Karadeniz bölgesinde cereyan eden Rusya-Ukrayna savaşının ardından Omni Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri tarafından yapılan açıklamada Harp P&I (War P&I) risklerinin ne şekilde poliçelerde bulunduğundan emin olmanın büyük önem kazandığı vurgulandı.

Omni Sigorta tarafından yayımlanan açıklama şu şekilde;

Değerli Armatörlerimiz,

Bölgemizde cereyan eden Rusya-Ukrayna savaşının ardından Harp P&I (War P&I) risklerinin ne şekilde poliçelerinizde bulunduğundan emin olmak büyük önem kazanmıştır.
 
Tekne makine harp poliçelerinizde “war p&i” risklerinin teminatta olduğuna dair net bir klozun bulunması VE bu risklerin ayrı bir teminat limiti ile yani tekne makine teminat limitinize ilaveten ikinci bir limiti ile teminat altında olması çok önemlidir. Harp poliçenizde olması gereken “war p&I” riskleri uluslararası sigortacılıkta “birincil” olarak adlandırabileceğimiz, İngilizce’de ise “primary war p&i” ya da “ground up war p&I” olarak bilinir. Bu tanımdaki “war p&i”riskleri sıfırdan başlayıp geminizin market değerine kadar olan tutarı teminat altına alır. 
 
Bir örnek vermek gerekirse.
Armatörümüzün tekne makine harp poliçesinde War P&I risklerine dair hiç bir kloz / ibarenin olmadığını varsayalım.
 
Geminin market değeri $5 milyon ve harp poliçesi de $5 milyon üzerinden düzenlenmiş.
Gemiye, harp teminatının sağlandığı bir limanda bir füze isabet eder.  Bu durumda aşağıdaki riskler gerçekleşebilir.
1.Gemi tam ziya olabilir - $5 milyon
2.Yük tam ziya olabilir ve armatör kısmen ya da tamamen hukuken sorumlu tutulabilir – örneğin $3 milyon
3. Mürettebatın çoğu vefat edebilir ve tazminat doğabilir – örneğin toplamda $4 milyon
4.Geminin yakıtı limanı kirletip, limandan ve diğer gemilerden hasar talepleri gelebilir – örneğin toplam $1 milyon
5.Liman yetkilileri geminin enkazının da kaldırılmasını isteyebilir – örneğin $5 milyon.
 
1nci maddedeki gemi ziyasının ödenmesinin ardından geriye $3 + $4 + $1 + $5 milyon = $13 milyonluk bir P&I hasarı söz konusudur ve bu hangi sigortacılardan istenecektir?
 
Bahsettiğimiz tarzda yani “war p&I” a yer vermeyerek düzenlenmiş bir tekne makine harp poliçesi örneğinde armatörümüzün harp sigortacısından talep edebileceği sadece 1nci maddedeki $5 milyondur ve sigortacısı 2,3,4,5nci maddelerdeki P&I risklerinin hiç birini karşılamaz.  Halbuki uluslararası standartlarda bir harp poliçesinde ayrıca ilaveten bir war p&I klozu bulunmalı ve böylece armatör birincil derecedeki harp P&I risklerinin ilk $5 milyonunu tekne makine harp sigortacısından; bu tutarı aşan bakiye $8 milyonu ise P&I klubünden istemeli ve ancak böylece zararının tamamını tekne makine harp + P&I klup poliçelerinden karşılayabilir.
 
Örneğimizdeki yani “war p&I” risklerinin dahil edilmediği bir harp poliçesi durumunda Klup P&I poliçemizin durumu nedir?
 
Uluslararası Grup P&I Kluplerinin “War P&I” teminatı sigortacılıkta “excess war p&I – aşkın harp p&i” olarak bilinen şekilde; yani geminin market değerini aştığı noktada başlayacak şekilde yapılandırılmıştır.  Örneğimizdeki harp poliçesine sahip iseniz söz konusu $13 milyonluk P&I hasarlarının gemi market değerini aşan $8 milyonunu Klupten tahsil edebilir; birincil $5 milyonluk P&I hasarı açıkta kalmış demektir.
 
Harp poliçeniz eğer örneğimizdeki gibi war p&I’a yer vermeyerek eksik halde ise bu poliçenizin uluslararası standartlarda İngiltere, Fransa marketlerinin sunduğu şekilde ve Klup P&I teminatımız ile boşluk bırakmayacak, onunla örtüşecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Harp poliçenizdeki “war p&i” risklerinin bir grup klup teminatı kadar geniş olmasına özen gösterilmeli.
 
Örneğin harp sigorta poliçesi “Institute Protection and Indemnity War Strikes Clauses Hulls-Time (CL 345, 20.07.1987)” tahtında bir “war p&i” teminatı sunuyorsa, içinde barındırdığı aşağıdaki istisna klozundan dolayı mürettebata yönelik tazminatlarda sınırlamalar bulunmaktadır. Dolayısı ile bu şekilde bir “war p&i” teminatı eklenmesi yeterli değil, eksik ve sorunludur. 
 
EXCLUSIONS
1.3.1 any direct or indirect payment by the Assured under workmen’s compensation or employers’ liability acts and any other statutory or common law, general maritime law or other liability whatsoever in respect of accidents to or illness of workmen or any other persons employed in any capacity whatsoever by the Assured or others in on or about or in connection with the Vessel or her cargo materials or repairs.
 
Harp poliçenize eklenmesi gereken “war p&i” klozu içerik olarak geminin sahip olduğu standart P&I poliçesindeki risklere atıfta bulunmalı ve tekne makine harp limitinden bağımsız, ikinci bir limit ile sunulmalıdır.

Saygılarımızla
Omni Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Ltd. Sti.

Editör: TE Bilişim