Sektöre İTÜ Markasıyla 'ANA ELEMAN' Yetiştiriyoruz

Mesleki eğitimlerin önemi ülkemizde her geçen gün artıyor. Denizcilik alanında da mesleki liseler artık olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Konuyu İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros ile değerlendirdik.

İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nden bahsedebilir misiniz? İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aslında bir öncü okul. İlk yılınızda okula gösterilen ilgi nasıldı?
İTÜ Ortaköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir lisesidir. Yani ücretsiz bir devlet lisesidir. Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitimde toplumdaki olumsuz yargıyı değiştirmek için İTÜ ile bir protokol yapmıştır. Sadece okulun müdürü İTÜ’den bir akademisyen olacaktır. Diğer tüm öğretmenler MEB’in personelidir. İTÜ sosyal sorumluluk çerçevesinde sahip olduğu 246 yıllık bilgi birikimini deneyimini yarınlarımız olacak gençlere aktarmaktadır.

AVRUPA 2030 DENİZCİLİK RAPORU
İletişim teknolojilerinin gelişimi ve artan küreselleşme, mesleki ve teknik eğitimin önemini artırmaktadır. Avrupa 2030 Denizcilik Raporu; denizciliğin bir dönüm noktasında olduğunu ve emek gücünden, zihin gücüne doğru hızlı bir geçişin gerçekleştiğini ortaya koyuyor. İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, tam da küreselleşmenin son sürat ilerlemesine paralel olarak; alanında iyi yetişmiş ve zamanın gereklerine ayak uydurmuş bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Küresel ölçekte aranan ana eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak ve bu değişimi Ülkemizin ekonomik gelişimi için kullanmak adına yola çıkıyor. İşte bu yüzden, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sahip olduğu 246 yıllık deneyimin ve birikimin çocuklarımıza erken yaşta aktarılması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel bir projesidir.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ÖNEMLİ BİR KATALİZÖR OLABİLİR
Dünya ticari mallarının % 85’ten fazlasının taşındığı denizcilik sektöründe ülkemiz konumu itibariyle avantajlı durumdadır. Bize göre, ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınmasında denizcilik sektörü önemli bir katalizör olabilir. İTÜ MTAL ile denizcilik sektörünün küresel, bölgesel ve yerel ölçekteki ihtiyacını analiz ederek, sektörün gereksinim duyduğu, onu hızla büyütecek, küresel hale gelmesine katkı sağlayacak öğrencileri yetiştirilmeye başladık bile. Bunun için, öğrencilerimizin nitelikli bir İngilizce eğitimi almalarını ve son teknolojiye göre donanmalarını sağlayacağız. Bizce, katma değeri yüksek teknolojilerin kullanımı ve üretimi pekala Türkiye’de de gerçekleşebilir. İşte İTÜ MTAL mezunları, hayata atılırken böyle bir vizyonun taşıyıcısı olacak. Bu yönüyle okulumuz bir devrim niteliği taşıyor.

DENİZCİ YETİŞTİREN BİR LİSEYİ DÖNÜŞTÜREREK PROJELENDİRDİK
İTÜ MTAL’i 1928 yılından beri denizci yetiştiren bir liseyi dönüştürerek projelendirdik. Eğitim süresini 5 yıla çıkararak öğrencilerin iyi bir mesleki İngilizce eğitim almaları sağlayacağız. Yabancı dil eğitiminde ülkemiz hazırlık sınıfı eğitimlerinde ilk sırada yer alan İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu bizlere destek veriyor. Önümüzdeki yıllarda bahsettiğim yabancı dil eğitimini öğrencilerimize, artırılmış gerçeklik teknolojileri ile sunmaya başlayacağız.

KAYIT DÖNEMİNDE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜK
Okulumuz kayıt döneminde büyük ilgi gördü. Hatta doldu taştı diyebilirim. Denizcilik taban puanında tam 116 puan artış oldu. Bu süreçte, İTÜ’nün marka değerini net bir şekilde arkamızda hissettik. İTÜ ile Ortaköy Denizciliğinin buluşması ile hem sektör ve hem de ülkemiz kazanmış oldu.

İŞ  BULMAK İSTEYENLER ARANAN ELEMANLAR OLACAK
İTÜ MTAL mezunlarının iş bulma konusunda avantajları neler? Eminim okurlarımızın okulun İTÜ ile olan bağlantısını da merak ediyordur.
Sanayi 4.0’ın ortaya çıkışıyla beraber kabiliyetli ve iyi yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç giderek artıyor. Gelişmiş ülkelerin ekonomik kalkınmasının ardında mesleki ve teknik eğitime yaptıkları katkının yattığı aşikar. Bu nedenle, 2023 eğitim vizyonumuz; hem çağın hem geleceğin yeterlilikleriyle donanmış ve bu donanımı insanlığın faydasına kullanabilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı, duyarlı, nitelikli ve sağlam etik değerlere sahip bireyler yetiştirmektir.

İTÜ’YÜ KAZANANLARA BURS İMKANI SUNULACAK
İTÜ MTAL mezunları eğer üniversite sınavında İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazanırsa, kendilerine burs imkanı sunulacak çünkü bu konudaki yaklaşımımız lisede meslek edinmeleri, üniversitede ise uzmanlaşmaları yönünde... Ayrıca liseyi bitirdikten sonra hemen çalışmaya başlamak isteyen öğrencilerimizin de en kısa sürede aranan ana elemanlar olacaklarına eminiz. Neden mi? İTÜ markası, sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamasının ötesinde mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artması ve algısının iyileştirilmesi açısından önemli katkılar sunmaktadır. Öngörümüze göre okulumuz tüm Türkiye’ye emsal teşkil edecek. İTÜ adıyla ve desteğiyle birlikte başarılı öğrencilerin mesleki ve teknik ortaöğretime yönelimler hızla artacaktır. Ayrıca İTÜ Ortaköy MTAL olarak insana özgü becerileri ön plana çıkaran bir meslek lisesi anlayışıyla yola çıkmaktadır. Ülkemizin önemli denizcilik firmaları, öğrencilerimizin mezuniyetini şimdiden dört gözle bekliyor. Buna ek olarak mezunlarımızın denizciliğin ilerlemesine katkı sağlarken alanlarında yeni istihdam imkanları oluşturacaklarını da düşünüyoruz. Tam bu noktada güzel bir haber vereyim. Köklü firmaların öğrencilerimize staj ve iş imkanı sunma konusundaki heyecanı bizi mutlu ediyor. Bu bize, okulumuzun geleceğinin parlak olduğunu gösteren en önemli kanıtlardan biri.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE İNSAN KAYNAKLARI YETİŞTİRİLECEK

İTÜ MTAL, genel bir anadolu lisesi... Burada denizcilik bölümü devam edecek mi hocam, denizcilik bölümünüz var mı? DTO’da İTÜ rektörü, İTÜ MTAL’de denizcilik bölümünün devam edebileceğini söylemişti. Son durum nedir, sektöre ve öğrencilere yönelik olarak neler demek istersiniz?
Ülkemizde en yetenekli çocukların sektöre kazandırılması için İTÜ ismi kullanılmıştır. Zaten bu fark net bir şekilde alınan puanlar ile görülmüştür. İTÜ Ortaköy MTAL en büyük katkıyı denizcilik sektörüne vermesi için planlanmıştır. Denizcilik sektörünün bilişim ve elektronik ile bütünleşmesi yapılmıştır. Özetle ana eksende yabancı dili olan, bilişim ve elektronik ile birleştirilmiş yarınların denizcilik sektörüne insan kaynakları yetiştirilecektir. Protokolde Denizcilik alanında 3 alt dalda eğitim verileceği açık olarak bildirilmiştir. Bu dallar;
1. Güverte İşletme
2. Gemi Makineleri İşletme
3. Gemi Elektroniği ve Haberleşme
İTÜ Ortaköy MTAL ile yarınların denizcilik sektörü dünya ölçeğinde iyi derecede İngilizce bilen, yeni teknolojiler ile donatılmış denizcilik sektörüne hazır insan kaynakları yetiştirecektir. Denizcilik bölümü öğrencileri bilişim ve elektronik bölümü öğrencileri ile birlikte yarınların ülkemiz denizcilik sektörünü hızla dünya sektörünün önüne taşıyacaklardır. Denizcilik sektörünün okulumuza olan ilgi ve alakasını artırmasını ve bu çocukları beraber yarınlara hazırlarken önemli bir paydaşımız olarak sürekli iletişim içerisinde olmamızı arzu ediyorum. İTÜ geleneğinden damıttığımız İTÜ MTAL’nin toplumumuzda güzel bir değişimin öncüsü olması dileğiyle…

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim