Müşterileri arasında eski ABD Başkanı Bush'un danışmanı Bill Brock gibi ünlü isimlerin de olduğu Vicem Yatçılık'ın şimdiki hedefi Asya Pasifik...

SEBAHATTİN Hafızoğlu, kendisi için yaptırdığı 8 tekneyi talep nedeniyle satmak zorunda kalınca inşaat mühendisliğini bırakıp yat sektörüne girmeye karar vermiş. '1998 yılında bir fuara katıldım. Fuarda işadamı Nuri Çolakoğlu'na tekne satınca kendime güvenim geldi, Vicem Yatçılık'ı kurdum' diyen Hafızoğlu, ABD'yi hedef pazar olarak belirlemiş. İki yıl boyunca tek bir yat bile satamamış, çünkü sigorta, servis gibi şartlar pazara girmesine engel olmuş. Türkiye'den götürdüğü mühendis ve ustalarla Miami'de bir servis açan Hafızoğlu, 'İki yıl zararına satış yaptım, tam batmak üzereydim ki işler açıldı. Bugüne kadar 150 tane tekne sattım ve tek bir sorun bile çıkmadı' diyor.

2008 yılında Sanko ile ortak olan Hafızoğlu, 'ABD'ye giderken uçakta Zeki Konukoğlu ile tanıştık. Neden daha fazla yat satmadığımı sordu, yeterli sermayem olmadığını söyleyince ortak oldular. Bu ortaklığın şirketin hızlı adımlarla büyümesine büyük katkı sağlayacağını belirten Hafızoğlu 'Ancak ekonomik kriz geldi ve siparişler kesildi' diyor. Buna karşın üretim ve tanıtıma ara vermediklerini söyleyen Hafızoğlu, 'Şu anda 3 tane mega yat yapıyoruz. Bunlardan biri Abdulkadir Konukoğlu için' dedi.

Türkiye 10 yıl sonra birinci olacak
TÜRKİYE'de yat inşa sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme içine girdiğini belirten Hafızoğlu, 'Bizim hedefimiz özellikle megayatlarda ilk 5'in içine girmek hatta bu sıralamayı şimdiden zorluyoruz' diyor. Diğer şirketlerin de başarılı işler yaptığına dikkat çeken Hafızoğlu, 'Türkiye 10 yıl sonra bir numara olacak, kriz çıkmasaydı daha erken de olabilirdik. Ancak bazı üreticiler fiyatları düşürüyor bu da rekabeti olumsuz etkiliyor ve Türkiye'yi ucuz ülke haline getiriyor. Kaliteyi doğru fiyata verirsek ülkemizin önü çok açık' şeklinde konuşuyor.

 

Editör: TE Bilişim