Nazım Tur, Yarın Törenle Hizmete Girecek

TDİ'nin Medmarine'den satın aldığı ve "Nazım Tur" adı verilen yeni römorkörü için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş ve TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk'ün de katılımlarıyla yarın Sarayburnu Rıhtımında tören düzenlenecek.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. 65 ton kanca gücüne sahip yeni römorkörünü geçtiğimiz haftalarda teslim almıştı. Ereğli Tersanesi'nde inşa edilen Robert Allan dizaynı 32 Metre boyundaki z-drive nozullu pitch kontrollü pervane sistemine sahip römorkörle ilgili ilk haberi, Türk Denizciliğinin Haber Sitesi Denizhaber.Com vermişti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılacağı tören 6 Ocak 2010 Çarşamba Günü (Yarın) Saat 14:00 te TDİ'ye ait Sarayburnu Rıhtımında yapılacak.

Römorköre adı verilen "Nazım Tur" Kimdir?

Ülkemiz Sendikacılık tarihinde adeta bir duayen olarak anılan Nazım TUR, bugün Genel Başkanlığı'nı H. Necip Nalbantoğlu'nun yürütmekte olduğu Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayii işçileri Sendikası'nın 5. Genel Başkanıydı.

Nazım Tur, Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayii işçileri Sendikası'na ve Türk Gemi İnşa Sanayine aralıksız 21 yıl hizmet vermesiyle de ciddi bir rekora imza atmıştı.

1948 Yılında Kastamonu ili Araç İlçesinde dünyaya gelen Nazım TUR, 1965 yılında Denizcilik Bankası Sanat Okulundan mezun olarak Haliç Tersanesinde çalışma hayatına atıldı. İlerleyen senelerde İstinye Tersanesine tayini çıkan Nazım Tur,çalışma hayatına burada devam ederken ilk Sendikal hayata da burada başlamış oldu.

İstinye Tersanesinde yer alan Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayii işçileri Sendikası Boğaziçi Şubesinin çeşitli kademelerinde başarı ile görev yapan Nazım TUR. Çevresindeki arkadaşlarının teşviki ile sendikal alanda daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 1983 senesindeki Olağan Genel Merkez Kurulunda, Genel Başkanlığa adaylığına ismini kaydettirerek yapılan seçimlerde sendikanın 5.Genel Başkanı seçildi. Böylece Profesyonel Sendikacılığa 1983 senesinde başlayan Nazım TUR, genel başkanlık koltuğuna oturur oturmaz büyük bir hız ile ses getirecek çalışmalarına başladı.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Nazım Tur, Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayii işçileri Sendikası'nı Uluslar arası Dünya Çelik Konfederasyonu (IMF) üyesi yaptı ve bu konfederasyonunun Yönetim Kurulunda da yer alarak sendikayı dünya klasmanında bir noktaya getirdi.

Bunun hemen ardından, Milli Prodüktivite Merkezi seçimlerinde TÜRK-İŞ’i temsilen işçi temsilici olarak seçilen Nazım TUR, hem konfederasyonu hem de Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikasını  başarı ile burada temsil etti.

TÜRK-İŞ’in Başkanlar Kurulu Toplantılarına hiç aksatmadan katılan Nazım TUR bu sayede SendikayıKonfederasyonda da söz ve vizyon sahibi yaptı.

Sendikal noktada yurtiçi ve yurtdışı eğitimlere ciddi anlamda önem vererek ve profesyonel sendika kadrosunun eğitimine dikkat eden Nazım TUR, uluslararası bir çok eğitim programında da Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayii İşçileri Sendikası'nı  Kadrosuyla birlikte temsil etti.

Cana yakın, babacan tavırları ile üyesi olsun olmasın tüm işçilerin sorun ve dertleri ile yakinen ilgilenen, işçilerin adeta dert ortağı olan Nazım TUR tüm üyeleri ve çalışan kesim tarafından hümanist yapısı ile de yakinen tanınmaktaydı. Dur, durak bilmeden arasıra hızlı arasıra fırtınalı sendikal hayatında, sağlığını dahi göz ardı ederek, çalışmalarını büyük bir hoşnutluk ile devam eden Nazım TUR göreve seçildiği 1983 senesinden vefat etmiş olduğu 2004 senesine kadar aktif olarak görevinin başında bulunmuştu.

Römorkörün Özellikleri

Medmarine Holding'e ait Ereğli Tersanesi'nde inşa edilen 32 Metre boyundaki z-drive nozullu pitch kontrollü pervane sistemine sahip römorkör,  Robert Allan dizaynı.

Bureau Veritas klasında olan TDİ'nin yeni römorkörü, gemi kurtarma özelliklerine, FF1 yangın söndürme belgesine ve sınırsız seyir kapasitesine sahip.

Römorkörün tam boyu 32 m.; kalıp genişliği 11,6 m.; kalıp derinliği 5,36 m. Römorkör 10-12 kişilik mürettebatı barındırma özelliğine sahip.

Azami sürekli çıkış gücü 1800 kW olan 1000 devirli 9 silindirli 2 adet ana makineye sahip olan römorkör 4 kanatlı 2600 mm çapında pervane sistemiyle hareketini sağlıyor. Yeke görevi de gören z-drive pervane sisteminden ötürü römorkörde ayrıca dümen yekesi bulunmuyor.

Editör: TE Bilişim