Türk Loydu'nun ‘Vakıf Senedi Değişikliği’ başlığındaki  Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Türk Loydu Genel Merkezinde yapıldı.

58.Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Dedetaş, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, İMEAK Deniz Ticaret Odası temsilcileri, Gemi Mühendisleri Odası temsilcileri, Türk Loydu Genel Kurul üyeleri ve delegeleri katıldı.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan kurulda, divan kurulu için seçim yapıldı. Cem Melikoğlu’nun önerisiyle Divan Başkanlığına Feramuz Aşkın, Başkan Yardımcılığına Hakan Akyıldız ve divan kâtipliklerine Aydın Gürbüz ve Meltem Sağlam seçildiler.

Divan Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın kurula terörü lanetliyorum diyerek başlamak istiyorum dedi. Aşkın; “toplantının Türk denizciliğine yön verecek şekilde sonuçlanmasını diliyoruz, bu bir tüzük değişikliği kongresi, gündeme başka bir madde ekleyemiyoruz, bu nedenle maddelere geçildikten sonra görüş ve önerilerinizi yapıcı bir şekilde ve Türk Loydu Delegelerine yakışır bir şekilde yapmanızı rica ediyorum” diyerek kurulu başlattı ve kongrenin yapılmasının gerekçelerini anlatmak üzere Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu’na söz verdi.

Cem Melikoğlu:"2017 yılının sonunda IACS üyeliğini alacağız ”

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu ‘Vakıf Senedi Değişikliği’ başlığındaki Olağanüstü Genel Kurul’un IACS üyeliği için gerekli olan değişiklikleri yapmak için toplandığını anlattı.

Cem Melikoğlu konuşmasında bu senet değişikliğinin özellikle IACS ve AB’ye giriş için gerekli olduğundan söz etti. Görevi alır almaz IACS üyeliğinin ne kadar önemli olduğunun farkına vardıklarını ve üyelik işlemlerini kapsayacak bir eylem planı hazırladıklarını söyleyen Melikoğlu “Bu planı hemen Haziran 2015’te eyleme koyduk. Bizden önce hazırlanan bir organizasyon değişikliği önerisi vardı. Bunu yürürlüğe soktuk. Amaç Türk Loydunu daha verimli ve daha efektif hale getirmektir” dedi.
Cem Melikoğlu son genel kurulda kendilerine verilmiş olan senet değişikliği çalışmasını IACS’ta karşılarına çıkan sorunları giderecek şekilde düzenlendiğini Denizcilik sektörü ISO 9001 denetimleri 2016 yılından itibaren IACS denetçileri tarafından yapılmaya başlanacağını söyledi ve şu anda IACS adayı tek kuruluş olma özelliği taşıyoruz dedi. Bu gördüğünüz IACS için hazırlanan eylem planının bir parçası, şu ana kadar gayet iyi gidiyoruz diye sözlerine devam eden Cem Melikoğlu “IACS üyesi bir kuruluş olduğunuz zaman bir denetime tabi oluyorsunuz, denetçiler her sene buraya geliyor. 2013 yılında ocak ve eylül aylarında bu denetimi aldık, fakat sertifikasyon sürecimizi tamamlayamadık. Ancak oluşturduğumuz yol haritası ile 2016 yılının ikinci yarısında bir gözlemcisiz bir denetim daha yapılacak. Daha sonra 2017 yılının sonunda IACS üyeliğini alacağız ” dedi.

IACS üyeliği için lobi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Cem Melikoğlu Japon ve Kore Loydu ziyaretleri yapacaklarını belirtti ve denetimlerin nasıl yapıldığı ile ilgili teknik bilgiler verdi. Melikoğlu ayrıca görevi devraldıkları 2015 yılından itibaren yüzde 4,7’lik bir büyümeyi yakaladıklarını, 11 ayda 22 gemiyeye ve toplamda  29.600 GRT ulaşılmış olduğunu belirtti.

GMO Başkanı Dedetaş:”Güçlü bir Türk Loydu, güçlü ve bağımsız bir Genel Kurul ile mümkün olur”

Cem Melikoğlu’nda sonra söz alan GMO Başkanı Sinem Dedetaş Türk Loyduna hem geçmiş dönem Mustafa Zorlu yönetiminde hem de bu dönemde IACS üyeliği için destek verdiklerini, Türk Loydu yönetim kuruluna değerlendirilmek üzere görüşlerini bildirdiklerini söyledi. Dedetaş:“Gemi Mühendisleri Odasının kurumun menfaatleri doğrultusunda daha çağdaş ve bağımsız bir yapıya kavuşması için tüm samimiyetimizle çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Şahsi kanaatim güçlü bir Türk Loydu, güçlü ve bağımsız bir Genel Kurul ile mümkün olur. Bundan sonra her şey için söz yetki ve sorumluluk genel kurulundur”. Dedi.

Metin Kalkavan: Bizim dile getirdiğimiz Türk Loydu’nun bağımsız, kendi delegeleri tarafından yönetimini sağlaması”

Toplantıya katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan söz aldı. Sinem Dedetaş’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Kalkavan; ”Ben 2 sene önceki konuşmalarımdan burada bazı rahatsızlıklar olduğunu duydum. Olaya şöyle bakarsak ülkemiz için Türk Loydu çok değerli bir kurumumuz. Burasının kendi delegeleri ve yönetimi tarafından yönetilmesidir doğru olan... DTO başkanı olarak çok kuruluşumuz var ama hiçbir tanesine müdahale etmeyiz. Kurumun kendisi kendi delegeleri karar verir. Gördüğünüz gibi IACS’a üyelik sürecinde ana ölçüt olan bağımsız olmak hiçbir zaman gerçekleşemedi. Gemi Mühendisleri diyor bunlar adayımız sonra buraya gelip bakıyoruz onlar değişmiş. Türk Loydu çok başarılı işlere imza atıyor Bizim dile getirdiğimizde Türk Loydu’nun bağımsız, kendi delegeleri tarafından yönetimini sağlamasıdır ”dedi.

Konuşmaların ardından divan kurulu başkanı Feramuz Aşkın  toplantıya 60 delegenin katılımda bulunduğunu belirtti ve yönetmelik gereği olan üçte bir katılım zorunluluğu dolayısıyla 45 kişinin yeterli olacağı bilgisini paylaştı. Kurulda daha sonra 14 maddelik  "Vakıf Senedi Değişikliği" görüşülmeye açıldı.
Editör: TE Bilişim