Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TSKMB) Genel Başkanı A. Halis Uysal, "Su zengini olabilmesi için kişi başına 10 bin metreküp düşmesi lazım. Türkiye 3 bin 600 metreküp su ile dünyada 19. sıradaydı, ancak gelinen nokta bin 826 metreküp saniye ile 26. sıraya düştü" dedi.

TSKMB 2006 Değerlendirme Toplantısı Antalya'nın Alanya ilçesinde başladı. Türkler beldesinde Lonicera Hotels'de 4 gün sürecek toplantının açılışına DSP Genel Başkanı Zeki Bezer ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da katıldı.

TSBMB Genel Başkanı A. Halis Uysal, yaptığı konuşmada, toplantıda Türkiye'nin tarımı ve suyunun tartışılacağını ve deklerasyon halinde yayınlanacağını söyledi. Türkiye'nin su zengini ülke gibi göründüğünü, ancak giderek su fakiri haline gelduğini belirten Uysal, "Su zengini olabilmesi için kişi başına 10 bin metreküp düşmesi lazım. Türkiye 3 bin 600 metreküp su ile dünyada 19. sıradaydı. Ancak gelinen nokta bin 826 metreküp saniye ile 26. sıraya düştü" diye konuştu.

Uysal, Türkiye'de milli su konseyi, su bakanlığı kurulmasını önererek, sulama sistemlerinin derhal değişmesi gerektiğini savundu. Uysal, "AB diyor ki hudut aşırı suları biz kontrol edelim. Bu ne demektir ki Fırat ve Dicle'den suları kendi kontrolleri altına almak istiyorlar" diyerek, AB'nin suyu Araplara karşı kullanabileceğine işaret etti.

"Türkiye kuraklığın içine girmiş halde" diyen Uysal, bunun birinci sebebini yağmurların az yağmasına ve bilinçsiz su kullanımına bağladı. Konya'daki mavi su projesinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, "Konya Ovası tuzlu su nedeniyle çoraklaşma ile karşı karşıyadır. Yararlı suları çektik aşırı suladık toprakları çoraklaştırdık." dedi.

Mininum suyla maksimim gelir elde etme imkanı sağlamanın gerektiğini de anlatan Uysal, Türkiye'nin tamamının damlama sistemine geçilmesi gerektiği söyledi. Uysal'a göre, bu sistemle suda yüzde 60 tasarruf sağlanır. Uysal, "Asıl erozyon tarlalara bilinçsizce salınan sular ile gerçekleşiyor. Bunun için en kısa zamanda en modern sulama teknikleri kullanılmalı, damlama sistemi yaygınlaştırılmalı." dedi.

Uysal, sözlerini şöyle tamamladı:" Gerçekte tarımda ilerlemenin yolu kooperatiften geçer. Bunu Almanya başardı ve Almanya'nın gelişiminde tarım ve sulama birliği kooperatiflerinin azımsanmayacak kadar büyük görev üstleniyor."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim