Özyeğin'e hem ceza hem de onay  
 
Rekabet Kurulu, Turkon hisselerinin Fina'ya devriyle ilgili hem ceza hem de onay verdi. İşte ceza nedeni..

Rekabet Kurulu, Fina-Turkon Liman Hizmetleri Loj. Den. Tic. ve San. A.Ş.'deki Turkon Konteynır Taşımacılık ve Denizcilik A.Ş.'ye ait olan yüzde 50 oranındaki hissenin Fina Holding A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verdi.

Kurul, söz konusu işlemin kurulun izni olmaksızın gerçekleştirilmesi nedeniyle Fina Holding A.Ş.'ye 35 bin 79,62 lira idari para cezası verdi.

Rekabet Kurulunun 14 Ocak'ta aldığı kararlar, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

"İzmir ile çevresindeki illerde faaliyet gösteren kozmetik ürünleri ana dağıtım şirketlerinin ve kozmetik firmalarının direkt temsilciliklerinin satış destek amacıyla oluşturulmuş bütçelerini hizmet bedeli, fiyat farkı, yeni giriş bedeli gibi uygulamalar yoluyla kozmetik zincir mağazalarına kullandırdığı ancak diğer küçük satış noktalarının bu destekten yararlandırılmadıkları " iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda Kurul, başvuru konusu iddialara ilişkin herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.

Kurul, Asel Gayrimenkul Yatırım İnş. ve Tic. A.Ş.'nin Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin yüzde 20 oranındaki hissesini devralması işleminin kanun kapsamında olduğuna; ancak tarafların toplam pazar payları ve cirolarının ilgili Tebliğde öngörülen eşikleri aşmaması nedeniyle izne tabi olmadığına karar verdi.

Trend Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti'nin hisse devri yoluyla Brenntag CEE GmbH ve Brenntag Austria Holding GmbH'ye devredilmesi işlemine hakim durum oluşturulması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin veren Kurul, Yang Ming Line (Singapore) Pte. Lte. ile Egekont Konteyner ve Taşımacılık A.Ş. arasında oluşturulacak "Yang Ming Anadolu Gemi Acenteliği A.Ş." unvanlı ortak girişim işlemine de aynı doğrultuda izin verdi.

Öte yandan Rekabet Kurulu, Fina-Turkon Liman Hizmetleri Loj. Den. Tic. ve San. A.Ş.'deki Turkon Konteynır Taşımacılık ve Denizcilik A.Ş.'ye ait olan yüzde 50 oranındaki hissenin Fina Holding A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verilmesi talebi üzerine yapılan değerlendirme sonucunda, bildirim konusu işleme kanunun ilgili maddesi ve 1997/1 sayılı Tebliğde belirtilen nitelikte hakim durum oluşturulması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verdi.

Ancak söz konusu işlemin Rekabet Kurulunun izni olmaksızın gerçekleştirilmesi nedeniyle Kurul, Fina Holding A.Ş.'ye 2007 yılında Türkiye'de ilgili pazarda ortak girişim yoluyla elde ettiği gayri safi gelirinin yüzde 0,1'i oranında olmak üzere 35 bin 79,62 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. 
 
 

Editör: TE Bilişim