Navlundaki yükseliş piyasaların umudu oldu
 
Durgunluğun nabız ölçeri olarak bilinen dünya gemi ticareti navlun endeksi, son 2.5 ayda yaptığı dipten hızla sıyrılarak 3 ayın zirvesine çıktı. Dünya ticaret hacminin arttığını gösteren bu hareket, resesyonun sonuna gelindiği yönündeki umudu da güçlendirdi.
 
Durgunluğun en büyük ölçerlerinden biri olan dünya gemi ticareti navlun endeksinde son bir haftada yaşanan yukarı hareket umutları yeşertti. Uluslararası piyasalardaki ticaret hacminin en iyi göstergelerinden biri olarak kabul edilen dünya gemi ticareti navlun endeksi, son bir haftada yaptığı hızlı çıkışıla son 3 ayın zirvesine yükseldi. Dünya gemi ticareti navlun endeksinde son bir haftada yaşanan canlılık umut olarak nitelendiriliyor.

Zaten teknik göstergelerde gemi ticareti navlun endeksinin son 2.5 ayda dip yaptığı yönünde. Bu da global resesyonun dip yaptığı olarak yorumlanıyor. Dolayısıyla endeksin son günlerdeki performansı global resesyonun hangi aşamada olduğunun iyi bir kanıtı. Kasım 2008'de 733 seviyesinde olan dünya gemi ticareti navlun endeksi şu sıralar 920 seviyelerinde hareket ediyor. Kasım ayından bu yana yüzde 25,5 yükselen endeks, son 3 ayda gördüğü en düşük seviyeye göre ise yüzde 40 yükseldi. Endeks, son 7 günde yüzde 20, son bir ayda ise yüzde 40 yükseldi.
 
Reel sektöre geç yansıyacak

Dünya gemi ticareti navlun endeksindeki yukarı yönde yaşanan hareketlilik uluslararası arenadaki ticari canlılığın önemli bir göstergesi ve kanıtı olarak kabul ediliyor. Uluslararası ticaretinin ithal ve ihraç yüklerinin yüzde 90'dan fazla kısmının deniz yoluyla yapılması dünya gemi ticareti navlun endeksinin önemini ortaya koyan en büyük nedenlerden biri.

Dünya gemicilik ticaretini dünya ticareti açısından çok önemli olmasının altında ise büyük miktarlardaki yüklerin taşınması imkanını sağlaması, güvenilir olması, sınır aşımı olmaması, taşımacılık esnasında mal kayıplarının en az düzeyde olması yatıyor.

Endeksin son 8 ayda yüzde 95 gerilediğini belirten Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, "Resesyonun önemli bir resmi burada. Kriz dip yaptı derken bu endeks de bize destek oluyor. Uluslararası arenadaki hareketlilik elbette reel sektöre biraz geç yansıyacak fakat burada önemli olan finansal piyasaların reel sektöre öncü olması. Krizin bundan sonraki aşaması olumlu taban ve dip sürecini göstermek" diye konuştu.

Endeksinin önümüzdeki haftalarda dünya ithalat, ihracat ticaretinin ciddi olarak hareketlenmesi yönünde işaret vereceğine de dikkat çeken Reçber, "Endeksin önümüzdeki kısa dönemde yüzde 300 ile yüzde 450 aralığında bir yükseliş gösterecek ve bu hareketlilik çok önemli olacak" dedi.
 
İç piyasada işler artmadı

Bu arada her ne kadar veriler, uluslararası deniz taşımacılığı arenasında hacmin arttığını ve bir hareketlenmenin başladığını gösterse de iç piyasanın durumunda herhangi bir değişiklik yok. İç piyasada uluslararası deniz taşımacılığı ile uğraşan şirket yetkilileri, henüz endeksteki hareketliliğin işlerine reel anlamda yansımadığını belirtiyor. Uzmanlar ise endeksin tüm dünyanın nabzını tuttuğunu dolayısıyla iç piyasada kısa sürede bir hareketlenme başlamasını beklememek gerektiğine dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim