Deniz taşımacılığı yapan firmalar da zor durumda 

"Can damarı sektöre, ilgi yok"... Kıbrıs Türk Armatörler Birliği Asbaşkanı Niyazi Güvenir ve Genel Sekreter Sunat Atun, hükümetin gerekli tedbirleri almaması durumunda armatörlerin zaman içerisinde "erimeye mahkum" olduğunu vurguladı. KKTC bayraklı gemilere uygulanan gümrük ve liman ek mesailerinin deniz taşımacılığı şirketleri tarafından ödendiğine işaret eden Güvenir, "Devletin can damarı olması gereken sektöre, hiçbir ilgi gösterilmedi" dedi. 

"Devletin kasası durumundayız"...  Liman İşçileri Şirketi'nin de hiçbir hizmet vermediği halde ton başına para aldığını kaydeden Güvenir, "Liman İşçileri Şirketi'nin vermediği hizmete karşılık para alması uygun değil" dedi. Devletin aldığı vergilerin de yüksek olduğunu belirten Güvenir, vergi ve harçların cüzi miktarlara düşmesi gerektiğini, "Devletin kasası durumunda" olduklarını vurguladı 

Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan deniz taşımacılığı, zor günler geçiriyor. Mağusa ve Girne Limanı'nda faaliyet gösteren deniz taşımacılığı firmaları, hükümete son kez çağrıda bulunarak, sektöre yardım eli uzatılmasını beklediklerini duyurdular.

KKTC Armatörler Birliği Asbaşkanı Niyazi Güvenir, en büyük sıkıntılarının hava ve deniz limanları arasındaki ek mesaideki uygulama farkı olduğuna dikkat çekerek, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine bile aykırı olduğunu söyledi.

Güvenir, deniz limanlarında KKTC bayraklı gemilere uygulanan gümrük ve liman ek mesailerinin haftanın her günü için, acilen kaldırılmasını ve ilgili birimlerde hava limanlarındaki gibi ek mesaisiz vardiya sistemine geçilmesini istediklerini belirtti.

Deniz limanlarında mesai saatleri dışında gelen gemilere hizmet veren gümrük personelinin ek mesai ücretlerinin deniz taşımacılığı şirketleri tarafından ödendiğini kaydeden Güvenir, ek mesailere büyük miktarda paralar ödendiğine dikkat çekti.

Güvenir, limanlarda Liman İşçileri Şirketi adında yasal bir kuruluş olduğunu ancak hiçbir hizmet vermediğini ve ton başına para aldığını belirterek "Liman İşçileri Şirketi'nin vermediği hizmete karşılık para alması uygun değil" dedi.

Güvenir, Ro-Ro gemileri ile araç üstü yük olarak gelen ve giden yüklerle ilgili ve Liman İşçileri Şirketi'nin hizmet vermediği diğer konularda, söz konusu şirkete yasa gereği yapılması gereken ödemelerin kaldırılması ve devlet tarafından karşılanmasını beklediklerini vurguladı.

Devletin aldığı vergilerin de yüksek olduğunu belirten Güvenir, vergi ve harçların cüzi miktarlara düşmesi gerektiğini savundu.

Güvenir, "Devletin kasası durumundayız" diyerek, "Gemiler ve yolcularla ilgili harçlar, ücretler ve çıkış vergilerine devlet ve belediyeler tarafından yapılan son yıllardaki zamların geri alınması ve bu ücretlerin sabitlenmesi, mevcut muafiyetlerin devam ettirilmesi ve sabit kur uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz" dedi.

Ekonomik krizden dolayı piyasada nakit sıkıntısı yaşandığına da işaret eden Güvenir, KKTC bayraklı gemilerin bankalarda ipotek olarak kabul edilmemesinin de sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

KKTC Limanlarıyla ilgili yaklaşık altı ay önce bir yasa tasarısı hazırlandığını da ifade eden Güvenir, yasanın "Kıbrıs limanlarında devrim" niteliği taşıdığını ancak altı aydır hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Kıbrıs Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Sunat Atun da, yaklaşık iki yıldır birçok kez yetkililerle görüştüklerini belirterek kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere sektörde yapılabilecekleri sunduklarını söyledi.

"KKTC deniz filosu, denizcilikle ilgili politika olmadığı için erimektedir" diyen Atun, 2003 yılı öncesinde tüm dünya limanlarında olduğu gibi gemi manevralarının mesai saatlerinin 06.00 ile 18.00 saatleri arasında uyguladığını ifade etti.

Atun, 2003'ten sonra ise bu uygulamanın kaldırıldığını ve genişletilen yaz mesaisi döneminde liman manevralarından alınan ek mesai ücretlerinin firmaları ağır şekilde yıprattığını vurguladı. 

Kayıtlı gemi sayısı 46'dan 31'e düştü 

Son yıllarda KKTC ticari gemi siciline kayıtlı gemi sayısının azaldığı 2006 ve 2007 yılları Limanlar Dairesi Müdürlüğü Yıllık Raporu'nda ortaya çıkıyor.

2006-2008 dönemi kuru yük gemileri listesine bakıldığında, kuru yük, Ro-Ro, yolcu ve özel amaçlı gemi sayısının 2008'de çok azaldığı dikkat çekiyor.

2006'ta toplam 44 olan gemi sayısı, 2007'de 46'ya yükselirken, bu rakam 2008'de 31'e düştü.

KKTC Armatörler Birliği'nin ise şu anda 24 üyesi bulunuyor.    

Güvenir: Gemi şirketleri her yıl ek mesai, gümrük ve limana 500 bin dolar ödüyor 

Kıbrıs Türk Armatörler Birliği Asbaşkanı Niyazi Güvenir, en büyük sıkıntılarının hava ve deniz limanları arasında ek mesaideki uygulama farkı olduğuna dikkat çekerek bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine bile aykırı olduğunu söyledi.

Hava ulaşımında uçakların istediği saat gelip hava limanına iniş yaptığını belirten Güvenir, orada hizmet veren gümrük ve havalimanı personelinin mesai dışı çalıştığı ve ek mesainin devlet tarafından karşılandığına dikkat çekti.

Güvenir, uçuk şirketlerinin personele para ödemediğinin altını çizerek, deniz limanlarındaki durumun böyle olmadığını belirtti.

Deniz limanlarında mesai saatleri dışında gelen gemilere hizmet veren gümrük personelinin ek mesai ücretlerinin deniz taşımacılığı şirketleri tarafından ödendiğini kaydeden Güvenir, bu durumun büyük bir dezavantaj olduğunu vurguladı.

Ek mesailere büyük miktarda paralar ödendiğine dikkat çeken Güvenir, söz konusu ödemelerin "Armatör için büyük, devlet için küçük rakamlar" olduğunu söyledi.

Güvenir, Girne Limanı'nda her yıl gemi şirketlerinin ek mesai, gümrük ve limana 500 bin dolar ödediğini açıklayarak denizcilere gereken desteğin verilmediğinden yakındı.

Kıbrıslı armatörlerin bütün yatırımlarını Kıbrıs'a yaptığını ifade eden Güvenir, uçak şirketlerinin böyle bir durumu olmadığı halde iyi ve avantajlı destek aldıklarını savundu.

Güvenir, KKTC'ye insanların ya hava ya da deniz yoluyla gelebileceğini belirterek özellikle tır, kamyon taşımacılığının sadece deniz yoluyla yapıldığını ifade etti.

Ülkenin genelde tüm ihtiyacının deniz yoluyla geldiğine dikkat çeken Güvenir, "Devletin can damarı olması gereken sektöre, hiçbir ilgi gösterilmedi" dedi.

"Liman İşçileri Şirketi'nin vermediği hizmete karşılık para alması uygun değil" 

Niyazi Güvenir, limanlarda Liman İşçileri Şirketi adında yasal bir kuruluş olduğunu ancak hiçbir hizmet vermediğini söyledi.

Hizmet vermediği halde ton başına para alan söz konusu şirketi eleştiren Güvenir,

"Liman İşçileri Şirketi'nin vermediği hizmete karşılık para alması uygun değil" dedi.

Güvenir, şirketin Girne Limanı'nda kullandığı araçların da "çağ dışı" kaldığına dikkat çekti.

Asbaşkan Niyazi Güvenir, Ro-Ro gemileriyle araç üstü yük olarak gelen ve giden yüklerle ve Liman İşçileri Şirketi'nin hizmet vermediği diğer konularda, söz konusu şirkete yapılması yasa gereği gereken ödemelerin kaldırılması veya devlet tarafından karşılanması talep ettiklerini söyledi. 

"Devletin kasası durumundayız"  

Devletin aldığı vergilerin de yüksek olduğunu belirten Güvenir, yolculardan bilet artı 31 TL'lik fazladan vergi alındığını kaydetti.

Güvenir, yolculardan ayrıca Girne ve Mağusa Belediyesi'nin de belli bir ücret aldığını söyleyerek deniz taşımacılığı avantajının kaybolduğunu ifade etti.

Vergi ve harçların cüzi miktarlara düşmesi gerektiğini savunan Niyazi Güvenir, "Devletin kasası durumundayız" dedi.  

"Bankalar gemileri ipotek almıyor" 

Ekonomik krizden dolayı piyasada nakit sıkıntısı yaşandığına da işaret eden Güvenir, KKTC bayraklı gemilerin bankalarda ipotek olarak kabul edilmemesinin de sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Güvenir, gemilerin bir taşınmaz maldan daha değerli olduğunu ancak kredi alınması için bankalar tarafından ipotek olarak kabul edilmediğini dile getirdi.

KKTC Limanlarıyla ilgili yaklaşık altı ay önce bir yasa tasarısı hazırlandığını ifade eden KKTC Armatörler Birliği Asbaşkanı Güvenir, tasarıya bağlı olarak bakanlığa çağırıldıklarını söyledi.

Güvenir, tasarıyla ilgili bakanlığa görüş ve önerilerinin KKTC Armatörler Birliği olarak sunduklarını fakat altı aydır hiç cevap alamadıklarını kaydetti.

Söz konusu yasanın "Kıbrıs limanlarında devrim" niteliği taşıdığına dikkat çeken Güvenir, yasanın bir önce geçmesini beklediklerini söyledi. 

Atun: KKTC deniz filosu, denizcilikle ilgili politika olmadığı için erimektedir 

Kıbrıs Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Sunat Atun, yaklaşık iki yıldır birçok kez yetkililerle görüştüklerini belirterek kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere sektörde yapılabilecekleri sunduklarını söyledi.

Hiçbir adım atılmadığı takdirde zamanın armatörler için iki defa geriye çalıştığını vurguladıklarını kaydeden Atun, gerekli tedbirler alınmadığı taktirde armatörlerin zaman içerisinde erimeye mahkum olduğunun dile getirildiğini belirtti.

Atun, yetkililerin iki sene boyunca sektörün sorunlarıyla ilgilenmediğinin altını çizerek bütün çağrı ve önerilere de duyarsız kalındığını iddia etti.

"KKTC deniz filosu, denizcilikle ilgili politika olmadığı için erimektedir" diyen Atun, 2003 yılı öncesinde tüm dünya limanlarında olduğu gibi gemi manevralarının mesai saatlerinin 06.00 ile 18.00 saatleri arasında uyguladığını ifade etti.

Atun, 2003'ten sonra ise bu uygulamanın kaldırıldığını ve genişletilen yaz mesaisi döneminde liman manevralarından alınan ek mesai ücretlerinin firmaları ağır şekilde yıprattığını vurguladı.

Ortalama bin gros ton altındaki bir geminin tüm liman resmi harçlarının 600 TL olmasına rağmen, sadece ek mesai manevra ücretlerinin ilavesiyle 900 TL'ye mal olduğuna dikkat çeken Atun, "bu rezalet dünyanın hiçbir yerinde yok" yorumunu yaptı.

Atun, söz konusu durumun filoyu eriten en büyük nedenlerin başında geldiğine de işaret etti. 

2006-2008 dönemi Kuru Yük Gemileri Listesi  

Yıl  Kuru yük  Ro/ro  Yolcu   Özel amaçlı (Gezi, vb)   Toplam 

2006  12  9  14  9  44

2007  13  9  13  11  46

2008  7  7  9  8  31
 

Editör: TE Bilişim