İMEAK Deniz Ticaret Odası “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” kutlama etkinlikleri kapsamında İstanbul’da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulların katılımıyla “Denizcilik” konulu “Resim Yarışması” ile Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) desteği ile “Deniz ve Çevre” konulu “İMEAK Deniz Ticaret Odası Geleneksel 16. Fotoğraf Yarışması” gerçekleştirilmişti.

Yarışmaların ödül töreni, DTO Meclis Salonu’nda, 16 Haziran Perşembe günü, saat 14.00’te Yönetim Kurulu Başkanı Tamer kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Müdürü Abdurrahman Ensari'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

‘’Denizcilik bilincini artırmaya gayret ediyoruz’’
Ödül töreninde konuşan Tamer Kıran; ''İMEAK DTO, üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak, onların mesleklerini yerine getirirken karşılaştıkları zorlulukların çözümünde gerekli destek ve yardımlarda bulunmak, faaliyetler gerçekleştirmek, ülkemizde denizciliğimizin gelişmesi için çalışmalar yapmak, bir anlamda ülkemizin yüzünün çok dönük olmadığı denizciliği anlatmak, gençlere ve çocuklara denizciliği öğretmek, onlara deniz sevgisi aşılamak amacıyla, yani ticari olarak çalışmalar yapmanın yanında deniz kültürü anlamında da kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunmaya ve bulunulmasına destek olmak amacıyla kurulmuş bir odadır. Resim yarışması da fotoğraf yarışması da aslında uzun zamandan beri yaptığımız bir faaliyet bir organizasyon. Amacımız ülkemize, gençlere, insanlarımıza denizin önemini aktarabilmek. Denizin ne kadar vazgeçilmez, olmazsa olmaz bir şey olduğunu anlatabilmek, denizi sevdirebilmek, medeniyetin, refahın yolunun buradan geçtiğini, denizden geçtiğini aktarabilmektir. Bugün yaptığımız, biraz sonra vereceğimiz dereceler de, bu yarışmalar da bu yönde yaptığımız çalışmalardan sadece bir tanesidir. Aslında denizin ve denizciliğin ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde tüm dünya çok yakından gördü. Hepimiz evlerde kapalı bir şekilde hayatımızı sürdürürken denizler gemiler deniz insanları çalışmaya devam etti. Denizciler, tükettiğimiz gıdaları ve ürünleri dünyanın bir ucundan öbür ucuna bizler için taşımaya devam etti. Çok kötü bir tecrübe yaşadık 2 yıl boyunca hepimiz sevdiklerimizi kaybettik, bir çoğumuz hastalandı. Ancak her şerde bir hayır vardır diye bakacak olursak denizciliğin ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir alan ve konu olduğunu tüm ülkece görmüş olduk. Bizim şöyle bir sıkıntımız var ülkemizde. Bu benim söylemimdir tartışmaya açıktır ancak, netice itibariyle bizler Orta Asya’dan at sırtında çıkıp buralara kadar gelmişiz, Anadolu’yu yurt edinmişiz. Çok denizle yakın bir millet değiliz orijinalimizde. Dolasıyla bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Çok başarılı, çok faydalı işler de yapıyoruz, çok küçük azınlıklar halindeyken bugün çok büyük kitlelere ulaşmış durumdayız. Bu bilinci artırmaya gayret ediyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller de bizden alacakları bu bayrağı ileri taşırlar ve denizde olmamız gerektiği yerde, bugünkü birçok rekabet ettiğimiz ülkenin gelmiş olduğu konuma inşallah getirirler, getiririz. O açıdan ben bugünü çok önemsedim. Bu sadece biz hayatını bu işten kazanan insanların tek başına yapabileceği bir şey değil. Bu bir ülkü meselesi. Bu milletin ortak hedefi olmak zorunda olan bir mesele.'' ifadelerini kullandı.

‘’Denizcilik kültürünün yaygınlaşması olmazsa olmazdır’’
Tamer Kıran'ın ardından konuşan Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır; ''Odamızın düzenlemiş olduğu fotoğraf ve resim yarışmasına ilgi gösteren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bir ülkenin, milletin denizci olmasının olmazsa olmazı denizcilik kültürünün yaygınlaşmasıdır. O anlamda bu çalışma ve bu yarışma buna bir nebze de olsa hizmet edecektir. Bir geçmişi var 16.'sı yapılıyor. Tabii bunu büyüterek ve geliştirerek daha ileriye taşımak hepimizin temel gayesi olmalıdır. Yarışmalar önemlidir. Kaliteyi artırır. Kaliteyi getirir. Hevesleri artırır. Bu anlamda hem fotoğraf yarışmasına katılan ve dereceye giren girmeyen, hem de resim yarışmasına katılanları tebrik ve takdir ediyorum.



İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Müdürü Abdurrahman Ensari; ‘’Hayat sadece ders çalışmaktan ve sınavlara hazırlanmaktan ibaret değildir. Eğitim öğretimde önemsediğimiz bazı durumlar var. Akademik başarı, sosyal başarı, manevi yönden gelişim, dil yönünden gelişim, bunların hepsi önemlidir. Tabii günümüzde biz strateji birimi olarak sosyal sorumluluk anlamında hem üniversitelerimizle hem kurumlarımızla hem sivil toplum örgütleriyle iş birlikleri yapıyoruz. Sağ olsun hem DTO hem TOBB bünyesinde faaliyet gösteren tüm kurumlar ve üniversitelerimiz bu konuda yeteri kadar destek sunuyorlar.'' ifadelerini kullandı.

Daha sonra önce denizcilik konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi ardından ise çevre konunu fotoğraf yarışmasının ödülleri dereceye girenler takdim edildi.

‘’Denizin Hakimiyeti’’ eseri birinci oldu

Denizcilik konulu resim yarışmasında ‘’Denizin Hakimiyeti’’ isimli eseriyle Bakırköy Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Filiz Özbey 1’inci olurken, ‘’Anılarımın Dalgası’’ isimli eseriyle Başakşehir Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu Lisesi öğrencisi Irmak Aytaş 2’inci, ‘’Deniz ve Gemi’’ isimli eseriyle Şişli Mecidiyeköy Anadolu Lisesi öğrencisi Nuriye Akdeniz 3’üncü oldu.

‘’Deniz Salyası’’ eseri birinci oldu

Çevre konulu fotoğraf yarışmasında ‘’Deniz Salyası’’ eseriyle Kadir Tezel 1’inci oldu.

Yarışmacıların belirlenmesinde katkı sağlayan jüri üyelerine plaketleri teslim edildi. Tören toplu fotoğraf çekilmesi ve ardından resim ve fotoğraf sergisinin gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim