Danimarkalı konteyner devi Maersk, 8600 TEU kapasiteli konteyner gemilerinde tadilat yaparak kapasitelerini 10.000 TEU'ya yükseltecek. Bunu gerçekleştirmek üzere şirketgeminin kaptan köşkünü yükseltmeyi ve böylelikle güverteye bir sıra daha konteyner yükleyebilmeyi planlıyor.

Bu işlem Maersk'ün 16 adet S sınıfı gemilerinde başlatıldı. Kaptan köşkünün yükseltilmesi bir sıra daha konteynerin güverteye yüklenebilmesine böylelikle kapasitenin arttırılmasına imkan verecek.

tadilat çalışmaları Qingdao'daki Bei Hai tersanesinde başlatılmış durumda. Tadilatların gelecek yıl Ekim ayında bitmesi ile Maersk gemi sayısını arttırmadan  konteyner filo kapasitesini 52.000 TEU arttırmış olacak.

Maersk Line Gemi Yöetiminden Abhijat Chahal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu gemilerdeki slot maliyetlerimizi düşüreceğiz ve taşınan konteyner başına düşen karbondioksit gazı salınım oranı da düşecek. Böylelikle daha rekabetçi olacağız ayrıca çevreye daha az zarar vererek gerçek liderliğimizi pekiştireceğiz" dedi.

Gemiler alabora olur mu?

Açıklamada gemilerin denize elverişlilik durumundaki değişime vurgu yapan CI raporuna ise değinilmedi. Maersk'in yaptığı bu tadilat akıllara Vasa adlı talihsiz İsveç savaş gemisini getirdi. 1628 yılında inşa edilen bu gemi İsveç'in "Büyük güç dönemi" ni temsil ediyordu. Ancak geminin balast kapasitesi az tutulmuş bütün yük üst güvertelere verilmişti. Talihsiz gemi daha ilk seferinde bir mil dahi gidemeden alabora olup batmıştı.

 

Editör: TE Bilişim