Tek cidarlı ham petrol tankerleri hurdaya gidiyor

Tek cidarlı ve çoğunluklu 150,000 dwt üzerindeki ham petrol tankerinden hurdaya gönderilme sayısı artarken bu kez 250,000 dwt ve üzeri ham petrol tankerlerinden enaz on tankerin daha hurdaya çıkartılacağı açıklandı.

Bu tonajlarda gemi kiralama navlunları, tankerin işletme maliyetlerinin dahi altında kalıyor. VLCC Çok büyük tonajlı Hampetrol Tankerlerinde Orta Doğu- Asya bağlantılı yüklemelerde navlunlar günde 2,000 dolar, buna karşın işletme maliyetleri 8,000 dolar oluyor.

Bu tonajlardaki tankerlere sahip olan armatörlerin gemilerin i daha fazla ellerinde tutamayacakları ve olası süratle hurdaya göndermelerinin zarardan kar anlamına geleceği belirtilirken, gelecek ay VLCC tonajda 10 tankerin daha hurdaya gitmesini n kesinleştiği açıklandı.
 
Yunanlı armatörler birinci sırada

Yunanlı gemi brokerı N icholas Cotsiaz'ın en son aylık raporunda yer alan bilgilere göre, bu yıl Ocak-Ağustos arası dönemde en fazla gemi hurdaya çıkaran 139 gemi ile Yunanlı armatörler oldu. İkinci sırada 103 gemi ile Çinli armatörler yer alırken onları 71 gemi ile Japon ve 37 gemi ile Norveçli armatörler takip etti.

Bu süreçte tüm dünyada toplamda 23.8 milyon dwt kapasitesinde her türden 833 gemi hurdaya çıkarıldı. Bu toplamın 300 adedini kuru yük, 281 adedini konteyner gemisi, 107 a dedini tankerler, 117 adedini Ro-Ro ve yolcu gemileri meydana getiriyor. Geçen yılın aynı dönemine 855.000 dwt kapasitesinde 35 geminin hizmet dışına çıkarılmıştı.

İşletme maliyetleri yüksek olan gemileri zararına çal ıştırmaktansa, böylesine zayıf pazar ortamında hurda ya çıkartarak zararın azaltılmasının başka birçaresi olmadığı da ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim