Vali Çakacak’tan Denizcilere Çağrı 

 Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) mart ayı meclis toplantısına katılan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan İstihdam Seferberliğine ilişkin değerlendirmelerini meclis üyeleri ile paylaştı. Çakacak meclis üyelerine seferberliğe destek vermeleri çağrısında bulundu. 

Vali Çakacak, MDTO ziyaretinde Meclis Başkanı Jan Taşçı, Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Korer Özbenli ve Basın Danışmanı Ali Adalıoğlu tarafından karşılandı. Toplantıda Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞ-KUR) İl Müdür Yardımcısı Tuncay Arslan ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdür Yardımcısı Suat Turanlı da hazır bulundu. 

  Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, Vali Çakacak’ı MDTO’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ülke genelinde başlatılan istihdam seferberliğine Mersin’in ve denizcilik sektörünün kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi. 

MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise konuşmasında, işsizliğin azaltılması konusuna azami dikkat gösterilmesi ve destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Meclis üyelerine seslenen Lokmanoğlu, “Bu konuda hepinizin desteklerini bekliyoruz. Mersin olarak minimum yüzde 5’lik oranı yakalamamız lazım. Devletin verdiği bazı teşvikler de var ancak bu noktada asıl önemli olan işsizliği azaltmak, istihdamı arttırmaktır” ifadelerini kullandı. 

Meclis Başkanı Jan Taşçı da, ülkemizin ve kentimizin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, elbirliği ile bu sorunun üzerine gitmek gerektiğini, sorunun çözümü açısından istihdam seferberliğini çok önemsediklerini bildirdi.   

Toplantıda 687 sayılı KHK ile işverenlere yönelik olarak getirilen teşviklerle ilgili bir sunum yapan İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Tuncay Arslan, meclis üyelerinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. 

Arslan’ın sunumunun ardından söz alan ve MDTO’nun meclis toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Mersin Valisi Özdemir Çakacak, istihdam seferberliğine ve ülke ekonomisine ilişkin görüşlerini aktardı. TOBB tarafından düzenlenen Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstihdam Seferberliği başlatıldığını belirten Vali Çakacak,  bu kapsamda Mersin’in de seferberliğe en az yüzde 5 istihdam sağlayarak katkı koyma hedeflerinin bulunduğunu, işverene yönelik teşviklerin düzenlendiği 687 sayılı KHK ile 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren istihdam edilen personelin sigorta primleri ve vergilerinin Devletimiz tarafından ödeneceğini, işverenin  sadece çalıştırdığı personelin maaşını ödeyeceğini anlattı.  

2016 yılının ülkemiz açısından zorluklarla dolu bir yıl olduğunu hatırlatan Vali Çakacak, 15 Temmuz’da ülkemizin büyük bir badire atlattığını, Türk siyasi hayatına bakıldığında, ülkemizin birçok darbe yaşadığını ancak 15 Temmuz’da gerçekleşen darbenin daha öncekilere benzemediğinin açıkça görüleceğini söyledi. Çakacak şöyle konuştu: 

 “15 Temmuz’da yaşadığımız,  daha önce yaşadığımız darbelerin hiçbirine benzemiyor. O gece milletin iradesinin tecelli ettiği yer olan TBMM bombalandı. Hiçbir darbe sürecinde bu olmamıştı. Demek ki halkın iradesi yok edilmek istendi. Vatandaşların vergileri ile alınan uçaklardan, helikopterlerden,  tanklardan savunmasız insanların üzerine kurşun yağdırıldı. Bu daha önce hiç olmamıştı. Amaç aslında insanların birlik ve beraberliğinin bozulması ve birbirlerine düşman edilmesiydi. Kaos,  iç savaş, Irak ve Suriye gibi bir Türkiye yaratılmak istenmişti. Bu kabul edilemez” 

Türkiye’nin hızla büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu vurgulayan Çakacak, Müslüman ülkeler arasında en demokratik ülkenin yine Türkiye olduğunu, Türk sanayicisinin ve ticaret erbabının dünyanın her yeri ile iş yaptığını söyledi. “Bunun en güzel örneği siz denizcilersiniz,” diyen Çakacak, yerli kullanım oranları yüzde 60’ları aşan savunma sanayimizle ve MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen gemilerin müteşebbisleri, mühendisleri ve işçileriyle gurur duyduklarını söyledi. 

“Bu ülkenin insanları söz konusu vatan olduğunda kenetlenmeyi çok iyi biliyorlar” 

Gelişmiş ülkelerin büyük bir güç mücadelesi içerisinde olduğunu belirten Vali Çakacak, bugün Irak’ın ve Suriye’nin neden bu halde olduğu üzerine düşünülmesi gerektiğini söyledi. Belli coğrafyalardaki ülkelerin istikrarsızlaştırıldığını  ve bugün Türkiye için de benzer emeller olduğunu ifade eden  Çakacak, “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak köklü bir devlet geleneğine sahibiz. 15 Temmuz’da inancı, kökeni, kültürü, düşüncesi ne olursa olsun bütün insanlar bir ve beraber oldular. Söz konusu vatan olduğunda gerçekten bu ülkenin insanları kenetlenmeyi çok iyi biliyorlar. Nasıl ki Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla imkânsızlıklar içerisindeki millet birlik beraberlik içerisinde oldu, zorluklar ve yokluklar içerisindeki bir millete karşı koyamayan işgal kuvvetleri geri dönmek zorunda kaldı, bugün de durum aynıdır.  Birlik ve beraberlik bizim en büyük gücümüzdür” diye konuştu.  

 15 Temmuz’da başarılamayanın terör örgütleri ve ekonomik müdahalelerle yeniden denendiğini anlatan Vali Çakacak, darbe girişiminin ardından terör örgütlerinin devreye girdiğini, FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ gibi örgütlerin gizli servislerin oyuncağı olduğunu belirtti.  Çakacak, Türkiye’nin terörle mücadelede de tecrübeli olduğunu, milletin terörün de üstesinden geleceğini ve topraklarımızda teröre yer olmayacağını vurguladı.  

Bir tarafta terör örgütleri ile mücadele edilirken diğer tarafta kredi derecelendirme kuruluşlarının çeşitli saiklerle farklı açıklamalar yaptıklarını kaydeden Çakacak, kredi derecelendirme kuruluşları notlarımızı düşürse de yatırımcıların gelmeye devam ettiğini söyledi. “Not düşüyorsa onların gelmemesi lazım. Dolar 4 liraydı 3,6 liraya kadar düştü. Not düşüyorsa doların 5’e çıkması gerekirdi. Ekonomimizin temelleri sağlam olmasaydı şu anda çok daha sıkıntılı günler geçiriyor olurduk” ifadelerini kullanan  Çakacak, ekonomide daha iyi olmak zorunda olduğumuzu ve istihdam seferberliğinin bu yüzden çok önemli olduğunu kaydetti.  

İstihdam seferberliğinin 2 önemli yönü olduğunu söyleyen Mersin Valisi Özdemir Çakacak, “Bu seferberlikle hem ekonomi hareketlenecek, büyüme hızlanacak hem de  işsizliğin azalması  sosyal barışa katkı sağlayacak. Bu bir psikolojik eşiktir. Bu psikolojik sınırı aşacağız. O yüzden herkesin bu sürece olabildiğince katkı sunması gerekir” diye konuştu. Çakacak konuşmasını “Oda ve Borsalarımızı ziyaret ediyoruz, güzel sözler alıyoruz. Mersin olarak bu seferberliğe en az yüzde 5 katkı verebileceğimize inanıyorum. Desteklerinizden ötürü hepinize teşekkür ediyorum” sözleriyle noktaladı.  

Editör: TE Bilişim