İran resmi haber ajansı İRNA, İranlı bır dışişleri yetkilisinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Basra Körfezi'nde düzenlemeye hazırlandığı askeri tatbikatın provokasyon yaratacağı uyarısına yer verdi.

ABD'nin 31 Ekim'de Bahreyn, Kuveyt, Fransa ve İngiltere ile Körfez'de bir tatbikata hazırlandığı belirtiliyor.

Tatbikat, kitle imha silahlarının sevkini önlemeye yönelik çok uluslu bir girişim kapsamında düzenleniyor.

İRNA'nın adını vermeden, bilgili bir kaynak olarak ifade ettiği yetkili, mülakatında Amerika'nın planlarını "tehlikeli, kuşku yaratıcı ve provokasyona gebe" diye ifade etti.

Yetkilinin ortak tatbikatların bölgenin güvenlik ve istikrarına uygun olmadığı uyarısına ve planların ABD'de yaklaşan Kongre ara seçimleri öncesinde yeni muhafazakar kesimin savaş çığırtkanlığı olduğu iddiasına da yer veriliyor.

Bahreyn açıklarında düzenlenecek donanma tatbikatı sırasında gemilerin durdurulup aranmasına yönelik yöntemlerin uygulanacağı belirtiliyor.

Tatbikat, aynı zamanda Washington yönetiminin nükleer programının şüphe yarattığı gerekçesiyle İran'a BM yaptırımları uygulanmasını savunduğu bir döneme rastlıyor.

Talep edilen yaptırımlar arasında nükleer işbirliğinin ve balistik füze satışlarının yasaklanması bulunuyor.

BM, Rusya ve Çin'in itirazlarını aşıp İran konusunda böyle bir karar alırsa, bunun Kuzey Kore örneğinde olduğu gibi, İran'a giden gemilerin aranmasını içerip içermeyeceği şu aşamada belli değil.

Tatbikatın temelini oluşturan girişim, ABD'nin 2003 yılında ön ayak olmasıyla oluşturuldu.

Güvenlik girişimi, (Proliferation Security Initiative) 70 kadar ülkenin çeşitli düzeylerde desteği ile pek çok bölgede ticaret yollarından siah sevkini önlemeye yönelik müdahalelerde bulunuyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim