Konteyner operatörleri çözümü hurdada arıyor

Yılsonunda 50 milyar dolarlık gelir kaybıyla karşı karşıya kalması beklenen konteyner marketinde, operatörler, çareyi yaşlı gemileri hurdaya çıkarmada arıyor. 20 yaşın altındaki gemilerin hurdaya satılması marketteki arz fazlalığını gözler önüne seriyor.

Bu yıl süresince 300 bin TEU taşıma kapasitesine sahip konteyner gemisinin hurdaya gitmesi bekleniyor. Bu oranın geçmiş yıllara nazaran 10 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor.
Armatörler yılın ilk yarısında 184.700 TEU taşıma kapasitesine sahip 94 adet konteyner gemisini hurdaya sattı. Alphaliner verileri bu tonajın son beş yılda hurdaya giden toplam gemi tonaj miktarına eşit olduğunu gösteriyor.

Piyasaya giren yeni gemiler, yaşı gemileri market dışına atmaya devam ediyor ve bunun yılın ikinci yarında daha da hızlanacağı tahmin ediliyor. Clarkson’a göre hurdaya satılan gemiler o kadar da yaşı değil. 16-19 yaş aralığındaki konteyner gemilerinin bugün hurdaya satılmaya devam ettiği belirtiliyor. Japon konteyner armatörü MOL, 1991 yapımı MOL Columbus adlı gemisini 3.9 milyon dolara Çinli gemi sökümcülerine sattığını rapor etti.

Evergreen 31 gemisini hurdaya satacak

Tayvanlı Evergreen Line, filosundaki 31 parça yaşlı gemisini hurdaya gönderme planları yapıyor. Evergreen Başkanı Chang Yung-fa, filo kapasitesini dengelemek için bunu yapmak zorunda olduklarını söyledi. Hurdaya göndermeyi planladıkları 20 parça geminin her birinin tonajının 2.728 TEU, 11 tanesinin ise 3.428 TEU taşıma kapasitesine sahip olduğu açıklandı. 

Evergreen’in filosunda kiraladıklarıyla birlikte 150’debn fazla gemisi bulunuyor. Evergreen, son olarak filosuna iki yıl önce her biri 7.024 TEU kapasiteli 10 gemi katılmıştı. Üç yıl önce yeni inşa siparişleri verme planları yaptığını ancak daha sonra iptal ettiklerini söyleyen Chang, “Çok şükür böyle bir karar almışız. Filomuzda 10 bin TEU üstü taşıma kapasitesine sahip olmaması bizim şansımız” dedi.

Konteyner marketinin yılın ilk yarısında konteyner taşımacılığındaki düşüş ve gelir kayıpları geçen yıla oranla üçte bir düştü. konteyner marketindeki gelir kaybının yıl sonunda 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Dünya konteyner filosunun % 11.4 kısmını oluşturan 564 geminin Uzakdoğu limanları başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde boşta beklediği belirtiliyor.

Konteyner navlunlarında hareketli olan tek şey ise ikinci el marketi. Haziran ayında 29 tane konteyner gemisi el değiştirdi. İkinci el gemi fiyatları ise iki yıl öncesine göre % 60 daha düşük. Sadece geçen hafta dördü MSC’ye ait 11 konteyner gemisi hurdaya satıldı.  Konteyner gemilerinin hurdaya satışını hızlandıran en büyük etken ise konteyner filosunun gelecek yıl % 13.5 büyüyecek olması.

 

Editör: TE Bilişim