Laid up tankerler 26 mili buldu!!!

Yazan marinewinds Ekonomi, Güncel, Tanker Mar 1, 2010 Yük tüccarları geçen yıl depo olarak kullanmak üzere rekor seviyede tanker kiraladı. 26 mili bulan laid up yapılmış ve depo olarak kullanılan tankerlerin bu sene piyasaya girmesiyle tanker navlunlarında % 25 düşüş yaşanacak.

İngiliz kanalında 26 mili bulan laid up yapılmış ve depo olarak kullanılan tankerlerin piyasaya girmesiyle bu sene tanker navlunlarında % 25 düşüş yaşanması bekleniyor.

Bloomberg’in görüşlerine başvurduğu broker ve tacirlerden oluşan 15 uzman tanker marketinin bu yılki beklentisiyle ilgili kötü tablo çizdi. Aralık ayında günlük navlunu 40 bin dolar olan süper tanker navlunları bu yıl 30 bin dolara kadar gerilemesi bekleniyor. Yük tüccarları geçen yıl depo olarak kullanmak için rekor seviyede tanker kiraladı. “Tanker marketi yer çekimine karşı koymaya çalışıyor” diyor Clarkson brokeri Martin Stopford. Boşta bekleyen gemilerin yarıdan fazlası Avrupa sularında, geri kalanlar ise Asya’dan Afrika ve ABD’ye kadar uzanıyor. Sıraya dizilse gemilerin uzunluğu 26 mili bulur. Petrol tacirleri, 27 Avrupa ülkesinin pazarına dağıtılacak ham petrolü kiraladığı tankerlerle denizde depoluyor. Simpson, Spence & Young’a göre geçen yıl kasım sonunda 168 tanker depo olarak kiralandı. Bu tankerlerin toplam taşıma kapasitesi 23.8 milyon deadweight ton yani mevcut tanker filosunun % 5.9’i demek. Bu daha önce 1981 yılında Japon üreticilerin 19.5 milyon dwt tankeri kullanmasıyla olmuştu. Bu depolama en çok petrol üreticisi OPEC’e yaradı ve üretimin % 40 artırmasına yardımcı oldu.

Filo % 6 büyüyecek

Mevcut tanker filosunda 7 bin 500’in üstünde gemi bulunuyor. 121 milyon dwt’luk tanker sipariş defteri mevcut tanker filosunun % 32’sine tekabül ediyor. Ham petrol tanker filosunun önümüzdeki beş yıl içinde yıllık % 1.9 oranında artması bekleniyor. Tonaj olarak ise büyüme oranı % 5.7 olacak. Clarkson raporlarında 2013 yılına kadar 50 milyon dwt kapasitesine sahip tankerin hurdaya çıkacağını bildiriyor.

Stoktaki tankerler geri dönecek

Baltic Exchange verileri, Suudi Arabistan - Japonya rotasındaki 11 Eylül’de bin 246 dolara düşen günlük süpertanker navlunlarının aralık sonunda 40 bin 212 dolara kadar yükseldiğini gösteriyor. Hong Kong merkezli dünyanın en büyük hedge fonlarını kontrol eden Tufton Oceanin’ten Andreas Vergottis, “Tanker navlunlarının böyle yüksek devam etmesi halinde herkes bu gemilerden kurutulmaya çalışır çünkü bu yıl tanker marketi geçen yıldan çok daha kötü olacak” diyor. Vergott, tanker filosunun bu yıl % 12 büyüyeceğini öngörüyor. Bu büyümenin % 5’ini ise depo olarak kullanılan tankerlerin geri dönüşü oluşturacak. Uluslararası Enerji Ajansı küresel petrol talebinde bu yıl sadece % 1.6 artış bekliyor.

50 milyon varile ulaşan ham petrol stoğunun ilk altı ay içinde 40 milyona bir yıl içinde ise 19 milyon varile düşmesi bekleniyor. Petrol ürünleri stoğu ise 98 milyon varilden ilk altı ayda 69 milyona, bir yıl içinde ise 29 milyon varile gerilemesi bekleniyor.

ABD merkezli araştırmacılık şirketi Mcquilling Services, tanker armatörleri için kötü tablo çizdi. Son aylardaki artışa rağmen 2009 yılını kötü geçiren tanker marketinin bu yıl da armatörlere sıkıntı yaratması bekleniyor. Bu yıl 300 yeni inşa tankerin markete girmesi bekleniyor. Buna karşın 200 tek cidarlı tankerin piyasadan çıkması öngörülüyor. Ancak bunun da arz talep dengesini armatörler yönünde etkilemeyeceğine inanılıyor.
Frontline CEO’su Jens Martin Jensen piyasaların geleceğiyle ilgili daha iyimser. Jensen, marketten çıkan tek cidarlı tankerlerin filonun genişlemesini yavaşlatacağı ve navlunların yükseleceğine ve petrol talebinde de artış olacağına inanıyor.

Haber: Murat ERDOĞAN-Özel

Editör: TE Bilişim