MSC: 1 milyon TEU Pire'ye kaptırılıyor

Gümrük mevzuatının transit yük elleşlemeciliğine uygun olmadığını vurgulayan MSC Gemi Acenteliği İstanbul Şube Müdürü İsmail Görgün, “Bugün sadece MSC’nin Pire’de 1 milyon TEU’dan fazla transit yükü var. Hepsinin buraya gelme şansı bulunuyor"

“Maalesef bizim gümrük kanunlarımız şu anda  transit yük taşımacılığına müsait değil” diyen Görgün, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

 “ Antwerp limanındaki yüklerin belki de yüzde 90’ı Belçika’dan çıkan veya Belçika’ya giren yükler değil. Bunlar daha çok transit yükler, yani denizaşırı yükler. Biz de burada Karadeniz limanlarına ve Akdeniz limanlarına aktarma limanı olacak durumdayız. Ama kanunlarımızın zorluğundan dolayı bu kadar fazla tercih edilemiyor.  Siz burada normal bir transit yüke, ithalat-ihracat yükü muamelesi yapıyorsunuz. O zaman da bir tercih kısıtlaması oluyor. Bugün biz Türkiye’de Ambarlı’da en fazla hareket yapan şirketiz. Ancak sadece 250 –300 bin TEU arasında transit konteyner taşımacılığı yapıyoruz. Bu hiçbir şey değil. Burada biraz daha esnek olursak o zaman Pire Limanı’ndan yapılan aktarmaların buraya gelme şansı var. Ya da Karadeniz’e direkt giden gemilerin oraya direkt gitmeyip İstanbul’a aktarma şansları var. Biz bu yüzden yükleri Pire’ye, Köstence’ye ve Ukrayna’ya kaptırıyoruz. Bugün Pire’de 1 milyon TEU’dan fazla transit yük yapılıyor. Sadece MSC hattından bahsediyorum. Hepsinin buraya gelme şansı var. İlk önce limanların önünü açacağız ki, onlar gelecek ve  görecekler. Biz sadece ithalat-ihracat yük hareketine  bakıyoruz. Şu anda Türkiye’nin toplamdaki ithalat-ihracat lokal yükü 3 milyon TEU civarında. Bizde de zaten 3 milyon TEU’luk liman var. Ama limancıların ve  yatırımcıların olaya şu şekilde bakması lazım: Karadeniz’e 5 milyon TEU gidiyor. Pire’den Akdeniz limanlarına şu kadar milyon TEU. Bizim de şu kadar milyon TEU’luk liman yapmamız lazım diye düşünmeleri lazım. Ama  bu şekilde bakamıyorlar maalesef. Burada en büyük problem gümrük kurallarının buna izin vermemesi. Bunun değiştirilmesi lazım. Transit yüklerin bizim dahili yüklerden rejim olarak kesinlikle ayrılması lazım. Bir konteyner indirip bindirmek için beyanname açmamanız lazım. Bu maliyete ve zamana yansıyor. Burada herkes zamanla yarışıyor. Oysaki yük geldiği anda diğer tarafa hemen yükleyebilmeniz gerekiyor. Avrupa’da buna ‘line connection’ deniliyor. Biz de bu yok. İlk önce bu engelleri aşacağız ve sonra diyebileceğiz ki, evet biz bu yükleri buraya çekebiliriz. Limanlarımızı da buna göre geliştirip kapasitesini artırabiliriz. Bence bunlar halledilirse, insanlar da daha fazla liman yatırımı yapar.”

Editör: TE Bilişim