İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün yapıldı. Kaptan Tahir Sarıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda çoğunlukla son dönemde iyice azalan navlunlar ve ekonomik kriz konuşuldu.

Salih Zeki Çakır:"Faturayı armatörler ödüyor"

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır her meclis toplantısında armatörlerin sorunlarını gündeme getirdiğini ifade etti. Çakır 05 Aralık 2015’te yaptığı konuşmada navlun yoksa gerisi teferruattır dediğini hatırlattı ve bunun her şeyi açıkladığını söyledi. Sektör olarak sadece armatörler kendi aralarında navlunları iyileştirme yönünde neler yapılabileceği yönünde çalışmalar yapıldığını anlatan Salih Zeki Çakır ama çok yol kat edilemeyeceği anlaşıldı dedi. Maliyetleri nasıl düşürürüz şeklinde çalışmalar yapıldığını, bu konuda yapılan toplantılara katılımın ise az olduğuna değinen Çakır herkesin kendi çözümünü yaratmaya çalıştığını ancak böyle çalışmaların genele şamil olmazsa sonuç almasının mümkün olmadığını söyledi. Çakır:” Konuşurken, hepimiz aynı gemideyiz diyoruz ama maalesef faturayı armatörle ödemek durumunda kalmaktadır. Çalışmalarımızın ana fikri şuydu: hiç olmazsa 2016 için OPEX giderlerimizi yüzde 20 düşürmeyi hedefleyelim.” dedi. Yaptıkları çalışmaya göre OPEX’i oluşturan ağırlıklı rakamın personel giderleri olduğunu, bundan nasıl tasarruf edilebileceği konusunda yapılan çalışmayı armatörlerle paylaştıklarını anlayan Çakır personel giderlerinden yapılmasını düşündükleri tasarrufun geçici olduğunu sektörün 2014 yılındaki değerlere ulaşması halinde buna gerek olmayacağını belirtti.

Metin Kalkavan:” Kılavuzluk ve Römorkörcülük dışında tekel yok, onun dışındakilerde de yüksek kar marjı yok”

Toplantıda son olarak konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan armatörlerin yaşadığı krize çözümün “Havuz Modeli” olduğunu söyledi. Kalkavan şu anda fırtınanın tam ortasında olduklarını belirterek, bu durumda en kötüsü kavga etmektir dedi. Herkesin bakış açısı farklı olabilir farklı öneriler gelebilir diye konuşan Metin Kalkavan keşke Salih Kaptanın çok iyi niyetle yaptığı çalışma gerçekleşse dedi. Denizcilik sektöründe tekel olanın kılavuzluk ve römorkörcülüğün dışında bir tekel yok diyen Kalkavan bunun dışındakilerde zaten çok uzun zamandır yüksek kar marjı olmadığını anlattı.

“Şimdi aklımızı kullanma zamanı”

Aylardır uyardıklarını, bu sene gibi bir sene yok dediklerini, bu kadar Türkiye’nin çıkış kapılarının kapandığı bir dönem olmadığı anlatan Kalkavan “hadi çıkın bakalım kara nakliyesi 360 derecede çıkın bakalım. Şimdi aklımızı kullanmak zorundayız. Birbirimizi dinlemek zorundayız. Bu fırtınayı çok az hasarla atlatmak zorundayız. Ama bu hasarın ne kadar az olacağı bizim bilgi ve becerimize bağlı” dedi.
Metin Kalkavan kendisinden önce konuşan Abbas Kolçalar ve Arif Ertik ile uzun konuştukları ve en zorda olanların armatörler olduğunu belirterek tepki gösteren DTO Yönetim Kurulu üyesi Erbil Özkaya’nın tartışmasına değinerek “Biz Deniz Ticaret Odasıyız. Burada herkes kendi sorununu dile getirmek zorunda. Dünyadaki Deniz Ticaret Odalarının yüzde 90’ı armatörlerden oluşuyor.  Dünyada biz istisnayız. Hangi sektörün sorunuysa o sektör sorununu dillendirmeli ki katkı verelim. ” Şeklinde konuştu.
Kalkavan, geçmiş kazanılan haklardan insanların feragat etmesinin çok kolay olmadığını, gemilerin günlük sabit giderlerinin böyle iyi niyetli girişimlerle aşağı çekilemeyeceğini savundu. Gemilerin günlük giderlerinin 10 puan aşağı çekilemeyeceğini savunan Kalkavan bunun nedeninin de OPEX giderlerinin en yüksek kaleminin personel giderlerinin olması olduğunu belirtti.

“Krizin nedeni piyasalarda fazla arzın olması…”

  Ekonomik krizin etkisini azaltmak için havuz sisteminin gerekli olduğunu belirten Kalkavan: ”bugün dünya piyasasında 168 ülkede geçerli ehliyet verildiği için burada çalışan denizcilerin ücretlerini gönüllü olmadıktan sonra aşağı çekme şansınız yok. Armatörlerde bunu yapmaya çalışır ama hiçbir zaman başarılı olmaz. Dernek toplansın desin 5 bin dolardan fazla vermeyelim. Toplantı bitsin o odadan çıkanların yarısı bana ne diyecektir. Milyonlarını emanet ettiğin kişiden sen bin dolarını kesip huzurunu bozar mısın? Şunu unutmamak lazım krizler aynı zamanda büyük fırsatlar… Burada iyi olan krize sağlam giren avantajını alır. İyi adamı da seçer, iyi malı da seçer. Kapitalizmin babasının yaşandığı bir sektördeyiz. Yunanlılar patır patır gemi topluyor. Biz de ise en güçlümüz dâhil bir iki tane zor buluyorsunuz. Krizin nedeni piyasalarda fazla arzın olmasıdır” dedi.

“Krizin çözümü ‘havuz sistemi’”

Metin Kalkavan armatörlerin yaşadığı krize çözümün “Havuz Modeli “olduğunu havuz yapılmak suretiyle aşılabileceğini ifade ederek “100 tane mi kosteriniz var, puanlaması yapılacak 50 tanesi çekilecek diğer 50’si çalışacak. Çalışan çalışmayan para alacak. Piyasadan arzı çekmedikten sonra bu piyasan gelir elde etme şansınız yok. Arzı çekeceksiniz ki OPEX’leriniz de düşsün.” dedi.
 
Editör: TE Bilişim