Rusya'dan Türkiye'ye gelen kuru yük gemisinin 12 kişilik mürettebatıyla Karadeniz'de battmasının ardından Rus makamları Rusya nehirlerinde sadece Rus bayraklı gemilerin çalışmasına izin verme kararı aldılar. 

Bilindiği gibi önceki günlerde Panama bayraklı "Geroy Arsenala" adlı kuru yük gemisi, Karadeniz'de Kırım'ın yaklaşık 27 kilometre açığında batmıştı. Rusya'nın Rostov kentinden Türkiye'ye tahıl getirirken Kerç Boğazı yakınında batan gemide, 9'u Ukrayna, 2'si Rusya ve biri Gürcistan vatandaşı olmak üzere 12 denizci bulunuyordu 

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin gemi işletmecileri ve armatörlerinin kurduğu clup olan Black Sea Shıpowners Club –  Karadeniz Armatörler Kulübü- Başkanı Kaptan Mustafa Can; Rus makamlarının bu olaydan sonra Rusya nehirlerinde sadece Rus bayraklı gemilerin çalışmasına izin vermelerinin kendilerini çok zorladığını anlattı. Rus Bayrağını ancak Rus vatandaşının alabileceğini belirten Kaptan Can bunun normalleşen ilişkilere tamamaen ters bir durum arzettiğini, ticaretin bundan olumsuz etkilendiğini  ve gerekli önlemin alınmasını yetkililerden talep ettiklerini belirtti .Kaptan Can " Yapılan bu uygulama toplam 105 gemisi olan nehir tipi gemi sahibi Türkleri çok zor duruma düşürmüştür. Bu uygulama acilenn düzeltilmelidir.PSC lerin de düzgün yapılması gerekmektedir. Nehir piyasasında yüzde 30 u teşkil eden bu filosu an beklemede olup diğer koster yüklerine teklif vermemekteler. Eğer bu filo diğer kosterlerle aynı yere çalışırlarsa zaten zor durumda olan koster filosunu sahneden tamamen sileceklerdir."şeklinde konuştu.

Mustafa Can ayrıca  "bizim bu karara mütekabiliyet esasına göre karşı yaptırım uygulamamız gerekir", dedi.

Editör: TE Bilişim