Sabancılar denizde rekabete hazırlanıyor 
 
Havada ortak olan Sabancı ailesi denizde birbirleriyle rekabet edecek

Ömer Sabancı ve Demir Sabancı, küresel kriz yüzünden navlun ücretlerinin dibe vurduğu, gemi fiyatlarının yarıya indiği bir dönemde denizcilik sektörüne girdi. İki kuzen, Densa Denizcilik adlı şirketle Yalçın Sabancı’ya rakip olacak. Denizde rakip olan üç Sabancı, ortak oldukları Döysa VIP Havacılık ile havacılık sektöründe büyümek için birlikte hareket ediyor.

Sakıp Sabancı’nın ölümünden sonra Sabancı Holding’den ayrılan ve kendi işini kuran Sabancı fertleri gıdadan sağlığa, denizcilikten medyaya birçok alanda yatırım yaptı. Ancak kendi işini kuran fertlerin sayısı arttıkça bazı sektörlerde Sabancı fertleri birbirlerine rakip olmaya başladı.

Yaklaşık 2.5 yıl önce Döysa VIP Havacılık A.Ş.’yi kurarak havacılık sektörüne giren Yalçın Sabancı, Ömer Sabancı ve Demir Sabancı, denizcilikte rakip olacaklar. Ömer Sabancı ve Demir Sabancı, Ömer Sabancı’nın kızkardeşi Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan ile Densa Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketini kurarak deniz taşımacılığına ilk adımı attılar. Şirketin beşinci ortağı ise Ömer Sabancı’nın oğlu Hacı Sabancı oldu.

22 Aralık’ta kuruldu

100 bin TL sermaye ile 22 Aralık 2008 tarihinde kurulan şirketin faaliyet alanı “uluslararası ve dahili deniz yolu ile nakliyat yapmak üzere her türlü gemi deniz tankeri frigofrik taşıma vasıtalarının mevzuatın müsadesi nispetinde satın almak ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler” olarak sıralandı. Taşımacılık ve lojistik hizmetler meslek grubundan İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran şirketin merkezi Üsküdar’da. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Başkan Yardımcısı ise Demet Sabancı Çetindoğan.

2006’da faaliyete geçti

Sabancı Ailesi’nden havacılık sektörüne giren ilk isim Ali Sabancı olmuştu. Ablası Emine Sabancı Kamışlı ile birlikte Esas Holding’i birçok alanda yatırıma taşıyan Sabancı, Pegasus Havayolları ile sektörde kendine önemli bir pay edindi. İki kardeşin kuzenlerinin kurduğu Döysa VIP Havacılık ise “uçuş ekibi ile birlikte veya ekipsiz olarak yolcu ve yük taşımacılığına mahsus uçak ve helikopter kiralamak veya kiraya vermek, satın almak, satmak, her türlü ulaşım servis ve hava taksi işletmeciliği” hedefiyle 21 Ağustos 2006’da yola çıktı. Şu anda 34 milyon 400 bin TL sermayesi olan şirket 2008 model Challenger 605 ve 2006 model Hawker 850 XP uçağı ile hizmet veriyor.

Densa Denizcilik’in ortaklarından Demir Sabancı, kendi işini kurmak için 2004’te yüzde 6.2’lik Sabancı Holding hisselerini 250 milyon dolara satarak gruptan ayrıldı. Öncesinde Sedes Bilgi Teknolojileri’ni kurdu. Geçen yıl kurulan Odesa Geliştirilmiş Polimer şirketinin de ortağı. Teknomarket zinciri Electroworld’ü Türkiye’ye getirdi.

Ömer Sabancı da 2007’de holdingden ayrılanlar kervanına katıldı. Demir Sabancı ve Yalçın Sabancı ile ortak Döysa ve Dörtsa İnşaat’ı kurdu. Şu anda Demsa, Hayat Tekstil, Odesa Geliştirilmiş Polimer ve Odea İnşaat’ın ortakları arasında yer alıyor.

Her alanda varlar

Demet Sabancı Çetindoğan’ın Demsa Group’u ise Mothercare, Guess, Etam, Fornarina, Gerard Darel, Colours&Beauty, Gianfranco Ferre, Ferre, Dolce Gabanna, Just Cavalli, Missoni, Michael Kors ve Iceberg’in Türkiye temsilciliğini yapıyor. Mediasa şirketinin bünyesinde ise Fashion TV ve World Fashion adı altında iki moda kanalı ve ’Türkiye’nin ilk gençlik kanalı’ olan ZTV bulunuyor.

Yalçın Sabancı’nın gemisine Somalili korsanlar saldırdı

YALÇIN Sabancı, Sabancı Holding’de 20 yıl çalıştı. Bossa’nın Yönetim Kurulu Başkanvekilliği ve Genel Müdürlüğü görevinden 1999 yılında ayrılan Yalçın Sabancı, Ya-sa Holding’i kurdu. Ataköy ihalesini kazanan Dati Yatırım Holding’de Şadan Kalkavan, Cengiz Kaptanoğlu, Fuat Miras, Metin Kalkavan gibi isimlerle ortak. Ayrıca Çamlıca Turistik İşletmeleri, Ya-Sa İnşaat, Ya-Sa Denizcilik, Ya-Sa Gemi İşletmeciliği, Ya-Sa Tankercilik, Ya-Sa Turizm gibi şirketleri var.

Son dönemde denizcilerin korkulu rüyası haline gelen Somalili korsanlar, geçtiğimiz Ekim ayında Yalçın Sabancı’ya ait Marshall Adaları bayraklı M/V Yasa Neslihan adlı ticari gemiyi kaçırdı. Gemideki 20 Türk mürettebatın kurtarılması için Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle bölgede bulunan NATO güvenlik güçleri devreye girerken korsanlar geminin bırakılması için 5 milyon dolar istedi.

Editör: TE Bilişim