Kraliyet aileleri ve dünyanın ''en'' zenginlerinin tercih ettiği süper yat ve mega yat üretimini gerçekleştiren İtalyan Overmarine Group'un, kendi yarattığı ve ''Denizlerin Ferrari'si'' olarak adlandırılan Mangusta ve bünyesine katmayı planladığı diğer markalarının Türkiye'deki satış ve satış sonrası hizmetleri LaMar AQUA tarafından yürütülecek.

Overmarine Group, Amerika'da distribütörü olarak belirlediği Marine Max'dan sonra ikinci tercihini Türkiye'den yana kullandı. LaMar AQUA tarafından satışı yapılacak olan lüks yatların fiyatları 3 milyon 350 ile 33 milyon avro arasında değişiyor.

Overmarine Group ve LaMar AQUA arasında yapılan işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Overmarine Group Üst Yöneticisi (CEO) Maurizio Balducci, Türkiye'yi potansiyeli yüksek bir ülke olarak tanımlayarak, ''Türkiye, yatçılıkta destinasyon ve satış açısından en önemli ana pazarlardan biri durumuna gelmiş ülkelerden biri. Özel markamız Mangusta yatları hızlı, yüksek konforlu ve Türkiye sahilleri için mükemmel bir yattır. İşbirliği yapacağımız LaMar AQUA müşteri memnuniyeti üzerine kurulmuş değerlerimizi ve yatın satış öncesi ve sonrası verdiğimiz her türlü hizmeti müşterilerimize sunacaktır. Bu ülkede mevcudiyetimizi uzun soluklu devam ettireceğimiz inancını taşımaktayım'' şeklinde konuştu.

Balducci, Türkiye pazarına girmeleriyle ilgili olarak ''Yeni bir macera. Bu macera bizi heyecanlandırıyor'' dedi. Balducci, grubun, ticari yaklaşımını dönüştürerek müşterilerine daha yakın olmaya ve çok az sayıda partnerle çalışmaya karar verdiğini ifade ederek, tekneleri için Türkiye'nin çok ideal bir pazar olduğunu düşündüğünü söyledi.

''Mangusta markasının Türkiye pazarında olmamasına imkan yoktu'' diyen Balducci, Türkiye'de üretim düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine, geçmiş yıllarda tekneleri için çok büyük talepler geldiğini, bazı yıllarda 10 tane üretim yapmalarına karşın 20 talep geldiğini belirterek, ''Bu dönemlerde yavaş büyümeyi tercih ediyoruz. 'Başka bir yerde üretelim' deyip '2 katına çıkalım' diye kararlar veremiyoruz. Bir süre önce şirket olarak ne yapacağımıza karar verdik. Ama belki uzun perspektifte bunu gerçekleştirebiliriz'' dedi. 
     
'TÜRKİYE'Yİ EN ÖNEMLİ PAZARLARDAN BİRİ OLARAK KABUL EDİYORUZ''
     
Overmarine Group Genel Koordinatörü Francesco Frediani de Mangusta markasının ürün yelpazesi ile ilgili bilgi verirken, Türkiye'yi en önemli pazarlardan biri olarak kabul ettiklerini, bunun nedenlerinden bir tanesinin ülkenin coğrafi pozisyonu olduğunu, satış imkanı, kıyıların tekne gezilerine son derece uygun olması ve ekonominin gidişatının bunda büyük etkisi bulunduğunu ifade etti.

Mangusta'nın en büyük teknelerinden birinin şu anda Bodrum'da bulunduğunu anımsatan Frediani, ''Türkiye, bir hedef ülke. Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz'' dedi

LaMar AQUA Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Ertürk ise Türkiye'de de dünyaya paralel olarak denizcilik sektöründe son 10 yılda çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ''Ülkemizde marinaların sayısı arttı, yeni marina yapımları ile ilgili izinler kolaylaştırıldı. Satış sonrası hizmetler bakım ve onarım hizmetleri profesyonel bir anlayışla Avrupa standartlarında yapılmaya başlandı ve bu yaklaşım Türk yat sahiplerinin yanı sıra yabancı yat sahiplerinin de bakım ve onarım hizmetlerini ülkemizdeki marinalardan almasına neden oldu. Denizciliğe karşı ilgiye paralel olarak Overmarine ile yapmış olduğumuz işbirliği çerçevesinde, Overmarine'in yarattığı çok geniş kullanım alanına sahip Mangusta modelleri ve gelecek projeleri için satış ve satış sonrası servis hizmetlerini yürüteceğiz.''

Ertürk, ''şu ana kadar Overmarine teknelerinin hangi ülkelerin krallarına satıldığına'' ilişkin bir soru üzerine, Katar ve Bahreyn'in de aralarında bulunduğu bazı ülke krallarının bu tekneleri kullandığını hatırlatarak, Türkiye'de bu teknelere talep olduğunu ve Türkiye'nin bu markaya ihtiyacı olduğunu bildiklerini söyledi.

Overmarine'ın Türkiye'de üretim düşünüp düşünmediğine ilişkin Ertürk, ''Uzun vadede belki Mangusta markasıyla değil, belki başka markalarla Türkiye'de yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bu yıl iyi bir ciro bekliyoruz. Şu anda talep var. Şu anda orta teknelerden 3 tane talep var'' şeklinde konuştu.
Ertürk, son yıllarda yat sektörünün hızla büyüdüğüne işaret ederken, Overmarine için Türkiye'nin, Akdeniz'i kullanan diğer ülkeler için de satış merkezi olduğunu, Türkiye'nin Asya'nın açılımı ve Arap dünyasının cazibe merkezi konumunda bulunduğunu anlattı. 
     
''MANGUSTA HER ZAMAN İTALYA'DA YAPILACAK BİR TEKNE''
     
LaMar AQUA Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Soydan da Türkiye'de şu anda büyüyen sektörlerin başında marinalar ve bakım ve onarım için yapılan çekek yerlerinin geldiğini ifade etti.

Soydan, Mangusta'nın kendileri için ''en kolay satılacak'' teknelerden biri olduğunu vurgulayarak, Mangusta'nın her zaman İtalya'da yapılacak bir tekne olduğunu söyledi. İlk yılda 2 tane tekne satmayı hedeflediklerini dile getiren Soydan, bu yıl içinde 30 milyon avroluk volüm yapabileceklerini kaydetti.
LaMar AQUA yetkilisi de Türkiye'de hedef olarak belirledikleri ve aralarında iş adamlarının da bulunduğu 40 kişiyle temas halinde olduklarını belirterek, ''Bu rakamın en az yüzde 5'ine satış yapmayı hedefliyoruz. Hedef kitlemiz çok farklı. Parası olmasının dışında bu tarz bir tekneye binebilecek vizyon, teknolojik donanım, sportif amacı olan ve özellikle de zamanının değeri harcayacağı mazottan, yani yapacağı masraftan çok daha kıymetli olan kişileri hedefliyoruz. Bu kişilerden biriyle de önemli bir noktaya ulaştık'' diye konuştu.

Yetkili, Mangusta tekneleri ile Bodrum'dan Kos'a birkaç dakikada varılabildiğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim