Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Avrupa’daki nüfusun 10’da biri olan konteyner taşımacılığı kapasitesinin Türkiye’de de yakalanması için limanlara acilen yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Unicredit Group bünyesindeki Bayerische Hypo- und Vereinsbank tarafından düzenlenen “Türkiye’de Proje Finansmanı ve Gelecekte Piyasadaki Olası Gelişmeler” konulu konferans, 12 Ekim 2006 Perşembe günü Swissotel’de düzenlendi. Yerli ve yabancı birçok şirketin üst düzey yöneticisinin katıldığı konferans, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Alman enerji şirketi E.ON’un Başkan Yardımcısı Thomas Weber, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve çok sayıda yerli ve yabancı konuşmacıyı bir araya getirdi.

7 milyon konteynere çıkmalıyız


Farklı başlıklarda bir çok altyapı yatırımının değerlendirildiği toplantıda, Türkiye’deki gelişmeler ve yatırım fırsatları tartışıldı. Türkiye’nin hava ve deniz limanlarının da masaya yatırıldığı konferansta konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da, liman özelleştirmelerinde çok büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin 3 milyonluk konteyner hacmi olduğunu hatırlatan Arkas, “AB’de 10 kişiye bir konteyner düşüyor. Türkiye’nin bu standardı yakalaması için mevcut rakamı 7 milyona çıkarmak şart” dedi. Türkiye’nin konumu nedeniyle Karadeniz’e gidecek yüklere de ev sahipliği yapabileceğini belirten Lucien Arkas, özelleştirmenin limanları bugünkünden çok daha iyi yerlere getireceğini söyledi. İstanbul Ambarlı’da 10 yıl gibi kısa bir zamanda 1 milyon 300 bin konteyner kapasitesine sahip bir liman yarattıklarını belirten Arkas, özel sektörün yatırımlarının önünün açılması gerektiğini belirtti.

Taşımacılığı Anadolu’ya yaymalıyız

Büyük limanların özelleştirme aşamasında olduğunun altını çizen Arkas, “Ancak ihalelere girip, bunları satın almak, hikayenin sonu değil, başı demek. Eğer biz bu 7 milyona ulaşmak istiyorsak, tüm limanların özelleştirip, kapasiteyi artırarak, taşımacılığı Anadolu’ya yaymak zorundayız” dedi.

Anadolu’nun Türkiye’nin gelişimindeki önemine değinen Lucien Arkas, limanlara demiryolu ile bağlantının şart olduğunu söyledi. Anadolu’nun geniş coğrafi yapısını ancak kombine taşımacılıkla avantajlı hale getirilebileceğini ekleyen Lucien Arkas, Anadolu sanayicisine ancak bu şekilde rekabet avantajı sağlanabilineceğini belirtti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim