Servisler durunca limanlar düşüşe geçti

Küresel ticaretteki daralma nedeniyle Asya - Avrupa yük trafiğinde % 90 oranında düşüş olduğu belirtiliyor.

8 gemisini laid up (boşta bekletme) yapan Maersk’in ardından, konteyner marketinin ikinci ve üçüncü büyük operatörleri MSC ve CMA CGM de, Asya – Avrupa rotasında çalışan iki servisi asklıya aldı. Fransız CMA CGM, FAL4 diye adlandırılan Uzakdoğu – Kuzey Avrupa servisinin bir kısmına geçici olarak ara verdiklerini bildirdi. 4 adet 9.700 TEU kapasiteli yeni gemiyle Temmuzda başlayan servis, Çin limanlarından Rotterdam ve Hamburg limanları arasında çalışıyordu. Bu hatta ayrıca China Shipping Container Lines’ın da  4 adet 9.700 TEU kapasiteli gemisi bulunuyor.

İtalyan MSC de, Tiger diye adlandırdığı Asya – Karadeniz servisinde kapasite düşürdü. Bu hatta 6.500 TEU kapasiteli 9 gemi çalışıyordu. Şirket Asya – Akdeniz servisi veren hattın haftalık kapasitesini 2.000 TEU azaltacak. Asya – Avrupa konteyner trafiğinin % 15’ini elinde bulunduran Maersk de iki servisini geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.

CKYH, Alliance hattında çalışan 4 operatör de Asya – Avrupa servislerini Marta kadar % 30 oranında azalttı. Bu haftada 16.000 TEU kapasitesinin hattan çekildiği anlamına geliyor. New World Alliance’ın 3 üyesi ve Grand Alliance’ın 4 operatörü de geçen hafta Asya – Batı Akdeniz servislerini çekeceklerini bildirmişti. Bunun nedeni ise geçen yıl % 20 büyüme gösteren Asya – Avrupa ticaretinin yılın üçüncü çeyreğinde düşmesi.

Limanlardaki elleçlemelere yansıdı

Asya – Avrupa konteyner trafiğindeki düşüş ve operatörlerin servislerini çekmesi şimdiden limanlarda elleçlenen konteyner miktarlarına yansıdı.

Dünyanın en büyük konteyner limanı Singapur da resesyondan nasibini aldı. Limanın Kasım ayındaki konteyner hareketi, 2001’den bu yana ilk kez düştü.  Kasım ayında 2,29 milyon TEU konteyner elleçlenen limanda bir önceki yıla göre % 1,5 oranında azaldı.

Singapur Denizcilik ve Liman Otoritesinin verdiği bilgiye göre yılın genelinde % 9 oranında artış görülse de, aylık konteyner trafiği Temmuzdan bu yana düşüş eğiliminde. Ülkede 11 ayda elleçlenen konteyner miktarı 27,8 milyon TEU. Singapur’un en büyük konteyner terminal operatörü PSA, 11 aylık süre zarfında konteyner hareketinde % 8.8 artış sağlarken, ülkenin ikinci limanı Jurong Port, düşüş yaşadı. Bunun nedeni ise Neptune Orient Lines’ın, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya olan hatlarda % 25 oranında kapasitesini düşürmesi.

Ekim ayına göre % 4 oranında düşüş yaşayan Çin limanlarındaki konteyner miktarı 10 milyon TEU olarak gerçekleşti. 2009 yılı süresince ülkenin konteyner trafiğinde % 5-7 oranında düşüş olması bekleniyor.

Hong Kong limanındaki Kasım ayındaki konteyner hareketi de bir önceki yıla göre % 13.2 düşüş yaşadı ve 1.8 milyon TEU elleçlendi.

Hindistan’ın en büyük konteyner limanı Jawaharlal Nehru Port (JNP), küresel krizin etkisiyle bu yıl sonundaki konteyner trafiğinde % 10 oranında bir düşüş bekliyor. Geçen yıl % 23 büyüyen konteyner hareketinin bu yıl sonunda yüzde 12- 14’de kalacağı düşünülüyor.

Bir yılda 7 milyon konteyner elleçleyen JNPi Hindistan’ın konteyner trafiğinin % 60’ını kontrol altında tutuyor.

 

Editör: TE Bilişim