Dünyanın en eski ikinci teknik üniversitesi olan, 237 yıllık İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Eylül ayı sonunda inşasına başlayacağı İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’ne 2011-2012 Akademik Yılında öğrenci almayı hedefliyor.

Gazimağusa ve Yenierenköy’de kurulacak kampüslere ilk etapta 5 bin öğrenci almayı hedefleyen İTÜ, Türkiye, KKTC ve uluslararası alan haricinde Rum kesiminden de ciddi anlamda öğrenci çekmeyi amaçlıyor.

Denizcilik alanında yapılan atılımlarla kurulan İTÜ, KKTC’de de eğitime denizcilikle başlamayı hedefliyor. İTÜ, bu kapsamda ilk olarak Yenierenköy bölgesine kuracağı marinayla yat yapımı, yat bakımı, tamiri için tersane kuracak.

İTÜ-KKTC Rektörlüğü, Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK)’a, İTÜ’nün KKTC yapacağı yatırımlar ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

AÇILACAK BÖLÜMLER

Lefkoşa’da Köşklüçiftlik bölgesinde oluşturulan idari bina ile yapılanma çalışmalarını sürdüren İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri, Yenierenköy’de kurulacak yerleşkede, Güverte Bölümü, Gemi Makineleri İşletme Bölümü, Denizcilik İşletmeciliği ve Yönetimi Bölümü, Yat ve Marina İşletmeciliği Alt Bölümü, Denizcilik ve Liman İşletmeciliği Alt Bölümü; Gazimağusa yerleşkesinde ise Müzik Bölümü, Sahne Sanatları Bölümü, Müzikoloji Bölümü ve Müzik Teknolojileri Bölümü açmayı hedeflediğini belirtti.

KKTC’ye gelmesinin ardından bölgede istihdam yaratma bakımından da önem taşıyan İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri, Gazimağusa’da eski hastanenin olduğu bölgeye, Yenierenköy’de ise deniz kenarında bir bölgeye kurulacak.

İTÜ NEDEN KKTC’DE?

İTÜ-KKTC Rektörlüğü, KKTC’deki kuruluş nedenlerini, “Ortadoğu, Uzakdoğu ve Doğu Akdeniz'deki öğrenci yığılması ve bu yönde ciddi bir talep oluşturması, İTÜ için hızlı ve esnek yapılanma olanaklarının bulunması, Proje üretimi ve yaratılacak personel istihdamı ile KKTC ekonomisine katma değer sağlamak, Marina, tersane, balıkçılık, enerji, deniz turizmi ile yerleşimin olacağı bölgeleri cazibe merkezleri haline getirmek, Kıbrıs'ı tanıyan uluslararası nitelikte ve geçerlilikte (Akreditasyona sahip) eleman yetiştirmek, Sektörde nitelikli eleman ve yönetici adaylarına her zamandan daha fazla duyulan ihtiyaç” olarak sıraladı.

Rektörlük, kuruluş amaçlarının KKTC ekonomisinde yüksek katma değer yaratacak, uluslararası rekabet üstünlüğüne sahip, yüksek standartlı eğitim programları ile KKTC’ye daha çok öğrenci çekilmesini temin etmek olduğunu belirterek, AR-GE ağırlıklı çalışmalar ile KKTC ve Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının sorunlarına çözüm üretebilecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesini sağlayacaklarına inanç belirtti.
 
Özellikle uygulamalı eğitimlerle KKTC ekonomisinde yüksek katma değer yaratan iktisadi sektörlerin oluşturulmasına önderlik ederek ülkenin istihdam ve büyüme imkânlarının geliştirilmesine de katkıda bulunulmasını amaçlayan İTÜ, bölgede istihdam alanı yaratılarak KKTC’nin istihdam sorununun çözülmesine katkı sağlamayı, denizcilik alanında yapılacak çalışmalar ile KKTC’nin cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmayı ve yat tasarımı ve imalatı bölümleri ile KKTC’ye mali katkı sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

İTÜ’NÜN İLKELERİ…

İTÜ’nün kuruluş ilkeleri çerçevesinde kurulacak olan yerleşkelerin, yaşanan mekânlar ile bütünleşmiş olacağını, İTÜ gelenekleri gereği mevcut tarihi dokuların korunacağını ve ihya edici bir yapılanma ile yeniden restore edilerek kullanıma açılacağını, KKTC’deki yüksek öğrenim yelpazesini genişletecek bölümler açılacağını belirten İTÜ-KKTC Kampüsü, KKTC’de faaliyetlerde bulunan mevcut bölümleri açmayarak, İTÜ standartlarında uluslararası geçerliliğe sahip bölümler ile KKTC yüksek öğrenimini cazip kılmayı, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren hizmet sektörüne yardımcı ve yönetici personel yetiştirmeyi, araştırma geliştirme faaliyetleri ile KKTC’ ye ekonomik katkı sağlamayı, ekonomilerde lokomotif görevi üstlenen çevreye saygılı ve koruyucu endüstriyel yaklaşımlarda bulunmayı da hedefliyor.

GELİŞİM SÜRECİ

KKTC’deki gelişim sürecine de değinen Rektörlük, Temmuz 2006’da TC Devlet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İTÜ Rektörlüğü ile imzalanan protokol kapsamında KKTC’ye gelme çalışmalarına başlayan İTÜ’nün, Ekim 2007’de İTÜ Yönetim Kurulunun 756. toplantısında İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’nde açılması planlanan bölümlerin görüşüldüğünü, Ocak 2010 tarihinde yapılan sözleşme ile Gazimağusa’da arazi tahsisinin tamamlandığını kaydetti.

Kasım 2009’da ilerleyişin hızlanması ve çalışmaların fiili olarak takibi için temsilci görevlendirilerek çalışmalara başlandığını belirten İTÜ, 1 Nisan 2010 tarihinde Başbakanlıkta, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla İTÜ-KKTC ve ilgili birimler ile bağlı bulundukları bakanların onur şahitliğinde protokol imzalandığını anımsattı.

 

Editör: TE Bilişim