“İzmir Limanları, Pire Limanı açıklarını kapatacak kapasitede”

Çin Uluslararası Radyo TV Türkçe Yayını, İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk'ün açıklamasına yer verdi

Yunanistan Liman Planlama ve Geliştirme Komitesi'nin, Pire Limanı kapasitesinin 10 milyon TEU'ya (yirmi ayak eş değer birimi) çıkması için planlanan yeni konteyner terminali projesini kabul etmediği duyuruldu.

Liman işletmesinde yüzde 66'lık hisse payına sahip olan Çinli Cosco Group Limited Şirketi kapasite artırmak için yeni konteyner terminali yatırım planını onaya sunmuştu. Ancak proje Yunanistan yetkili makamlarınca reddedildi. Bu gelişme İzmirli denizciler için yeni bir fırsatı ortaya çıkardı.

CRI Türk Türkiye'ye konuşan, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanlarının Çin için yeni bir alternatif olabileceği söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kuşak Yol İnisiyatifi ile Avrupa'ya çıkış kapısı olarak seçtiği Yunanistan Pire Limanı'nın doğal genişleme sınırlarına ulaştığını kaydeden Yusuf Öztürk, "Kuşak Yol İnisiyatifi üç koridora sahip. Her ne kadar Türkiye orta koridor üzerinden ön plana çıksa da, 'Deniz İpek Yolu'nda da büyük potansiyele sahip." dedi.

"İZMİR, DOĞUNUN EN BATISI, BATININ EN DOĞUSUNDA YER ALAN BİR MERKEZ"

Türkiye'nin orta koridor üzerinde bir daha aktif bir rol üstelendiğinin altını çizen Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak, normal şartlarda denizci bir ülkenin Deniz İpek Yolu'nda daha aktif olması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir doğunun en batısı, batının da en doğusu konumda bulunan önemli bir lojistik nokta. Kuşak Yol İnisiyatifi tarihi 'İpek Yolu'ndan esinlenerek ortaya atılmış bir proje. İzmir tarihi 'İpek Yolu'nda önemli bir noktaydı. Bazı kesimler geç kalındığını düşünüyor, ama hiçbir adım atmamaktansa bir işe geç te olsa başlamak daha iyi olacaktır."

İZMİR LİMANLARI YETERLİ KAPASİTEYE SAHİP

Türkiye ihracatının yüzde 6'sı İzmir limanlarından yapılıyor. İzmir'in Türkiye ekonomisi için önemli bir merkez olduğu aşikâr. Uzmanlar İzmir'in lojistik imkanlarının yatırımlar ile desteklenmesinin büyük bir ekonomik potansiyeli ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Bu potansiyele değinen Öztürk, "Yunanistan Liman Planlama ve Geliştirme Komitesi, Pire Limanı'nın yeni yolcu gemisi terminali, yeni araba terminali ve dördüncü bir konteyner terminali projesine izin vermedi. Liman şehrin merkezinde ve genişleyecek alan kalmadı. Biz, İzmir'deki Aliağa Limanı, Alsancak Limanı ve özellikle Çandarlı Limanı'nın Yunanistan'daki Pire Limanı'na bir alternatif olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bizde İzmir olarak limanlarımızla Deniz İpek Yolu'nda etkin bir rol üstlenmek istiyoruz. İzmir kendi içinde belirli bir üretim ve ihracat kapasitesine sahip. Çin'in İzmir limanlarına yatırım yapmasıyla Kuşak Yol İnisiyatifi kapsamında diğer ticari atılımlarda hayat bulacaktır." ifadelerine yer verdi.

"KUŞAK YOL ÇOK BÜYÜK BİR PROJE"

Kuşak Yol İnisiyatifi'nin küresel ekonomi için çok büyük bir kaldıraç olacağını da değinen Yusuf Öztürk sözlerini şöyle tamamladı:

"Çin Halk Cumhuriyeti, küresek ekonomide çok büyük bir paya sahip ülke. Dünya ticaretinde en büyük ihracatçı ve en büyük ikinci ithalatçı olma unvanını taşıyor. Çok büyük bir ekonomiden bahsediyoruz. Kuşak Yol İnisiyatifi 1 trilyon dolarlık bir proje. Bu projeden 66 ülke ve birçok uluslararası kurum kuruluş faydalanıyor. Son altı yıllık veriler 6 trilyon dolarlık bir ticaret ağının oluşturduğunu ortaya çıkarıyor. Bunlar ortak çalışmaların iş birlikleri ve ortak ticaret ağları ile ortaya çıktığını unutmamalıyız."

Editör: TE Bilişim