Ro- Ro gemileri de krize demir attı

Otomotiv durdu, 1200 araç kapasiteli gemiler de işssiz kaldı.

KÜRESEL krizin etkileri sürerken, otomotiv sektörünün neredeyse durma noktasına gelmesi nedeniyle ortalama 1200 araç kapasiteli dev Ro-Ro gemileri de işssiz kaldı.

İzmit Körfezi’nin çeşitli noktalarına demir atan Ro-Ro gemileri de, işssiz kalan ve zaman zaman sisler arasında kaybolan diğer kuruyük gemilerinin arasına karıştı.

Otomotiv ve otomotiv yan sanayininin de merkezi olan Kocaeli’deki fabrikalarda üretilen ihraç araçlar, Avrupa ve diğer ülkelere daha çok Ro-Ro gemileriyle taşınıyordu. Geçen yılın ortalarına kadar talebin ve üretimin fazla olması nedeniyle ortalama 1200 araç alan ve sadece araç taşıma için dizayn edilmiş bu asansör sistemli Ro-Ro gemileri artık yük bulamıyor. Daha çok Gölcük Ford Otosan’dan yük alan gemiler, bu fabrikanın da ayda sadece 10 gün çalışması nedeniyle işssiz kaldı. Değerleri milyon dolarlarla ülçülen bu Ro-Ro gemileri şimdi, yük bulamayan diğer kuruyük gemileri gibi İzmit Körfezi’nin İzmit kent merkezi ile Gölcük açıklarında fabrikaların seri üretime geçeceği günleri bekliyor.

İzmit Körfez’ine demir atan diğer kuruyük gemileri ile Ro-Ro gemileri ise, özellikle sisli havalarda terkedilmiş hayalet gemiler görünümüne bürünüyor.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel ise, Ford Otosan’da daha önce 6 bin 400 işçi çalışırken, krizin ardından yaklaşık bin 200 kişinin tazminatlarını alarak kendi istekleriyle işten ayrıldıklarını ve çalışan işçi sayısının 5 bin 200’e düştüğünü söyledi. Ford Otosan’ın daha önce IMKB’ye verdiği iş programının uygulandığını da söyleyen Yücel Yücel, 16 Şubat’ta üretime başlayan fabrikanın bugünlerde işçileri yine toplu izne çıkarabileceğini bildirdi. (dha)

Editör: TE Bilişim