Römorkor zorunluluğu masada

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Eylül ayı meclis toplantısında konuşan, Kıyı Emniyeti İzmir İl Müdürü Melih Yılmaz, kruvaziyerlerin römorkör hizmeti alma zorunluluğunun kaldırılmasının tekrar tartışmaya açılması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, “İzmir’de havanın durumu ortada. Eğer römorkör almayan bir kruvaziyer başıboş kalırsa kıyıdan gemiye ulaşmamız 30 dakika sürüyor. O nedenle Körfez’de stand-by (hazırda) bekleme pozisyonuna geçilmeli” dedi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise emniyetin en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, konu ile ilgili komisyon oluşturularak dünya limanlarını inceleyebileceklerini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleştirilen Eylül ayı meclis toplantısına Kıyı Emniyeti İl Müdürü Yılmaz da katıldı. Yılmaz, römorkör alma zorunluluğunun kaldırılmasının turizm sektörü tarafından olumlu karşılanmasının anlaşılır olsa bile körfez güvenliği açısından sorunlara neden olacağını belirtti. Yılmaz, “Çünkü gemiler talep etmedikçe römorkör hizmeti alamayacaklar. Ama İzmir’in havası belli. Bazen tüm motorlar çalışsa bile gemi dengede durmakta zorlanabilir ve başıboş kalabilir. Böyle bir durumda bizim gemiye varıp müdahaleye başlamamız yarım saati buluyor. Bu süre çok fazla. İstenmeyen sorunlar yaşanabilir ve ben kayıtlara girmesi için buradan herkesi uyarmak istiyorum” diye konuştu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne gerekli yazışmaları yapacağını açıklayan Yılmaz, onay verilmesi halinde römorkörlerin körfezde stand-by (hazırda) konumunda bekleteceklerini kaydetti. Yılmaz, “Böylece acil yardım çağrısında bulunan gemiye varmamız 5-10 dakikayı bulacak. Olası olumsuzlukların da önüne geçilebilir” dedi.

“KOMİSYON KURUP DÜNYA LİMANLARINI İNCELEYELİM”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise emniyetin en önemli konulardan biri olduğunu açıkladı. Römorkör zorunluluğunun kaldırılmasıyla bunun kaptanların inisiyatifine kaldığını vurgulayan Öztürk, “Ama bugün Karayipler ve önemli limanlarda römorkör hizmeti zorunlu değil. Biz de gerekirse bir komisyon kurup dünya üzerindeki limanlarda kruvaziyerlere verilen römorkör hizmetlerini yakından inceleyelim. Römorkör konusunda dünya limanları nasıl hareket ediyor bakalım” dedi.

ALSANCAK LİMANINA PARMAK İSKELELER VE KÖRÜKLER İNŞA EDİLMELİ

İstanbul’da Galataport projesinin başlandığını ve yılda 3 milyon kruvaziyer yolcuya ev sahipliği yapacağını kaydeden Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

” İzmir olarak İstanbul ile rakip değiliz. Aksine bu iki şehir kruvaziyer turizmi için birbirini tamamlıyor. Ancak İstanbul’da bu adımlar atılırken, İzmir Alsancak Limanı’nda imar planı tartışmalarını geride bırakmanın zamanı geldi geçiyor. Bu konuda olumlu bir hava oluştu. 15 Temmuz sonrası ülkemizde yaşanan birlik ve uzlaşma ruhu, İzmir Limanı’na da yansıdı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Konak Belediyesi, imar planlarına son şeklini vermek için görüşeceklerini açıkladılar. Hızlı ve yapıcı yaklaşımından dolayı Konak Belediye Başkanı Sayın Sema Pekdaş ve ÖİB yetkilerine teşekkür ediyorum. Bir an önce modern terminal binası, daha fazla geminin yanaşacağı parmak iskeleler ve yolcuların liman sahasına girmeden terminale ulaşacağı körük sistemi yatırımlarına başlamamız gerekiyor. Bu yatırımlar sonucunda kruvaziyer gemilerinin rotasında İstanbul ile beraber İzmir de önemli bir uğrak noktası haline gelecektir.”

DİLARA URALP’A TEŞEKKÜR

2016 Rio Olimpiyat Oyunları yelken branşında kadınlar rüzgar sörfü RS:X sınıfında Türkiye’yi temsil eden ve 23. olarak tamamlayan Dilara Uralp ve hem antrenörü hem babası olan Özfer Uralp’a teşekkür eden Yusuf Öztürk, “Dilara’ya desteğimiz devam edecek. 2020 olimpiyatlarında daha iyi dereceler alacağından eminiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim