Türk Denizciliğinin Başarısı

Avrupa ile Karadeniz’i birbirine bağlayan Romanya Sulina Kanalının girişinde batan, çift taraflı kanal geçişini teke indiren M/V Fortuna S adlı geminin enkazı Türk kurtarma ve dalgıç ekibi ile çıkarıldı.

Moldovya bayraklı, 2135 gross, LOA 81,64 , Fortuna S gemisi 04.10.2014 tarihinde 2.650 ton tuz yükü ile kanala giriş yaparken olumsuz hava şartlarından dolayı kanalın mendireğine önce oturmuş, sonra kısmı olarak parçalanmış ve kanal geçişini olumsuz etkilemiştir.

Enkazın çıkarılmasından sorumlu P&I kulübü CertAsig Insurance & Reinsurance Ltd firmasının düzenlediği ihaleyi Haziran 2015’de Aras Deniz İnşaat A.Ş. kazanmış, bir yılı aşkın bir süre sonunda batığın tamamının çıkarılması ve mendireğin tadilatı ağır hava ve deniz şartlarında tamamlamıştır. Avrupa Birliği üyesi bir ülkede Türk kurtarmacıların ana yüklenici olarak tamamladığı ilk projedir.

Projede Aras Deniz İnşaat A.Ş. firmasına ait ağır donanım yüzer vinç Alpaslan II (250 ton@18,5m), marin römorkör M/Tug Bozkurt, Alesta Dalgıçlık Ltd. Şti. firmasına ait dalış teknesi DSV Alesta Diving, BTT Marine firmasına ait M/V Alcatras, Mutraship Co. firmasına ait M/Tug Fonda, AFDJ’ye ait survey botu, yüzer vinç ve römorkör kullanılmıştır.

Editör: TE Bilişim