Gemiler tarafından bir bölgeden alınan balast suyunun farklı bir bölgede ıslah edilmeden boşaltılması sonucu deniz hayatının olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için IMO tarafından gemilere entegre edilmesi zorunlu hale getirilen Ballast Water Management System (Balast Suyu Yönetim Sistemi) sektörün önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor. Balast suyunun ıslah edilerek denize geri verilebilmesini sağlamak üzere geliştirilen pek çok farklı sistem bulunuyor. Bu sistemlerin en çok dikkat çekeni ise filtresiz olma özelliğiyle diğer sistemlerden ayrılan ve Türkiye distribütörlüğünü Yaf Diesel’in üstlendiği BSKY marka balast yönetim sistemi.

Netahaber'de yer alan haberde Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından düzenlenen online panele konuk olan Yaf Diesel Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kanıcı'nın, BSKY marka balast suyu yönetim sistemi hakkında açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Hidrosiklon kullanımı tıkanmaları önlüyor

Sistemi rakiplerinden ayıran en belirgin özelliğinin filtresiz olduğuna dikkat çeken Kanıcı, sistemin müsilaja karşı da tıkanma sorunu yaşatmadığını söyledi. Filtreli elektroliz ve elektrokataliz, filtreli deoksidasyon, kimyasal sistemler olmak üzere diğer sistemlerin de avantaj ve dezavantajlarından bahseden Kanıcı, filtresiz bir sistem olan BSKY (Brightsky) markanın pek çok avantajı bir arada sunduğunu ifade etti.

Sistemin filtre yerine hidrosiklon sayesinde arıtma sağladığını ve hidrosiklon kullanımının yalnızca Brightsky (BSKY) tarafından kullanılan bir teknoloji olduğunu hatırlatan Kanıcı, ‘’Hidrosiklon kullanımı dünyada sadece Brightsky tarafından kullanılıyor çünkü marka hidrosiklon kullanımının tüm dünyada patentini almış durumda’’ dedi.

Ülkemizde son aylarda baş gösteren ve filtreli sisteme sahip balast suyu yönetim ekipmanı kullanan gemiler için bir tehdit olan müsilaj konusunda da BSKY’nin sorunsuz çalışan bir sistem olduğunu söyleyen Kanıcı şöyle konuştu:

Sistem müsilaja karşı da sorunsuz görev yapabiliyor. Müsilaj sorunu olan bölgede görev yapan ve filtreli balast suyu yönetim sistemi kullanan gemiler filtrenin önüne hidrosiklon entegre ederek filtre tıkanmalarının önüne geçmek istiyor. Marka, hidrosiklon kullanımının tüm dünyada patentini aldığı için markanın izniyle bunun uygulaması yapılabiliyor. Biz de buna yönelik proje geliştiriyoruz. Ayrıca marka hidrosiklon için gemi ömrü kadar garanti veriyor.

Yedek parçada kolay tedarik ve rekabetçi fiyatlar

BSKY’nin sunduğu teknik avantajların yanında rekabetçi fiyatlar sunduğuna değinen Yaf Diesel Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kanıcı, firma olarak da sistemin tüm yedek parçalarını Türkiye’de kendi stoklarında bulundurduklarını söyledi.

3 yıldır markanın distribütörlüğünü yaptıklarını ve pek çok yerli yabancı armatörün gemisine sistemi teslim ettiklerini ve herhangi bir ciddi sorun yaşanmadığını ifade eden Kanıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

Armatörler için çok uygun fiyatlar sunuyoruz. İlk alım, kurulum ve yedek parça fiyatları olarak rekabetçi bir yapıdayız.  Sistemimizde hiçbir opsiyonel parça bulunmuyor. Sistemin çalışması için ihtiyaç duyulan tüm ekipmanlar satılan paketin içerisinde geliyor. Özellikle UV filtreli balast suyu arıtma sistemlerinde opisyonel parçalar bulunuyor ve armatörün tercih etmesi gerekiyor. Biz ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları sistemle birlikte veriyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz projelerde şimdiye kadar büyük bir sorunla karşılaşmadık. Ufak tefek destekler, UV lambaların değişmesi gibi küçük gereksinimler oluyor genelde. Ayrıca sistemin yedek parçaları da bünyemizde stoklarımızda mevcut. Herhangi bir tedarik sorunu yaşama durumu olmaz. Sitemin yedek parçalarını da yine uygun fiyatla sunuyoruz.

Geminin 3D taraması kurulumda önemli fayda sağlıyor

Gelen sorular üzerine sistemin gemiye entegre edilme süresi ve vadeli satış konularına da değinen Kanıcı, vadeli satış konusunda gelen talepleri geri çevirmediklerini belirterek, ‘’Biz şimdiye kadar kimseyi vade talebinden dolayı geri çevirmedik. Elimizden gelen kolaylığı sağlıyoruz. Bunun yanında Albaraka ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde 12 ay komisyonsuz vade kampanyamız bulunuyor. Dileyen armatörlerimiz bu kampanyadan faydalanabilirler’’ dedi.

Sistemin gemiye entegrasyonu için firma olarak 4 ay süre verdiklerini belirten Yusuf Kanıcı, armatörün gereklilikleri doğrultusunda 2 ayda da bitirdikleri projeler olduğunu söyledi. Gemilere sistemin uygulanmasından önce geminin 3D taramasının yapılmasının önemli fayda sağladığını ifade eden Kanıcı, ‘’Gemiye 3D tarama yapıldığında işler çok daha hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşiyor. Biz 3D taraması yapılmış bir projede gemi seyir halindeyken 4 gün sistemin kurulumunu gerçekleştirdik. Armatör gemisini farklı sebeplerle 2 ay, 3 ay tersanede tutacaksa ve bu süreçte montajın yapılmasını istiyorsa tabi o da bir tercihtir ama ben yine 3D tarama yapılmasını öneririm’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: netahaber.com

Editör: TE Bilişim