BTC'YE İLK PETROL POMPALANDI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler,  Azerbaycan'da düzenlenen törene katıldı. Bakan Güler, BTC'nin tam kapasiteyle çalışması durumunda kazançlarının 250 milyon dolar civarında olacağını, ayrıca TPAO'nun hisse sahibi olarak gelir elde edeceğini ve Türkiye'nin artık bu "enerji çeşmesinin başında olacağını" söyledi. BTC hattının uzunluğu, toplam 1,774 kilometreyi buluyor. Boru hattının 440 kilometrelik bölümü Azerbaycan'dan, 260 kilometresi Gürcistan'dan geçiyor. Projenin Türkiye kesimi ise 1,074 kilometreden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol boru hattının bölgenin istikrarı ve ekonomik kalkınması açısından yaşamsal önem taşıdığını söyledi.

Sangaçal tesislerinden ilk petrol pompalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'in de katıldığı törende konuşan Sezer, "Yirmibirinci Yüzyılın İpek Yolu olarak anılan Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun en önemli bileşeni, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, bölgenin istikrarı ve ekonomik kalkınması açılarından yaşamsal önem taşımaktadır. Dünya enerji sisteminin 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında artmasının beklendiği gözönünde bulundurulduğunda, Hazar petrollerini uluslararası pazarlara taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın bölgesel ve küresel değeri daha iyi anlaşılacaktır" dedi. Sezer, bugün ilk petrolü verildiği boru hattının, Kazakistan ayağının eklenmesiyle daha da verimli hale geleceğine ve Kazak petrolünün doğrudan ve en elverişli biçimde Akdeniz'e çıkışına olanak sağlayacağına inandıklarını da vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun ikinci ayağını oluşturan Bakü-Tiflis-Erzurum arasındaki Şahdeniz Doğal Gaz Boru Hattı tasarısının, öngörüldüğü biçimde 2006 sonunda yaşama geçirilmesinin de ortak dilekleri olduğunu belirtti.

Sezer, diğer bir önemli tasarının ise Doğu ile Batı arasında ulaşım ağının demiryolu aracılığıyla kesintisiz biçimde kurulmasına ilişkin Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Tasarısı olduğunu belirterek, "bu demiryolu sadece Türkiye, Güney Kafkasya ile Orta Asya'yı birbirine bağlamakla kalmayarak, tarihsel İpek Yolu'nu yirmibirinci yüzyılda yeniden yaşama döndürecektir" dedi.

TÜRKİYE'DE İNŞAAT TAMAMLANDI

Enerji Bakanı Güler, Sengeçal terminalinde yaptığı açıklamada, hattın tamamlanarak işletime alınması sürecinde her hangi bir sorun kalmadığını ve bu sürecin tamamlanmasında büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, ”mutluyuz, Bahis Siteleri bu işi başardık” dedi.

Güler, hattın Gürcistan kesimindeki çok az bir inşaat işinin kaldığını ifade ederken, Türkiye'deki inşaatın tamamlandığını, halen pompa istasyonlarının kurulması çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

250 MİLYON DOLARLIK KAZANÇ

Türkiye'nin boru hattından elde edeceği gelirle ilgili soru üzerine Güler, BTC'nin tam kapasiteyle çalışması durumunda kazançlarının 250 milyon dolar civarında olacağını, ayrıca TPAO'nun hisse sahibi olarak gelir elde edeceğini ve Türkiye'nin artık bu ”enerji çeşmesinin başında olacağını” söyledi.

BTC HATTI

BTC hattının uzunluğu, toplam 1,774 kilometreyi buluyor. Boru hattının 440 kilometrelik bölümü Azerbaycan'dan, 260 kilometresi Gürcistan'dan geçiyor. Projenin Türkiye kesimi ise 1,074 kilometreden oluşuyor.

Başta Azeri petrolü olmak üzere, bölgede üretilecek yıllık yaklaşık 50 milyon ton ham petrolün, Ceyhan'da inşa edilecek deniz terminali ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor. Kazakistan projeye dahil olduğunda ise taşınacak petrol rakamı daha da artacak.

HATTIN İŞLETİMİ

Sengeçal terminalinden Ceyhan limanına kadar toplam 1770 kilometre uzunluğundaki boru hattının petrolle doldurulma sürecinin yaklaşık 6 ayda tamamlanması, Ceyhan limanında ilk tankerin doldurulmasının ise yılın son çeyreği içinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Boru hattının doldurulması için 10 milyon varil ham petrole ihtiyaç duyuluyor. Hattın beslemesinde Azerbaycan'ın Hazar'daki en önemli petrol rezervlerinin bulunduğu Azeri-Çırak-Güneşli yatakları ana kaynak olarak kullanılacak. Boru hattının günde 1 milyon varil ham petrolü Akdeniz'e ulaştırması amaçlanıyor.

Boru hattının işletimi için kurulan ve TPAO'nun yüzde 6,53 hisseye sahip olduğu BTC Şirketi'ndeki diğer ortaklar ve hisse oranları ise BP yüzde 30,1, AzBTC yüzde 25, Unocal yüzde 8,9, Statoil yüzde 8,71, Eni yüzde 5, Total yüzde 5, Itochu yüzde 3,4, Inpex yüzde 2,5, ConooPhilips yüzde 2,5 ve Amerada Hess yüzde 2,36 şeklinde sıralanıyor.

DenizHaber.Com


Editör: TE Bilişim