Senato'dan 838 Milyar Dolara Onay

ABD’de Demokrat Başkan Barack Obama’nın ekonomik krizle mücadele için desteklediği 838 milyar dolarlık dev teşvik planı, Kongre’nin üst kanadı Senato'da yapılan ön oylamada kabul edilerek, önemli bir engeli aşmış oldu.

100 üyeli Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada paket, 36 oya karşı 61 oyla kabul edildi.

Bu arada ABD Hazinesi, bankaların 500 milyar dolarlık sorunlu varlıklarını satın almak için revize edilen mali kurtarma planını açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in açıkladığı "Mali İstikrar Planı"na göre, zor durumdaki bankacılık sistemindeki sorunlu varlıkları temizleyerek, özel sermayeyi desteklemek için kamu-özel yatırım fonu kurulacak. Geithner, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu fonun başlangıçta 500 milyar dolar olacağını, ancak fonun finansal kapasitesinin 1 trilyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

ABD mali sisteminin önemli bölümlerinin zarar gördüğünü ifade eden Geithner, geçen yıl 3 milyon kişinin işsiz kaldığını ve sadece geçen ay 600 bin kişinin işini kaybetmesinin hükümetin hareket geçmesinin aciliyetinin altını çizdiğini bildirdi.

Her Amerikalının, ekonominin düzelmesi için savaşın her iki cephede olmasını anlaması gerektiğini belirten Geithner, "iş yaratma ve özel yatırımı çalıştırmalıyız ve iş adamları ile ailelere kredi akışının tekrar başlatmalıyız" dedi.

ABD Hazinesi'nin Mali İstikrar Planı ile ayrıca, konutlara haciz gelmesini önlemek ve tüm ekonomiyi etkileyen konut krizin bu etkisini hafifletmek için federal kurtarma fonlarına 50 milyar dolar tahsis edilecek.

Bu arada, ABD Merkez Bankası (Fed), tüketici kredileri ve küçük ölçekli işletme kredileri kaynaklarını desteklemek için borçlanma programını 200 milyar dolardan 1 trilyon dolara kadar genişletilebileceğini açıkladı.

Öte yandan, ABD Hazinesi'nin açıkladığı mali sektörü destekleme planının, hükümetin bankacılık sektörünü düzeltme konusundaki yeteneğine ilişkin kuşkuları artırması nedeniyle New York Borsası yüzde 3'ten fazla değer kaybetti.

New York'taki "Fact and Opinion Economics" yatırım şirketinin baş ekonomisti Robert Brusca, "sadece bir gün önce iyi banka ve kötü banka hakkında konuşuyorlardı. Şimdi tamamen yeni bir şeyle geldiler. Bu kamu-özel yatırım fonunun çalışacağından emin değilim" dedi.

Chicago'daki Birkelbach Management'ın Başkanı Carl Birkelbach da "bu mükemmel bir plan değil, çünkü ekonomideki sorun devam ediyor ve biz muhtemelen henüz en kötüsünü görmedik" diye konuştu.

New York Borsası'nda planın açıklanmasından sonra öğle saatlerinde Dow Jones Endeksi yüzde 3,39 (280,20 puan) düşerek 7.990,67 puana ve Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 3,35 gerileyerek 840,72 puana düştü.

Editör: TE Bilişim