Kayatürk, Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölümü Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı tarafından okulun konferans salonunda düzenlenen "Kariyer Günleri" adlı panelde, 2000'li yılların başında sektörde dünya genelinde büyük bir talebin olduğunu dile getirdi.

Tuzla'daki tersanelerin yetersiz kalması üzerine sektörün Altınova'ya yöneldiğini ifade eden Kayatürk, "4,5 kilometrelik kıyıda denize doğru 300 metre dolgu yapılarak, Tersaneler Bölgesi kuruldu. 1 milyon 300 bin metrekare alan, hissedarlara eşit şekilde bölündü. 2008 yılından itibaren de hissedarlar bu bölgede yapılanmaya başladı" dedi.

Kayatürk, 39 hissedar tarafından kurulan bölgede, çevresindeki tersanelerle birlikte toplam 46 tersanenin bulunduğunu anlatarak, bunlardan kriz sebebiyle sadece 26 tanesinin faaliyette olduğunu aktardı.

2008 yılında bu yana Yalova'daki tersanelerin tam kapasite ile çalışamadığını dile getiren Ayhan Kayatürk, şöyle konuştu:

"Tersanelerimiz yüzde 10 ila 40 arasında kapasiteyle çalışabiliyorlar. Bugüne kadar Yalova'daki tersanelerde 40'in üzerinde gemi ve tekne teslim edildi. Bunların yarıdan fazlası da ihracat amaçlı yapılmış gemilerdir. Sektör, doğrudan döviz makinesi gibi çalışıyor. Tonaj olarak büyük çalışamadık. Yapılan en büyük gemi 11 bin 800 DWT'dir. 300 metrelik bir dolgu var. Rahatlıkla büyük tonajlı gemiler yapabiliriz, ama 30-40 bin tonluk gemileri yapmalıyız. Yılda, bir tersanede 30-40 bin tonluk 3 gemi yapmak mantıklı gözüküyor. Çünkü, Uzakdoğu'da, Japonya, Kore, Çin hatta Vietnam'da çok büyük tonajlı gemileri, çok ucuza yapıyorlar. O pazara girmek çok akıllıca değil. Orta ölçekli gemilerde bir boşluk var. O boşluğu da Türkiye, hem kalitesi hem de butik çalışma sistemi ile çok iyi şekilde dolduruyor."

Kayatürk, küresel krizin tüm dünyada sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:

"2008'den 2010 sonuna kadar dünyada gemi inşa siparişleri yüzde 27 düştü. Ülkemizde ise yüzde 78 geriledi. Bunun nedeni, sektörde bizim dışımızda var olan ülkelerin, bir şekilde maliyetleri yüzde 25'e kadar düşürmeleridir. Devlet destek vermiş sektöre. Bu sektörün desteklenmesi için sigorta maliyetleri, enerji tüketimi üzerindeki vergileri düşürerek bizden daha ucuza gemi yapmalarını sağlıyorlar."

Yalova'daki güçlü tersanelerin bir şekilde dayanarak çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Kayatürk, "Şu anda bu sektörde çok büyük paralar kazanılmıyor. Neredeyse hiç para kazanılmıyor. Tek kazanç istihdam edilenleri istihdam altında tutmak. Yatırımcılar, işletmeciler, bu işten şu anda para kazanmıyor" dedi.

Yalova Liman Başkanı Cumhur Yayla, Sefine Tersanesi Genel Müdürü Selçuk Onur Tanır ve Beşiktaş Tersanesi İdari Müdürü Musa Toksöz de konuşma yaptı.

Editör: TE Bilişim