EuroMed Ulaştırma Programı'nın bir parçasını teşkil eden 5.5 milyon Euro'luk SafeMed II projesi; faydalanıcılarına VIMSAS teknik destek sağlıyor.

21 Temmuz 2010 Çarşamba - Akdeniz bölgesinde REMPEC (Akdeniz için Bölgesel Deniz Kirliliği Acil Müdahele Merkezi) tarafından uygulanan AB finansmanlı MEDA Bölgesel Ulaştırma Projesi SafeMed II, faydalanıcılara IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) Üye Devlet Gönüllü Denetim Programı nın (VIMSAS) uygulanmasına ilişkin teknik destek sağlıyor. SafeMed II Projesi nin başlıca hedeflerinden birini oluşturan VIMSAS, uluslararası denizcilik hukukuna uyumu sağlamayı amaçlıyor.

SafeMed II Projesi VIMSAS denetimlerine hazırlık sürecinde destek talep eden faydalanıcılara yardımcı oluyor. Bazı faydalanıcılar daha şimdiden bu destekten yararlanmak istediklerini ifade ettiler. Söz konusu destek genellikle ulusal düzeyde organize edilen bir çalıştay şeklinde sağlanıyor, ardından ilgili ulusal makamların ne derece hazırlıklı olduklarını değerlendirebilmek amacıyla kısa süreli bir istişare ziyareti düzenleniyor. Çalıştayın amacı katılımcıları Denetim Programı ve bu süreçte ulusal makamların rolü konusunda bilgilendirmek.

Bu yıl ilgili denizcilik makamlarının talepleri üzerine Ürdün, İsrail ve Türkiye de VIMSAS konusunda AB tarafından finanse edilen SafeMed II projesi kapsamında ulusal düzeyde çalıştaylar düzenlendi. Türkiye, SafeMed in, Denetim için resmi olarak gönüllü olan ilk faydalanıcısı oldu. Geçen ay İsrail, Hayfa da başarıyla düzenlenen SafeMed II ulusal VIMSAS çalıştayının ardından bu hafta İsrail denetime tabi tutulmak istediğini resmi olarak IMO ya iletti.

SafeMed II Projesi faydalanıcıları arasından ilk olarak Ürdün, ulusal VIMSAS çalıştayı yapılmasını talep etti (Şubat 2010). Suriye, Fas ve Mısır da da çalıştayların düzenlenmesi planlanıyor.

IMO ile yakın işbirliği içerisinde düzenlenen bu çalıştaylara ilgili ülkelerin denizcilik idarelerinin yanı sıra ulaştırma, güvenlik ve çevre dahil ulusal kurum temsilcileri katılmaktadır. Katılımcıların tümü ilgili Devlet in Bayrak, Kıyı ve Liman Devleti olarak görevlerinin ifasının denetlenmesi sürecinde yer alacaktır.

Çalıştaylar sırasındaki konuşmalar, IMO ve Ulusal VIMSAS irtibat noktaları adına, gönüllü Devletleri mali olarak denetleyen deneyimli IMO denetçileri tarafından yapılmaktadır. Bu çalıştaylar Bayrak Devlet Uygulaması faaliyetlerinin bir parçası olarak ve uluslararası mükellefiyetlerin yerine getirilmesi kapsamında SafeMed II tarafından düzenlenmektedir.

REMPEC tarafından uygulanan ve EuroMed Ulaştırma Programı'nın bir parçasını teşkil eden 5.5 milyon Euro'luk SafeMed II projesi, AB'nin Akdeniz'e kıyısı olan üyeleriyle bölgedeki Birlik üyesi olmayan ülkelerden teşkil katılımcılar arasında denizcilik mevzuatının uygulanması bağlamında varolan dengesizlikleri azaltmayı amaçlamaktadır.

Bu proje kapsamında, İsveç-Malmö'deki Dünya Denizcilik Üniversitesi ile Malta'daki Uluslararası Denizcilik Hukuku Enstitüsü'ne yönelik burslar sağlanmaktadır. SafeMed in faydalanıcıları arasında Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Fas, Filistin Yönetimi, Suriye, Tunus ve Türkiye yer almaktadır. Kısa bir süre önce Avrupa Komisyonu, Akdeniz için Birlik (UfM) kapsamında ve ekstra fon tahsisini müteakiben Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Karadağ'ı da belirli faaliyetlerden faydalanmak üzere SafeMed II projesi'ne dahil etme kararı aldı.

Editör: TE Bilişim