100 bin yıl önce Mars'ta güçlü bir iklim değişikliği tahmin ediliyor. Avrupa Uzay Ajansı ESA ile Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Kızıl Gezegen Mars'ta bir zamanlar su bulunduğuna dair ipuçları elde etti.

ESA'dan sonra NASA da Mars'tan alınan görüntüleri yayınladı. NASA Kızıl Gezegen Mars'ı incelemek için gönderdiği uzay aracının yolladığı son görüntüleri yayınladı.

2005'te fırlatılan ve geçen ay gezegenin yörüngesine giren aracın güçlü kameraları tarafından alınan görüntülerden, Mars'ın 100 bin yıl kadar önce çok güçlü bir iklim değişikliği yaşadığının anlaşıldığı belirtildi.

NASA yetkilileri, gezegenin kıraç yüzeyinde görülen yükselti ve oyukların su veya buzullar tarafından oluşturulmuş olabileceğini söylüyor.

Gezegenin ekvatoruna yakın bir vadide de nemli ortamlarda oluşabilecek mikroorganizma kalıntılarına rastlandı. Verilerin bir krater içinde buz oluşumunu da ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı aracının gönderdiği görüntüler de, gezegende geçmişte veya günümüzde yer yüzeyinin altında suyun varlığı konusunda ipuçları veriyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim