UN Ro-Ro'nun kilidini Hamdi Akın çözecek

İşadamı Hamdi Akın, Saffet Ulusoy'u ABD'den arayarak, "Teklifimi 920 milyon Euro'ya çıkardım. Beni bekle" dedi. TİM de talipler arasına girdi..

UN Ro-Ro'nun bu ayın başında 910 milyon Euro'ya Kohlberg Kravis Robert (KKR) adlı ABD'li yatırım fonuna satışında Afken Holding'in patronu Hamdi Akın kilit isim haline geldi.

Daha önce 900 milyon Euro ile ikinci yüksek teklifi veren Akın, 'Ölürüm de KKR'ye satışa razı olmam' diyen Saffet Ulusoy'u ABD'den arayarak teklifini 920 milyon Euro'ya çıkardı.

Satışa karşı olan bir başka isim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, "Resmen ihracatçılar olarak biz de talibiz. Paramız hazır. Gerekirse Hamdi Akın ile birlikte hareket ederiz" diye konuştu.

Bu arada UN Ro-Ro'daki küçük ortaklarla dün (cuma) günü masaya oturan Saffet Ulusoy da 100-150 milyon dolarlık hisseyi satın almak için görüşmelere başladı. Pazartesi gününe kadar küçük ortaklardan hisse satın almaya çalışacak olan Saffet Ulusoy, "Hamdi Akın pazartesi günü ABD'den dönünce bu işi çözeceğiz" dedi.

Bu arada UN Ro-Ro'nun KKR'ye satışı için ortaklardan imza toplanması için tanınan süre de 1 Ekim günü, yani pazartesi doluyor. Bu nedenle iki taraf da hummalı bir şekilde pazartesi gününe hazırlanıyor.

BİZİ KOYUN GİBİ SATTILAR

Bazı küçük ortakların hisselerini satın almak üzere temaslar yaparken görüştüğümüz UN Ro- Ro'nun Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, "KKR'ye satış için imzalar alelacele atıldı, mukaveledeki bazı maddeleri görünce vazgeçtim. Şimdi yüzde 50 hisseyi elinde bulunduran ortak satışa razı değil. Biz 100 milyon dolar daha verip yüzde 65 olacağız ve bu satışı iptal edeceğiz" dedi. Ulusoy, satış sürecini yöneten şirketin CEO'su Cüneyt Solakoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Erol Soylu'ya yine yüklenerek sözlerine şöyle devam etti: "Parayı gördüler, şaşırdırlar. Aslında birçok ortağımız satmak istemiyor ama paraya ihtiyaçları var. Hamdi Akın beni ABD'den aradı, '920 milyon Euro vereceğim bana sat. Satmak istemeyen varsa da benimle ortak kalsınlar' dedi. Oğuz Satıcı ile de konuştum, o da 'Biz alalım' diyor. Türkler varken biz neden ABD'lilere satalım ki? Bu CEO denen adamlar vatan haini. Ama tabi bizde de kabahat var, ihmal ettik. KKR'ye bizi koyun gibi sattılar. Ot otlarken sağa sola bakmadık. Şimdi uğraşıyoruz."

UYDURUK ŞİRKETE TİŞÖRT GİYİLDİ

Daha önce de UN Ro-Ro'ya talip olan ve satışa Saffet Ulusoy'dan sonra en çok karşı çıkan isimlerden biri olan TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, "Biz UN Ro-Ro'ya talibiz kardeşim. Gerekirse Hamdi Akın ile birlikte, gerekirse başka girişimcilerle birlikte hareket ederiz" dedi. Satıcı, Un Ro-Ro'nun büyümesinde ihracatçıların, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ve Ulaştırma Bakanlığı'nın da payı olduğunu kaydederek, "Biz bu işin fiili değil, öznesiyiz. Alan fon, burayı daha kârlı bir Güney Kıbrıslı yatırımcıya satarsa ne olacak? Önümüze her geleni yatak odasına sokmayacağız herhalde. Türkiye'de uyduruk bir demir çelik şirketi satılırken kırmızı beyaz tişörtler giyildi. UN Ro-Ro stratejik bir mal ve elimizin altından kaydırmaya çalışıyorlar" dedi.

NEDEN ÖNEMLİ?

1993'TE 48 ortakla kurulan Ro-Ro taşımacılığı şirketi UN Ro-Ro, 13 gemiyle faaliyet gösteriyor. Toplam 212 hissedarı bulunan şirket, İstanbul Ambarlı ve İstanbul Pendik limanlarından İtalya'nın kuzey ucundaki Trieste kentine düzenli olarak seferler düzenliyor. Şirket çatısında lojistik ve işletme alanında faaliyet gösteren 5 ayrı şirket daha var. Filoya, 2'si 2008'de ve 2'si de 2010'da olmak üzere 4 gemi daha eklenecek. Akdeniz'in bir numaralı, dünyanın ise ilk yedi operatöründen biri olan UN Ro-Ro ihracatın yüzde 50'sinden fazlasının fiilen gerçekleşmesini sağladığı için de büyük öneme sahip.

'Boynuz kulağı geçti 70 milyon doları batırdı'

Un Ro-Ro'un satışı nedeni ile Saffet Ulusoy ve satışı 48 ortak adına yürüten CEO Cüneyt Solakoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Erol Soylu arasında başlayan kavga aileyi de sarmış durumda. Saffet Ulusoy ile kendisinden 11 yaş küçük kardeşi Yılmaz Ulusoy'un Holding'te ayrılma noktasına geldiği konuşuluyor. Saffet Ulusoy, "Aile için konuşmam, ama boynuz kulağı geçmiştir. Burada on tane proje varsa hepsi Saffet Ulusoy'undur. O iki proje getirdi, bir fabrika bir turizm. 70 milyon dolar batırdı" dedi. Konu hakkında görüşmek için aradığımız Yılmaz Ulusoy ise bu konuda konuşmak istemediğini bildirdi. UN Ro-Ro'da Ulusoy Ailesi'nin payı yüzde 28.8 düzeyinde. Bunun yüzde 7.2'si Saffet Ulusoy'un elinde. Kalan yüzde 21.6'lık hisse ise Yılmaz Ulusoy'un da aralarında bulunduğu diğer Ulusoy'larda. İkinci grubun satışı desteklediği biliniyor. Ancak sadece Saffet Ulusoy'un değil, Gökbora, Hünkar, ICL, Türker'in de ABD'li fona satışa karşı olduğu ifade ediliyor.

HACER GEMİCİ/SABAH

Editör: TE Bilişim