Seyir emniyetinin teminatı olan, deniz ticaretinin devamlılığı için Türk Boğazlarında ve limanlarımızda özveriyle 7/24 kesintisiz görev yapan kılavuz kaptanlar, 13’üncü Kılavuz Kaptanlar Haftası kapsamında Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından düzenlenen “Kılavuzluğa Genel Bakış ve Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti” panelinde bir araya geldi.

Panele iştirak eden aynı zamanda sabah oturumunun Moderatörlüğünü yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Tamer Kıran, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Sn. Durmuş Ünüvar bir çılış konuşması yaptığı panelde Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) Genel Sekreteri Sn. Nicholas John Cutmore, Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) Başkan Yardımcısı Miguel Vieira de Castro, Deniz Emniyet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve eski IMPA Başkan Yardımcısı Kpt Cahit İstikbal, İstanbul Liman Baş Kılavuzu Dr. Kpt. Ali Cömert de oturumlarda konuşmacı olarak yer aldı.

Kılavuzluğa Genel Bakış ve Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti

Kpt. Cahit İstikbal ve IMPA Genel Sekreteri Nicholas John Cutmore’un konuşmacı olduğu, İMEAK Deniz Ticaret Odası YK Başkanı Sn. Tamer Kıran’ın ise moderatörlüğü üstlendiği “Kılavuzluğa Genel Bakış” oturumu sabah gerçekleşirken, İstanbul Liman Baş Kılavuzu Kpt. Ali Cömert ile EMPA Başkan Yardımcısı Miguel Vieira de Castro Moderatörlüğünü Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği YK Başkanı Kpt. Mutlu Dündar’ın moderatörlüğü üstlendiği öğleden sonraki oturumda söz aldılar.

Panelin sabah oturumunda kılavuzluktaki güncel gelişmeler ve pandemi ile önemi daha iyi anlaşılan küresel tedarik zinciri içerindeki önemi ele alındı. Öğleden sonraki oturum ise kılavuz kaptan transfer emniyetine ayrıldı. Her oturumdan sonra plaket teslim seremonisi yapılırken iki oturum arasında katılımcılar öğlen yemeğinde bir araya geldi.

‘’Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız!’’

Panel, ‘’Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız!’’ sözü ile Türk denizcilerinin rotasını çizen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Kurtuluş Savaşı kahramanları için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, TKKD Genel Sekreteri Kpt. Gürhan Aktürk tarafından açıldı.

‘’En kritik aşamalarda gerçekleştirilen kılavuzluk da tam anlamıyla bir emniyet unsurudur’’

Açılış konuşmasını yapan Mutlu Dündar şu ifadeleri kullandı;

Günümüz denizciliğinde, teknolojik ilerlemeler ve sürekli gelişme trendi beraberinde artan toplumsal farkındalık, düzenleyici olan uluslararası kural ve uygulamaların her zamankinden çok genişletilmesine yol açtı. Denizcilikte majör hedefin deniz kazalarının ve denizcilik aktivitelerinden kaynaklanan çevre kirliliğinin en aza indirilmesi olduğu günümüzde, bu kurallara uygun ve emniyetli hizmet verme her zamankinden önemli hale geldi.

‘’Kılavuzluk bütün taraflardan bağımsız sadece emniyet için gerçekleştirilir’’

Deniz taşımacılığında gemi tipi, personel, coğrafi ve çevresel koşullar gibi değişkenler dikkate alındığında, en kritik aşamalarda gerçekleştirilen kılavuzluk da tam anlamıyla bir emniyet unsurudur. İnsan hayatı, deniz çevresi, liman ve geminin korunması amacıyla bütün taraflardan bağımsız olarak sadece emniyet için gerçekleştirilen kılavuzluk aynı zamanda küresel ürün tedarikinin %95’inin denizyoluyla taşındığı dikkate alındığında ülkelerin ekonomisi için de doğrudan etkisinin olduğu önemli bir yerdedir. Bir kez daha belirtmek isterim ki; içinde bulunduğumuz günlerde etkisini yitirmiş olan pandeminin ilk günlerinden itibaren kılavuz kaptanlar en ön saflarda bütün zorluklara rağmen görevlerini yerine getirmiş, modern hayatımız için önemli olan ürünlerin tedarikinin devam ettirilmesine katkı vermişlerdir.

