Kapt. Mustafa Can : ”En iyi gemi arkadaşının gemisidir”


Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Üyesi Kapt. Mustafa Can, ihracat yapan firmaların “navlun fiyatlarının yüksekliğinden” dolayı gemiye yatırım yapmalarını, “gemi, dolduramadığınız her saniye dahil zarar yazar. Başta çok akıllı yatırım gibi gözükse de, navlun fiyatları normale indiğinde ve buna işletme ile bakım maliyetlerini eklediğinizde astarı yüzünden fazlaya gelecektir. Üzücü bir durum ama gemilerinizi yok pahasına elinizden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz” diye değerlendirdi.

Geçen sene yaptığı açıklamalarda navlun fiyatlarının yükseleceğine işaret ederek sektörü uyaran Kapt. Mustafa Can, pandeminin etkisiyle beraber gemi inşası ve konteyner üretiminin azalması sonucu yük talebinin karşılanamadığını ve bunun da navlun fiyatlarını yükselttiğini hatırlattı.

Sektör normale dönüyor

Aşı ve gıda takviyeleri ile beraber tüm dünyada hayatın normale dönemeye başladığını belirten Kapt. Can, ihracata dayalı üretim yapan firmaların “yüksek navlun ücretlerinden” kaçınmak için gemi satın almalarını ise şöyle değerlendirdi :

“Orta ölçekli bir market iseniz kapınıza kapalı kasa bir nakliye aracı çekebilirsiniz ve bu, nakliye maliyetlerinizi düşündüğünüzde karlı bir yatırım bile olabilir. Fakat yükünüzü yurtdışına götürmek için 20 milyon, 30 milyon dolarlık gemi almaya kalkarsanız yüksek navlun fiyatlarını hesaplayarak başta akıllı bir yatırım yapmış gibi gözükürsünüz ama yakıt başta olmak üzere, kaptanından zabitlerine; mühendisinden yağcısına kadar maaşlar, sörveyler, liman masrafları, yedek parça harcamaları hiç durmadan devam eder. Gemiler durdukları yerde yorulan, zarar eden ve bu nedenle de her saniyesinde pervane çevirmesi gereken devasa makinelerdir. Bu maliyetler o kadar yorucu ve yıpratıcı hale gelir ki, biz denizciler arasında sırf bu nedenle söylenmiş, ‘en iyi tekne arkadaşının teknesidir’ sözü vardır. Tekne arkadaşının olduğu için deniz zevkini tadar, masraflarından uzak durursun” dedi.

Aynı takvim, aynı rota mecburiyeti

Gemi inşanın ve konteyner üretiminin hızlanmasıyla beraber navlun fiyatlarının normale döneceğine işaret eden Kapt. Can şunları söyledi :

“işte o zaman ürününü taşımak için gemiler alan firmalarımız, diğer gemi işleten firmalarla rekabet edebilmek ve konteynerlerini doldurmak için fiyat kırmak zorunda kalacaklar. O zaman da firma, ‘nakliye hizmetini kendi filosu ile mi yoksa işletmeciler üzerinden mi daha az maliyetle yaptığını düşünmeye başlayacak. İlk çözüm olarak diğer firmaların ürünlerini de taşımak isteyecek ama bu sefer de, geminin özelliğinden dolayı taşıdığı yük benzer olmak şartına, aynı takvime ve aynı rotaya ihtiyacı olan firmaları bulmak konusunda zorluk yaşayacak. Kısa sürede bu gemilerini hızlıca ve hatta yok pahasına elden çıkarıldığını görebiliriz”

Editör: TE Bilişim