Yatlar çok ucuzladı ama göze batar diye alan yok

Numarine Ceo'su Ömer Malaz: Krizle birlikte yat satın almak isteyen paralı müşterinin üzerinde 'mahalle baskısı' oluştu. Pek çok işadamı yat satın almayı düşünüyor ama bu ortamda göze batar diye beklemede

Numarine, Türkiye'nin tek yabancı ortaklı yat firması. Geçen yıl, kriz öncesinde Dubaili yatırım sermayesi Abraaj Capital'le yüzde 50 ortaklık kurdu. Ortaklıkla birlikte Ortadoğu pazarına da açılmış oldu. Numarine'in Ceo'su Ömer Malaz, bu ortaklıkta zamanlama konusunda şanslarının mükkemmel gittiğini, çünkü kriz döneminde dünya yat sektöründe ciddi payı olan Amerika ve Avrupa'nın düşüşe, Ortadoğu'nun ise yükselişe geçtiğini söylüyor.

PARASI OLANLAR SUÇLU GİBİ

Dünya çapınnda yat pazarının büyüklüğünün yıllık 25 milyar euro seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor. 2009'da ise pazarda yüzde 15-20'lik bir daralma bekleniyor. Ömer Malaz, eylül ayından sonra tüm dünyada yat piyasasının 4-5 ay tamamen durduğunu, bu durgun dönemin, büyük ölçüde 'mahalle baskısı'ndan kaynaklandığını anlatıyor: 'Bizdeki mahalle baskısı olayı yurtdışında da var. Parası olan, kendini suçlu hissediyor. Türkiye'de de dünyada da pek çok işadamından, 'bende para var ama ortam böyle iken yat almak doğru olur mu' lafını duyuyorum.

BOAT SHOW MORAL OLDU

Malaz'a göre krizin etkileri hafifledikçe sektördeki bu baskı da azalacak. Hatta geçen ay İstanbul'da düzenlenen Boat Show'da yavaş yavaş açılma kendini hissettrmeye başlamış. Yat fuarını, 'Geçen yıldan daha az kişi vardı fakat ilgili insan sayısı aynıydı' diye anlatan Malaz, 'Biz de bir ara girmemeyi düşündük. Şimdi iyi ki girmişiz diyorum. Çünkü geri dönüşler başladı. Beklediğimizin de üzerinde sonuç aldık. 10 milyon euroluk satış yaparız' diye devam ediyor.

Araplar umut kaynağı oldu

Ömer Malaz'ın verdiği bilgilere göre krize kadar, yat pazarında toplam yüzde 60 pay ile Avrupa ve Amerika başı çekiyordu. Ancak şimdi dengelerin değiştiği, bu payın 40'lara düştüğü tahmin ediliyor. Malaz, 'Avrupa'da kriz öncesine kadar çok ciddi bir finansman vardı. 15 yıllık çok düşük faizli kredilerle, orta sınıf dahi yat sahibi olabiliyordu. Şimdi krizden dolayı bu finansman imkanı bitti' diye anlatıyor. Ortadoğu ve Latin Amerika'nın ise çıkışta olduğunu vurgulayan Malaz, 'Ortadoğu'da zaten böyle bir imkan yoktu. Dolayısıyla bu bölgede tekne alan, parayı bastırıp alıyor. Burada likit olan paralı müşteri hala alıcı' diyor.

Ciro hedefi 30 milyon euro

2002'de kurulan Numarine'in bugüne kadar toplam 57 tekneyi denize indirdiğini ifade eden Malaz, 'Bu yıl 25 tekne yapıyoruz. Geçen yıl 16 milyon euro olan ciromuzu da 30 milyon euroya çıkarmayı planlıyoruz. Tabii bu revize bütçemiz. Orjinal planlara göre 30'un üzerinde tekne yapıp, 40 milyon euro ciro gerçekleştirecektik. 2010 hedefimiz de 53 milyon euro idi, onu da 40'a çektik' diye anlatıyor.

 

 

Editör: TE Bilişim