‘’Kılavuz kaptan transferlerinde standart dışı veya uygun olmayan birçok donanım kullanılmaya devam ediyor!”

En basit şekliyle; borda yüksekliği 9 metrenin altında olan gemilerde sadece pilot çarmıhı ile borda yüksekliği 9 metreyi aşan gemilerde ise pilot çarmıhı ve borda iskelesinin birlikte hazırlandığı kombine donanım ile yapılması gereken kılavuz kaptan transferi; SOLAS’ın Bölüm 5, 23 numaralı kuralı ve IMO’nun A.1045(27) numaralı kararı ile uluslararası kurala bağlanmıştır. Çok açık olan bu kurala rağmen, kılavuz kaptan transferlerinde ne yazık ki standart dışı veya uygun olmayan birçok donanım kullanılmaya devam ediyor.

Bu nedenle kılavuz kaptan transfer emniyeti önemsenmesi gereken bir konudur. Kılavuzluk camiası her ne kadar IMPA ve EMPA gibi birliklerin öncülüğünde çalışmalar yürütülse de ne yazık ki bu kazalar yaşanmaya devam ediyor. Neredeyse her ay yaşanan bu kazalarda çoğu zaman can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz. Ülkemizde İstanbul Boğazı’nda 2006 yılında merhum Lütfü Berk’in ve 2009’da Fahrettin Aksu’nun çarmıh kazaları sonucu hayatını kaybetmesinden bu yana hayat kaybına yol açan bir çarmıh kaza yaşanmadı ancak 2019 yılında Newyork’da iki kılavuz kaptan aynı yıl içerisine hayatını kaybetti. Çarmıh kazaları ne yazık ki yaşanmaya devam ediyor. Panelimizde bu konuya dikkat çekilecek.

Sözlerime son verirken, müsaadenizde panelimizde konuşmacı olmaları için yaptığımız çağrımıza hemen cevap vererek kılavuz kaptanların en önemli iki yapılanmasının desteğini hissettiren, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği IMPA Genel Sekreteri Sn. Nick Cutmore’a ve Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği EMPA Başkan Yardımcısı Kaptan Miguel Vieira Castro’ya bugün burada bulundukları için teşekkür etmek isterim. Derneğimizin önceki dönem yönetimde de yer almış olan diğer konuşmacılarımız Kpt. Cahit İstikbal ve Kpt. Ali Cömert’e ayrıca teşekkür ederim. Denizcilik STK’lar ile birlikte olmaya ve onlara destek vermeye gösterdiği özeni her zaman hissettiğimiz İMEAK Deniz Ticaret Odamıza, sabah oturumumuzun da moderatörlüğünü yapacak olan Başkanımız Sn. Tamer Kıran nezdinde teşekkür ederiz.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Hem kamuya hem de özel sektöre ait firmalar kılavuz kaptanlık hizmeti vermekte’’

Panelin açılışında konuşan Tamer Kıran, Kılavuz kaptanlık mesleğinin, denizcilik tarihi kadar eskiye dayanan bir meslek olduğunu belirterek, teknolojiyle birlikte navigasyon ekipmanları gelişse de kılavuz kaptanlara olan ihtiyacın hiçbir zaman azalmadığını kaydetti.

Coğrafyamızda modern anlamda kılavuz hizmetinin verilmesinin ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra mümkün olduğunu belirten Tamer Kıran, 1990’lı yıllara kadar da bu hizmetlerin sadece Devle tarafından sağlandığını, 1990’ların ikinci yarısından itibaren ise özelleştirmeler yoluyla yeni açılan özel limanların kılavuz kaptanlık hizmetini özel şirketlerle verilmesini sağlayan yasal düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Günümüzde de hem kamuya hem de özel sektöre ait firmalar kılavuz kaptanlık hizmeti vermektedir.” dedi.

‘’Teknolojik gelişmeye rağmen pilot merdiveni geleneksel olarak kullanılmaya devam etmekte’’

Kılavuz kaptanların, liman ve boğazlarda tehlikeli sularda yaşanabilecek felaketleri önlerken, zor şartlarda görevlerini yerine getirdiğini ve ne yazık ki bu görevleri sırasında zaman zaman hayatlarını kaybedebildiklerini belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Gemilere binmek ve gemilerden inmek için kullanan pilot merdivenleri, personelin güvenliğini sağlamak için kritik ekipmanlardandır. Pilot merdivenlerinin yanlış donatılması ciddi yaralanmalara veya trajik can kayıplarına neden olabilmektedir. Denizcilik endüstrisindeki birçok teknolojik gelişmeye rağmen, pilot merdiveni geleneksel olarak kullanılmaya devam etmektedir. Düzgün donatılmış pilot merdivenlerinin önemi asla hafife alınamaz. Özenli bakım, ekipmanın uygun bakımı, SOLAS gerekliliklerinin ve en iyi uygulamaların tam olarak anlaşılması ve merdiveni donatırken ayrıntılara dikkat edilmesi, olası kazaların en aza indirilmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır.”

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nin hem mesleki konularda gerçekleştirdiği etkinlikler hem de Türkiye denizlerinin ve Türk Boğazlarının seyir güvenliğine ve deniz çevresinin korunmasına yönelik akademik çalışmalarla çok kıymetli bir kuruluş olduğunu belirten Tamer Kıran, “Pandemi şartları dahil her yıl etkinlik düzenleyerek mesleğin önemini hatırlatan ve görev şehitlerini unutmayan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği yönetimini kadirşinas tavırlarından ötürü takdir ve tebrik ediyorum.” dedi.

Tamer Kıran, Türk Boğazları ve limanlarında gemilere rehberlik etmek için canları pahasına mücadele eden Kılavuz Kaptanlara vermiş oldukları hizmetler için şükranlarını sunarken, hayırlı seyirler ve esenlikler diledi.

''178 kılavuz kaptanımızla kılavuzluk hizmetlerimizi başarıyla yürütmekteyiz''

Tamer Kıran’ın ardından konuşan Durmuş Ünüvar; ‘’Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olarak temel hedefimiz yetki alanlarımızda deniz kazalarının oluşmasını önlemeye yönelik tedbirler almak ve alınan bu tedbirlere rağmen meydana gelebilecek olası kazalara da etkin bir şekilde müdahaleye her an hazır olmaktır. Her geçen gün büyüyen küresel yük taşımacılığıyla beraber Boğazları ile birlikte Türk deniz yetki alanlarındaki yoğun gemi trafiğine bağlı olarak seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliğinin giden artan risklerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi büyük önem arz etmektedir. Kuruluşumuzda, denizlerimizde seyir emniyetini tesis etmek bakımından 490 sabit deniz feneri, 128 yüzer şamandıra olmak üzere toplam 618 seyir yardımcısı ile seyir yardımcısı hizmetlerini, VHF, MF, HF ve NAVTEX istasyonları olmak üzere toplam 35 deniz haberleşme istasyonu ile deniz haberleşme hizmetlerini, Bununla beraber İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, İzmit Körfezi, İzmir Körfezi ve Mersin’de toplam 5 gemi trafik hizmetleri merkezinde 219 deniz trafik baş operatörü ile gemi trafik hizmetlerini, 7/24 acil kurtarma römorkörlerimiz ve tahlisiye botlarımız başta olmak üzere deniz araçlarımız ve 1000’in üzerinde tecrübeli gemi adamımız ile deniz hizmetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Türk Boğazları ile birlikte hizmet verdiğimiz diğer kılavuzluk sahaları olan İzmir Limanı, Zonguldak Türkiye Taş kömür Kurumu, Mersin, İstanbul ve Filyos limanlarında toplam 178 kılavuz kaptanımızla kılavuzluk hizmetlerimizi başarıyla yürütmekteyiz.’’ diyerek kılavuzluk hizmetlerinin ve kılavuz kaptanların deniz ticareti ile can mal ve çevre güvenliği için önemine değinen bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan panel de her oturum sonrası soru cevap seansı da gerçekleştirildi.

Konuşmacıların yaptığı sunumlar ise şu şekilde ilerledi;

‘Kılavuzluğa Genel Bakış’

Nicholas John Cutmore – IMPA’nın genel çerçevesi, kılavuzluk hizmetlerindeki güncel gelişmeler ve kılavuzluğun küresel tedarik zinciri içerisindeki önemi;

‘Kılavuzluğa Genel Bakış’

Kaptan Cahit İstikbal – Kılavuzluk hizmetlerindeki güncel gelişmelerin Türkiye’deki yansımaları

Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti

Kaptan Miquel Vieira Castro – Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti

Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti

Kaptan Ali Cömert– Kılavuz Kaptan Transfer Emniyeti

Editör: TE Bilişim