İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 9 Aralık 2021 Perşembe günü saat 14.00'da, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti Millet Vekili Ahmet Arslan’ın katılımıyla hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Olağan Meclis toplantısı aynı zamanda odanın resmi Youtube kanalı tarafından canlı yayınlandı.

Odası Aralık İMEAK Deniz Ticaret Ayı Olağan Meclis Toplantısı İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın açılış konuşması ile başladı.

Salih Zeki Çakır; ‘’9. dönem meclisi olarak denizciliğimize hizmet etmiş bakanlarımızı, bürokratlarımızı ve genel müdürlerimizi hatırlamayı, hatırlatmayı, unutturmamayı ve hizmetleri için kendilerini takdir ve tebrik etmeyi, ihmal etmemeye çalışıyoruz.’’ diyerek Ahmet Arslan’a ziyareti için teşekkür etti.

Faaliyetler videosunun gösteriminin ardından değerlendirmelerde bulunan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şu ifadeleri kullandı;

‘’Yılın bu son meclis toplantısını değerli bir konuğumuzla gerçekleştiriyoruz. Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti millet vekili sayın Ahmet Arslan aramızda bulunuyor. Sayın bakanıma toplantımıza teşrif ettiği için teşekkür ediyor, şahsım ve yönetim kurulu adına sevgi ve saygılarımı sunarken bu çok ani gelişen seyahatim sebebiyle aranızda bulunamamaktan dolayı göstermiş olduğu tolerans ve hoşgörüye teşekkür ediyorum.

Zorlu bir yılın daha sonuna geldik!

Bir yandan pandemi diğer yandan küresel piyasalardaki belirsizlik derken zorlu bir yılın daha sonuna geldik. Yaklaşık 2 yıldır toplum sağlığı başta olmak üzere ekonomilere verdiği hasarla hayatımızı alt üst eden Covid 19 dünya ekonomisinin gidişatını belirleyen ana etken olmaya devam ediyor. Son dönemde dünyada yükselme eğiliminde olan vaka sayıları güne Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantı ile daha büyük bir endişe kaynağı olmaya başladı. Yeni virüs nedeniyle ülkelerin yeniden kısıtlamalara gitmeye başlamaları ekonomik faaliyetleri olumsuz etkiliyor. Küresel ekonomide son dönemde izlenen yavaşlama talepten ziyade arz yönlü tedarik sorunlarından kaynaklanıyor. Gerek üreticileri gerek tüketicileri ihtiyati olarak talep ettiği miktarları artırdığını buna karşın arzın çoğu sektörde yetersiz kaldığını gözlüyoruz. Bu durum madalyonun diğer yüzünde enflasyonun önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Gerek emtia ve taşıma fiyatlarındaki artış gerek tedarik sorunlarından kaynaklanan maliyet baskısı, enflasyonu tüm dünyada ciddi biçimde artırmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon 30 yılın zirvesine ulaşarak yüzde 6’yı geçti. Avrupa birliği ülkelerinde enflasyonun daha ılımlı olmakla birlikte yükselme eğiliminde olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu ülkelerde ekim ayında yüzde 4,1 olan enflasyon bir ay sonra kasım ayında yüzde 4,9 olarak depreşti. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede merkez bankaları para sıkılaştırma eğilimine girdi. Gelecek yıl küresel likidite koşullarının bu yıla göre daha sıkı olacağını şimdiden öngörebiliriz.

Baltık kuru yük endeksi düşüş eğiliminde!

Denizcilik piyasalarına baktığımızda Baltık kuru yük endeksi 7 ekim 2021’de 5650 ile 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra düşüş eğilimine geçmiş, kasım ayı başında 3000 seviyesinin altına düşmüştür. Endeks aralık ayı başında yeni varyant endişesi ile ülkelerin yeni virüsün görüldüğü ülkelere sınırlarını kapamasının da etkisiyle yeniden 3000 seviyesinin üzerine çıktı. Baltık kuru yük endeksi 3 aralık günü kasım ayının son iş günün kıyasla yüzde 14.6 artış gösterdi.

Dökme yük piyasası tekrar düşüşte!

Dökme yük piyasası toparlanma olmasına rağmen ekim ayı sonunda tekrar düşüşe geçmiştir. Kasım ayının son haftasına kadar geçen bir aylık süreçte yüzde 21.,5 azalış göstererek haziran ayı seviyelerine geri dönmüştür. Aralık ayının ilk haftasında ise tekrar yüzde 12’lik bir artış ile yükselişe geçti. Konteynerde piyasa görünümündeki karmaşıklıklara rağmen kısa vadeli beklentiler olumlu görünmekte ve 2020 yılında TEU bazında yüzde 1,2 oranında azalan konteyner ticaretini 2021’de yüzde 6,6 oranıyla artması beklenmektedir. Diğer yanda konteyner gemisi arzında TEU bazında 2020 yılında yüzde 2,9’luk büyümenin ardından 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 4,3 ve 3,8 büyüme konteyner gemisi piyasasında beklenmektedir.

Ekonomide önemli zirveler yaşandı!

Ülkemiz ekonomisine döndüğümüzde çeşitli açılardan önemli zirveler yaşandı. Bir yanda enflasyonda ve döviz oranlarında yüksek sıçramalar gördük, diğer yanda ise ihracat ve ekonomide tarihi büyümeleri yaşadık. Kasım ayında ihracat bir önceki ayın aynı ayına göre yüzde 33.44 oranında artarak yaklaşık 21.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız Ocak-Kasım 2021’de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,8 artarak 203 milyar 141 milyon dolara çıktı. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere yılı çift haneli bir büyümeyle kapatma olasılığımız artmış görünüyor. Ağırlıklı olarak imalat sanayi ve ihracata dayalı bir büyümeyle yılı tamamlıyoruz. Ekonomimiz taşınmadan lojistiğe tüm bileşenleriyle sanayi üretimi ve ihracatı destekleyerek başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarını yüksek standartta ürün arzını gerçekleştirmekte ve rekabet gücünü göstermektedir. İhracatta artan Pazar payının önümüzdeki dönemde de devam etme olasılığı yüksek görünmektedir. Bununla birlikte döviz kurlarında dalgalanmanın ve ekonomimizde enflasyonist baskıların ciddi biçimde arttığını da izliyoruz. Rekabet gücümüzün korunması açısından öngörülebilirlik ve maliyet baskısını kontrol altında tutmak son derece önemli olmaya devam diyor. Bu çerçevede döviz kurları, faiz oranları ve enflasyon arasında dengeleri ve istikrarın sağlanması yakaladığımız bu hızlı büyümenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Gemi adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’nde değişiklik  talebi gönderildi!

Geçtiğimiz ay gemi adamları ve kılavuz kaptanlar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan yönetmelik taslağı odamızın yanısıra aralarında milli eğitim, çalışma ve sosyal güvenlik, sağlık, milli savunma bakanlıkları ve YÖK’ün ilgili birimleri Mersin Deniz Ticaret Odası Türk armatörler Birliği ile Türkiye Denizcilik sendikasının da yer aldığı, çok sayıda kuruma ilettik. 30 gün içerisinde oluşturulacak görüşlerin bildirilmesi talep edildi. Söz konusu taslağı tüm üyelerimize ve ilgili kuruluşlara gönderdikten sonra aldığımız yanıtlar yönetim kurulumuzda değerlendirildi. Yönetim Kurulumuz bahse konu yönetmeliğe ilişkin gelen talepleri ülke talepleri ve sektörümüzün gelişimi, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerde yapılan değişikliklerin iç mevzuatımıza aktarılması, eşitlik, tecrübe ve liyakat ilkelerine uygunluk, kazanılmış haklar ve gemi işletme firmalarımızın ihtiyaçlarını esas alarak inceledi. Sonuçta 12 maddeye ilişkin değişiklik tekliflerimiz gerekçeleriyle birlikte resmi bir yazıyla Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Yazımızda ayrıca üyelerimiz ve müzayede kuruluşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda mevcut yönetmeliğe ilave edilmesi talep edilen 8 maddeye ilişkin görüş ve değerlendirmelerimize de yer verdik. Diğer taraftan yine Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından odamıza 16 Kasım tarihli yazı ile gönderilen deniz yolu ile yapılacak düzenli seferlere dair yönetmelik taslağına ilişkin odamız görüşü de şu anda hazırlanmakta olup süresi içerisinde bakanlığa gönderilecektir. Önümüzdeki süreçte her iki yönetmelikte de yapılması planlanan değişikleri odamız görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi hususunu dikkatle takip edeceğimizi belirtmek istiyorum.

‘’Mesleki eğitimin gelişmesine yönelik projelere katkı sağlamaya devam ediyoruz!’’

Deniz ticaret odası olarak bildiğiniz gibi eğitim birinci önceliğimiz. Bu çerçevede mesleki eğitimin gelişmesine yönelik projelere katkı sağlamaya devam ediyoruz. Son olarak MEB ile hazırlık çalışmalarını sürdürdüğümüz mesleki ve teknik eğitimi geliştirme iş birliği protokolünde son aşamaya geldik. Çalışmanın nihayete ermesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ile odamız arasında çerçeve protokol ve bu protokole bağlı olarak da işletmelerle ilgili okullar arasında alt protokoller düzenlenecektir. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız protokolde odamız işbirliğinde sektörde meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eşgüdümünün sağlanması, halen sektörde çalışan deniz çalışanlarının öğretim programlarının oluşturulması ve belgelendirilmesi suretiyle ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması ve istihdama katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’dan sonra söz alan Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti Millet Vekili Ahmet Arslan; ‘’Tekrar buluşmamıza vesile olan gerek meclis başkanımıza gerek yönetim kurulu başkanımıza teşekkür ettiğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Elbette ki ön planda esas olan dostlarla bir araya gelmek fakat arka planda esas olan bu gördüğünüz dostlarla ülkenin kalkınması için bundan sonra da yine birlikte adımlar atmak, birlikte yol yürümek ve yine inşallah yaptığımız veya yapacağımız faaliyetlerle ilgili ülkemiz adına güzel sonuçlar almak. Bunun için de tekrar teşekkür ediyorum, iyi ki bizi davet edip dostlarla buluşturdunuz.’’ dedikten sonra Denizcilik sektöründeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının ardından DTO tarafından Bakan Arslan’a maket gemi hediyesi takdim edildi.

Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Editör: TE Bilişim