Akdeniz çanağında artan tekne sahipliği ve kaliteli hizmet Türkiye'deki marinaları bölgede yıldız yaptı. Türkiye’deki marinalar Yunanistan ve Hırvatistan’dan sonra İspanya ile yarışmaya başladı. Türkiye'nin en pahalı marinasının bulunduğu Bodrum'da 12x4 metre ebatlarındaki tekne için alınan yıllık park ücreti 7 bin 200 Euro ile Yunanistan ve Hırvatistan fiyatlarını geçti. Yıllık kirası 8 bin 500 Euro olan İspanya'nın Mallorca Adası’ndaki marinalarla farkı kapatmaya başladı. Marina işletmecilerinin oluşturduğu Deniz Turizm Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de halen turizm işletme belgesi olan 29 marina faaliyet gösteriyor. Bu marinaların toplam yat bağlama kapasitesi 13 bin 217 adedi buluyor. Barınaklar ve koylardaki bağlama kapasiteleriyle birlikte toplam tekne bağlama kapasitesinin ise 17 bin seviyesinde bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan her yıl 500 yeni teknenin Türkiye sularına girdiği tahmin ediliyor.

‘ESKİDEN ZENGİN İŞİYDİ’
Tekne park ücretlerindeki artışı hizmet kalitesine bağlayan marina işletmecilerine göre bir başka sebep de yüksek yatırım bedelleri. İşletmecilere göre bir marinanın ortalama yatırım maliyeti 30 milyon doları buluyor. Setur Marinalar İşletme Müdürü Emre Doruk, son zamanlarda tekne fiyatlarının düşmesinin yanı sıra insanların alım gücünün artmasıyla yat sahipliğinin yükselen trend haline geldiğini ifade etti. Doruk, “Eskiden Türkiye’de tekne sahibi olmak zengin işiydi. Şimdi 5 bin Euro’ya da 5 milyon Euro’ya da tekne var. Denizciliğe hobi olarak merak salan Türk insanı da kolayca tekne alabiliyor” dedi. Marinalardaki fiyat artışlarının artan talebin yanı sıra marinaların yatırım maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle meydana geldiğini ifade eden Doruk, şu bilgileri verdi:

‘FRANSA’DAN FARKI YOK’
“Türkiye servis kalitesine bakılırsa Avrupa'ya göre hâlâ çok ucuz. Fakat yatırım maliyetleri çok fazla. Yoksa Çeşme'nin Fransa'daki tesislerden farkı yok ama fiyat olarak St. Tropez limanını yakalaması mümkün değil. St. Tropez marka olduğu için bir günlük kira 500 doları buluyor.”

Servis kalitesinde çok iyiyiz
Marinaların deniz doldurularak yapıldığı için maliyetlerin çok yüksek çıkabildiğine işaret eden Emre Doruk, “Ancak önümüzdeki yıllarda Türkiye'de marinaların sayısının artmasıyla fiyatların sadece artış hızı düşecektir” diye konuştu. Kemal Saatçioğlu ise Türkiye'deki marinaların fiyatları artıyor ancak Avrupa'dakilerle arasında hâlâ farklar var. Bununla birlikte hizmet kalitesi bakımından hiçbirisi Türkiye'nin yanına dahi yaklaşamaz” dedi.

Fiyatlarda Avrupa’yla yarışıyoruz
LaMar AQUA Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Soydan, son yıllarda yat sektörünün hızla büyüdüğünü ifade ederek, “Marina ve yatçılık birbirini tetikleyen iki konu. Dolayısıyla marina ve çekçeklerin sayısı tekne alımlarıyla sürekli olarak artıyor. Ancak alımlar daha hızlı olunca kolay kolay tekneyi koyacak yer bulunmuyor. Fiyatlarda çoğu Akdeniz ülkesinin fiyatlarının üzerine çıkıldı” diye konuştu.

‘Türk tekneleri doldurdu’
Geçen yıl temmuz ayında hizmet vermeye başlayan IC Çeşme Marina'nın Genel Müdürü Kemal Saatçioğlu ise “Marinamız açılalı 1 yıl bile olmamasına rağmen yüzde 60 doluluğa ulaştık. Türkiye'de yat sahipliği çok popüler oldu. Birçok insan kaptanlık kurslarına gidiyor. Teknesi olan daha büyüğünü almak istiyor” dedi. 5 yıl öncesine kadar Türkiye'deki marinalarda çalışanların “Alman ve İngiliz tekne sahiplerini oturup beklediğini” anlatan Saatçioğlu, “Ancak şimdi çoğunlukla kendi teknelerimize hizmet veriyoruz. Daha önce yabancıların teknelerini çektikleri Çeşme, Ayvalık ve İstanbul gibi marinalar Türk tekneleriyle dolu” ifadelerini kullandı.

KÂRLI OLDUĞUNU GÖRÜNÇE MUHTARLAR DA MARİNA AÇTI!
Türkiye'de son yıllarda tekne sahipliğindeki artış, marinalara talebi artırırken, özel sektörün yanı sıra belediyeleri ve hatta muhtarları bile marina inşa etmek için harekete geçirdi. Son yıllarda belediyeler gelir getirmesi açısından deniz kenarındaki yerlere tekne bağlayarak 35 ile 50 Euro arasındaki fiyatlara kira almaya başladılar. Bununla birlikte Bodrum bölgesinde köylerin ve muhtarların kendilerine ait tekne bağlama yerleri yaptırdıkları da ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim