İklim değişikliğinin denizlere etkileri, denizcilik ve gemiler konulu "İklim Değişikliği Kurultayı" 29 Kasım 2016 tarihinde Piri Reis Üniversitesinde yapıldı.  

Piri Reis Üniversitesi ve Deniz Kültürü Derneği işbirliği ile düzenlenen Kurultay’da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, DTO, TÜRK LOYDU, GİSBİR, TURMEPA, TÜRKLİM gibi denizcilik sektörünün en güzide kurum ve kuruluşları üst düzey katılım sağlayarak denizcilik sektörünün en önemli gündemlerinden birini  masaya yatırdı.  

Kurultay kapsamında gerçekleştirilen "İklim Farkındalığı ve Temiz Enerji Açısından Medyanın Toplum Üzerindeki Etkileri" isimli oturumun başkanlığını İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan yaparken, oturuma Gökhan Abur (NTV), Gökhan Karakaş (Milliyet), Erhan Öztürk (Sabah Gazetesi), Fatih Çekirge (Hürriyet) ve Hasan Aydın (FOX TV) konuk oldular. Oturumda medyanın çevre ve iklim değişikliğine ilişkin haberlere göstediği ilgi tartışıldı.   

Başkanlığını Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu’nun yaptığı “İklim Değişikliği Tehdidi Altında Denizler, Denizcilik ve Gemiler (Şirket, kurum ve kuruluşlar)”  oturumunda Türkiye Denizcilik Federasyonu’nu temsilen Federasyon Başkan Vekili Bülend Temur, Türk Loydu’nu temsilen İş Geliştirme Bölüm Müdürü Mehtap Karahalli Özdemir, Seagull-Martı Deniz Temizliği’ni temsilen Çevre Mühendisi Zeynep Lök ve Asyaport’u temsilen İş Geliştirme & SEÇ Kalite Müdürü Gülcan Güler Doğanuz konuşmacı olarak yer aldılar.  

“İklim Değişikliği Tehdidi Altında Denizler, Denizcilik ve Gemiler (STK’lar ve Devlet Kurumları)” başlıklı üçüncü oturumun başkanlığını GİSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Özek yaparken; Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’nı temsilen Yeşil Liman Proje Koordinatörü Bülent Sönmez, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nı temsilen Kapt. Yılmaz Dağcı, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’ni temsilen GİSBİR Çevre Koordinatörü Yard. & Çevre Mühendisi Elif Gizem Albayrak, Deniz Temiz Derneği'ni (TURMEPA) temsilen Genel Müdür Akşit Özkural ve Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’ni temsilen Genel Sekreter İrfan Bilgin konuşma yaptılar. 

Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Akdeniz tarafından yönetilen kurultayın “Denizcilik Sektöründe Enerji Verimliliği ve Küresel Isınmaya Etkileri (Bilimsel Konuşmacılar)” isimli dördüncü ve son oturumda Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Konukcu, Ekobil Çevre Hizmetleri’nden Dr. Aslı Sezer Özçelik, Piri Reis Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alimet Sema Özen ve Dr. Baki Yokeş konuşmacı olarak yer aldılar.  

Kurultay boyunca denizcilik sektörünün önemli kurum ve kuruluşları iklim değişikliği ile nasıl mücadele ettiklerini anlatarak yeşil ve çevre dostu uygulamalara dikkat çektiler.

Editör: TE Bilişim