Deniz taşımacılığı tarafında işlerin nasıl gittiğine dair değerlendirmelerde bulunan Kaptan Can; ‘’2009 yılındaki büyük buhran gibi bu Mayıs’ta da bir büyük bir buhran yaşadık ve navlunlar birdenbire alt üst oldu. Arkamızda bıraktığımız 4 aylık süreçte uyum sağlamaya başladık. Özellikle son dönem aşı çalışmalarındaki olumlu gelişmeler, petrol fiyatlarındaki artmalar ve petrole talep ile beraber taşımacılık piyasasında da bir hareketlilik var. Navlun piyasalarında bir düzelme hareketi var.’’ İfadelerini kullandı.

Geri ödemeler 1 sene kadar uzatılmalı!

Verilen kredilerin sektöre can suyu olduğunun altını çizen Kaptan Can pandeminin henüz  bitmemiş olduğunu hatırlatarak; ‘’Bu sene başında sayın Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi bakanımız Berat Albayrak’ın müthiş bir doğru zamanlamayla yaptıkları doğru hareketler ve TOBB Başkanımızın açtığı krediler deniz taşımacılığı sektörüne bir can suyu oldu. Bunlar için de ödeme vakitleri geliyor fakat pandemi ne yazık ki bitmedi. Ben DTO yönetim kurulu üyesi olarak, bu işle iştigal eden bir insan olarak, bu ödemelerin 1 sene kadar uzatılması için buradan, ekranlarınızdan seslenmek istiyorum.

Aşı haberlerine rağmen önümüzdeki döneme çok olumlu bakmadığını belirten Kaptan Mustafa Can, şunları kaydetti;

Uzaktan çalışma, az sayıda personel ve düşük kapasiteli bir çalışmaya herkes uyum sağladı. Ancak ticaret öyle bir şey ki; Biz harcamalarımızı kıstığımız sürece ödenen vergilerin de azalmasıyla mevcut serbest piyasanın çökmesiyle karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle biraz hareket gerekiyor. Para harcamamız gerekiyor. Dışarı çıkmamız gerekiyor. Her ne kadar evde kal diyorsak da üretim olmazsa ve herkes evde kalırsa ülke olarak da kişi olarak da yiyecek ekmeğe muhtaç kalacağımızı düşünüyorum.

Kaybettiğimizi geri kazanmıyoruz, günü kurtarıyoruz!
Şu anda günü kurtarıyoruz. Kaybettiğimizi geri kazandığımızı düşünmüyorum. Özellikle denizcilik piyasasında bir geri kazanım yok. Biz şu anda hiç olmazsa tamirlerimizi yaptırabileceğiz fakat aşı hakkında güzel bir hava olsa da kimsenin cesaret edip yeni yatırımlara veya gemi alımına gireceğini düşünmüyorum. Gemi inşa talebinde büyük bir artış olacağını da zannetmiyorum. Daha önceden verilmiş siparişler harici, yeni siparişler olmadığını biliyorum.

Başlayan spekülasyonlar aşıya olan güveni sarstı!
Aşı başlangıçta çok heyecan yaratsa da arkasından aşı ile ilgili başlayan spekülasyonlar aşıya olan güveni sarsmaya başladı. Biz ülke olarak Çin’den aşı aldık ve inşallah ayın 11’inde de sağlık personeliyle başlanacak. Eğer olumlu sonuçlar alınırsa, ilk atağa kalkacak ülkelerden biri biziz. Umarım bu aşı doğru bir aşıdır ve çok işe yarar. Tüm vatandaşlarımız aşılanır ve böylece tüm halkımız tam kapasite çalışmaya başlar. Biz de kendimizi tekrar Avrupa’ya sunar ve büyük bir adım atmış oluruz.

Navlun fiyatlarıyla ilgili şikayetlere değinen Kaptan Mustafa Can; ‘’Bunun yanında yakıtlarla beraber otomatik olarak navlunlar da arttı. Fakat özellikle Avrupa’ya hizmet veren konteyner gemilerinde çok da fiyat arttığını ben düşünmüyorum. Zaten aararınaydı ve birçok dev firma bu nedenle battı. Bunların normal hale gelmesi fiyatların artmış olması demek değildir. Öyle büyük bir artış yok çok, büyük karlar da yok. Evet, biraz normal seviyelere doğru yaklaşmıştır diyebiliriz.’’ İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim