İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 5 Ağustos 2021 Perşembe Günü saat 14:00’da Dış İşleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın katılımıyla hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Olağan Meclis toplantısı aynı zamanda odanın resmi Youtube kanalı tarafından canlı yayınlandı.

Toplantı İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın salona fiziki katılım sağlayan üyelere teşekkür ettiği açılış konuşmasının ardından vefat haberlerinin verilmesi, ek gündem maddelerinin konuşulması ve onaylanmasıyla başladı. Toplantı Aygün Özgen'in 2021 Haziran ayı Gelir-Gider sunumu ile devam etti.

Ciğerlerimiz, ormanlarımız yok oldu!

Temmuz ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı. Tamer Kıran; ''Gündem konumlarına geçmeden önce sözlerime maruz kaldığımız yangın felaketinden dolayı öncelikle ülkemize, milletimize geçmiş olsun dileklerimi ileterek başlamak istiyorum. İlki 28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından yurdun 4 bir tarafına yayılan orman yangınları sonucunda içimiz yandı. Yangınlarda vatandaşlarımız haytanı kaybetti, yüzlerce vatandaşımız yaralandı, binlerce hayvan telef oldu ve ciğerlerimiz, ormanlarımız yok oldu. Geldiğimiz notada görevlilerimiz ve onlara yardım eden halkımızın gece gündüz yoğun uğraşları sonucunda yangınların büyük bölümü kontrol altına alındı. Canlarını dişlerine takarak ormanlarımızı için mücadele eden tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Hakikatten yaşadığımız büyük afetin üzüntüsü içerisindeyiz. Ancak biliyoruz ki Türkiye güçlüdür. Yitirdiğimiz canlar dışında kısa süre içerisinde kayıplarımızı telafi edeceğimize inancım tamdır. Deniz ticaret odası olarak her zaman olduğu gibi üzerimize düşeni yapacağımızı, yangınlar sebebi ile zarar gören bölgelerin tekrar ağaçlandırılması başta olmak üzere devletimizin başlatacağı kampanyalara elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmek isterim. Yangın bölgelerindeki Antalya, Bodrum Marmaris ve Fethiye şubelerimizin yönetim kurulu başkanları ile sürekli istişare halinde olduk. Özellikle yangının en çok etkili olduğu bodrum Manavgat ve Marmaris’te şube başkanlarımız bir fiil sahada mücadele ettiler. Tekne sahiplerimiz gece gündüz ayrım yapmadan mahsur kalan vatandaşlarımızı tahliye ettiler.

Marin Römorkör, Sanmar ve Uzmar römorkörlerini Bodrum’a yolladı!

Oda olarak ilk etapta Bodrum şubemizin talebi üzerine sahada ihtiyaç duyulduğunu öğrendiğimiz malzeme yardımında bulunduk. Marin Römorkör, Sanmar ve Uzmar firmalarımız yangın söndürme kapasitesine sahip birer römorkörlerini Bodrum Liman Bakanlığı’nın emrine tahsis ettiler. Üyelerimiz az çok demeden imkânlar nispetinde yardımlarını bölgelere gönderdiler, göndermeye devam ediyorlar. İnşallah kısa bir süre içerisinde devlet millet el ele vererek yaralarımızı birlikte saracağız. Bu afetlerde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah benzer felaketleri bir daha ülkemize yaşatmasın.

Delta varyantının yayılma hızı ve günlük 25 bini aşan vaka sayıları tedirgin ediyor!

Covid-19 salgınında temmuz ayı başında başlayan normalleşme ile birlikte sağlık endişemizin nispeten azaldığı özlemle beklenen bir ortamda Kurban Bayramı kutladık. Ancak salgının delta varyantının yayılma hızı ve günlük 25 bini aşan vaka sayıları tedirgin ediyor. Hali hazırda salgına karşı en etkili korumanın ek yolu aşı olmaktan geçiyor. Aşı tedarikinin sorunsuz olarak karşılandığı ülkemizde aşı olmayı önemsememiz okulların açılacağı eylül ayının ilk haftasına kadar olan süreçte aşılama oranlarını artırmamız büyük önem taşıyor. Y aşılanmayı hızlandırıp salgını yavaşlatacağız ya da salgında 4. dalga tehlikesi nedeniyle son bahar aylarında yine hiç arzu etmediğimiz kararlarla karşılaşma riskine katlanacağız. Pandemiye ilişkin belirsizliklere rağmen küresel ekonomide büyüme tahinleri yukarı yönde revize edilmeye devam ediyor. Yayımlanan IMF küresel ekonomik görünüm raporuna göre 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 5,8'den, yüzde 6’ya revize edildi. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerin yüzde 5,1’den yüzde 5,6'ya revize edilirken gelişmekte olan ülkelere ilişkin tahminler yüzde 6,7'den yüzde 6,3’e yan aşağı yönlü revize edildi. Bunun temel nedenini de başta Hindistan olmak üzere pandemiye ilişkin olumsuz gelişmeler oluşturmaktadır. Bu çerçevede küresel ekonomide büyüme farklarını yaratan ana faktörlerden birisi aşı olma konusundaki eşitsiz dağılım görünüyor. Büyümenin güçlü beklendiği gelişmiş ülkelerde aşılanma oranı 2 doz ile yüzde 40’ları aşarken gelişmekte olan ülkelerde bu rakam yüzde 11, az gelişiş ülkelerde ise yüzde 1 civarında seyrediyor. Ülkemizde bu oran yüzde 30’lara yakın ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının oldukça üzerinde.

Talep baskısı artmaya devam ediyor!

Aşılanmanın ekonomik aktivite üzerinde olumu etki gösterdiğini hep birlikte izliyoruz. Bununla birlikte delta varyantının etkisiyle pandeminin mevut seyri küresel büyümede aşağı yönlü riskleri barındırıyor. Diğer taraftan küresel ekonomide hem maliyet hem talep baskısı artmaya devam ediyor. Ekonomilerdeki açılmaların getirdiği talep baskısı özellikle hizmet sektörlerinde ciddi fiyat baskısı oluştururken emtia fiyatlarındaki artış maliyet enflasyonunu yükseltmeye devam ediyor. Başta Amerika merkez bankası olmak üzere merkez bankaları yaşanan enflasyonu geçici olarak değerlendirip para politikasında destekleyici duruşlarını devam ettiriyorlar. Bununla birlikte enflasyonun beklenenden güçlü ve uzun süreli sürme riskine karşı para politikasında sıkılaştırma sinyallerini de veriyorlar. Büyüme ve sermaye hareketleri açısından negatif etkileri olabilecek bu gelişmeleri yakinen takip edip hazırlıklı olmamız gerekiyor.

İyimser beklentiler küresel deniz ticaret hacminde de artış beklentisini beraberinde getiriyor!

Temmuz ayına ilişkin yurt içinden gelen veriler bu yıl büyüme konusunda oldukça güçlü bir seyir içinde olduğumuza işaret ediyor. Ekonominin açılması ve aşılamanın güçlü seyri ile turizm ve ilgili sektörlerdeki canlanma imalat sanayi ürünlerine yönelik talebi de olumlu etkiliyor. Küresel ekonomide büyümenin güçlenmesi de imalat sanayi ürünlerine olağan talebi artırmaya devam ediyor. Hafta başında yayımlanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi verileri son 6 ayın en yüksek seviyelerine, 54 civarlarına ulaştı. Yılın tamamında büyümenin yüzde 8'ler üzerine çıkma olasılığı yüksek görünüyor.

Diğer taraftan ekonomimizdeki en önemli sorun enflasyon olmaya devam ediyor. Maalesef temmuz ayında gelen yüzde 1,8 oranındaki aylık enflasyon yıllık enflasyonu yüzde 18,95’e getirmiş durumda. ÜFE deki artış da devam ederek yıllık 44,92 seviyelerine geldi. Yılın son 2 ayında düşüşler olabilir ama fiyatlama davranışlarının değiştirilebilmesi ve enflasyonu, enflasyon dinamiklerinin bastırılabilmesi için para politikasındaki sıkı duruşun devam ettirilmesi ve enflasyona yönelik yapısal reformların gerçekleştirilmesi yönünde bir politika beklemeliyiz. Covid-19'da 4. dalga riskine rağmen ekonomideki iyimser beklentiler küresel deniz ticaret hacminde de artış beklentisini beraberinde getirmekte

Elleçlenen yük miktarı yüzde 5,1 arttı!

2021 yılında küresel deniz ticaret hacminin 2019 yılı seviyesi üzerine çıkacağı beklentileri davam ediyor. Kamuoyunun yakından takip ettiği konteyner piyasaları talep artışının etkisiyle yukarı yönde hareket etmeye devam ederken, 2020 yılında yüzde 1,2 oranında azalan konteyner ticaretinin TEU bazında 2021'de yüzde 6,2 artması bekleniyor. Türkiye’nin toplam ihracat havmi2021 yılının ocak haziran döneminde 104,94 milyar Amerikan doları olurken, limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 2021 yılının ilk yarısında 250 milyon 902 bin ton olmuştur. Böylelikle, ocak-haziran 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla elleçlenen yük miktarı yüzde 5,1 artmıştır.

Deniz turizmi araçlarına belgelendirilme zorunluluğu getirildi!

Geçtiğimiz ay 2634 Turizm Teşvik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanunda yer alan deniz turizmi sektörünü ilgilendiren konudan özetle bahsedersek deniz turizmi araçları tanımına iç sularda faaliyet gösteren deniz turizmi araçları da eklenerek denizde ve iç sularda ticari faaliyet gösterecek tüm deniz turizmi araçlarının kültür ve turizm bakanlığından belgelendirilme zorunluluğu getirildi. Turizm sektöründe belirli bir standardın getirilmesi, düzenli denetimin sağlanması ve kontrol altına alınması için konaklama tesislerinin, deniz turizmi tesislerinin ve plaj işletmelerinin turizm işletmesi belgesi almaları zorunluluğu getirildi. Bu doğrultuda kruvaziyer liman yat limanı, çekek yeri, rıhtım ve iskele gibi deniz tesisi işletmelerinin Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi alması zorunluluğu getirilmesi bu belgenin alınmaması halinde para cezası yaptırımı ön görülmektedir. Mevcut durumda Turizm Bakanlığı’ndan belgesiz olarak faaliyet gösteren deniz turizm tesislerine de belge almaları için 3 yıllık süre tanınmıştır. İstanbul genelinde faaliyet gösteren ve ilgili idareler tarafından yolcu taşımacılığı yapmak üzere yetkilendirilen deniz araçlarının turizm bakanlığından belge düzenlenmek suretiyle turistik gezi amaçlı kullanabilmesi ve yolcu transferi yapabilmesi bu kanun ile sağlanmıştır. Turizm bakanlığında ülke turizmine ve tanıtımına katkı sağladığı değerlendirilen 39 metre üzerinde olan yabancı bayraklı yatların Türk kara sularında faaliyet göstermelerine 2019 yılında verilen aradan sonra tekrar imkân sağlanmıştır.

İstanbul havalimanına gelen yabancı uyruklu gemi adamlarının karşılanması ile ilgili karşılaşılan sorun, yapılan üst düzey görüşmeler sonucunda karşılıklı mutabakat sağlanarak çözümlenmiştir.

33 üyemiz toplamda 4 milyon 100 bin TL kredi kullandı!

Geçici yüzde 8 KDV oranının deniz yolu toplu yolcu taşımacılığı sektörüne uygulanması Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda 30 Eylül tarihine kadar uzatılmıştır. Yine hatırlayacağınız üzere pandemi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren küçük ölçekli şirketlerimiz için bir haziran itibariyle TOBB nefes kredisi 2021 hayata geçirilmişti. Oda olarak tüm imkanlarımızı seferber edip 3 milyon TL mevduat taahhüt ederek üyelerimiz için bankalar tarafından kullandırılabilecek 30 milyon TL kredi imkânı sağlanmıştır. 30 Temmuz itibariyle sona eren bu kredi imkanından, 33 üyemizin toplamda 4 milyon 100 bin TL kredi kullandığını görüyoruz. Nefes kredisinin küçük ölçekli şirketlerimizin dertlerine bir nebze de olsa derman olduğuna ve önemli bir destek sağladığına inanıyorum

Piri Reis Üniversitesi gemisi eğitim ve staj amaçlı seyrine tekrar çıktı!

Piri reis üniversitemizin denizcilik eğitim ve öğretimine katkı sağlamak amacıyla bünyesine kattığı eğitim gemisi bir yıllık bir aradan sonra eğitim ve staj amaçlı seyrine tekrar çıktı. İlk seferine 22 Temmuz 2015 tarihinde başlayan Piri Reis Üniversitesi gemimizin staj ve eğitim imkânından, 2019 Eylül ayına kadar yapılan yedi seferde1334 öğrenci faydalandı. Gemimizin 2020 yılı yaz döneminde de sefere hazır hale getirilmiş olmasına karşın pandeminin etkisinin artması ve kısıtlamalar nedeniyle seferi iptal edilmişti. Bu seneki seferimiz aşı dahil tüm önlemlerin alınmasına müteakip 2 ağustosta başlamıştır. 2 ekime kadar sürecek staj eğitiminden 180 öğrencimiz yararlanacaktır. Bu vesileyle geminin sefere hazırlanmasında emeği geçenlere ve idari anlamda destek ola denizcilik genel müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.

‘’DEHUKAM Yönetim ve Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.’’

30 Temmuz tarihinde odamızda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptık. Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi DEHUKAM Yönetim ve Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya bugün aramıza bulunan sayın Yavuz Selim Kıran’ın yanısıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı sayın Selim Dursun, Adalet Bakan Yardımcısı sayın Zekeriya Birkan, Deniz Kuvvetleri Kurmay başkanı sayın Koramiral Aydın Şirin başta olmak üzere yönetim ve danışma kurulu üyeleri katıldı. Dış İşleri Bakanlığı’nın tavsiyesi ile kurulan DEHUKAM deniz hukuku ve siyaseti alanında bilimsel araştırmalar yapmak, bu alanda araştırmacı insan gücü kapasitesinin güçlendirilmesi ve istihdamı için araştırmacı insan gücü yetiştirme programları uygulamak, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek akademik faaliyetler ile farkındalığı artırmak suretiyle, Türk deniz hukuku politikalarının oluşturulmasına katkı sağlamak ve bunların uluslararası farkındalığını sağlamak amacıyla faaliyet yürütüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen katıldığım danışma kurulu toplantısında merkezin stratejik hedefleri ve eylem planıyla ilgili önerileri dinleme fırsatımız oldu. Hakikaten DEHUKAM’ın ülkemiz adına atılmış stratejik bir adım olduğuna inanıyoruz. Merkezin, ülkemizin bugün doğu Akdeniz ve Kıbrıs başta olmak üzere denizcilik alanında karşılaştığı sorunları hukuki boyutu konularında çok değerli çalışmalara imza atacağına inanıyorum.

’39. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız!’’

Sektör adına yaptığımız tüm çalışmalarımızı Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu amiral gemimiz İMEAK Deniz Ticaret Oda’mızdan aldığımız güç ile yönetiyoruz. 26 Ağustos’ta 39. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağımız odamız, başlangıçta sadece İstanbul deniz ticaret odası olarak 744 üye ile kurulmuş, bugün yaklaşık 10 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük odaları arasında yerini almıştır. 1982 yılından bu yana geçen 39 yılda Deniz Ticaret Odası olarak Türk deniz ticareti dünyasını her alanda daha ileriye götürmek ve daha etkin hizmetler gerçekleştirmek amacıyla büyük emek sarf edilmiştir. Odamız bugün güçlü organizasyon yapısı ve sağlam kurumsal hafızası ile sektöre ilişkin bilginin kaynağı durumundadır. Geleceğe doğru emin adımlarla yol almaktadır. Dünden bu günlere gelmemizde sorumluluklar üstlenmiş, görev almış emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu güzide kuruluşun kurulmasına ve büyümesine emek verenleri saygı ve minnetle anıyor, ölenlere Allah’tan rahmet, yaşayanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Ağustos ayı şanlı tarihimizde zaferlerle dolu önemli bir aydır. Ağustos ayının en önemli zaferlerinden birisi şüphesiz istiklalimizi ilan ettiğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açtığımız 30 Ağustos zaferidir. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bu yıl 99. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anarken hepinizi şahsım ve yönetim kurulu adına bir kere daha sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Tamer kıranın yaptığı değerlendirme ve tespitlerden sonra Dış İşleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran söz aldı.

‘’Her bir paydaşımızın birikimini ve vizyonunu yakından hissediyoruz!’’

Yavuz elim Kıran; ‘’Deniz ticaret odamızla ilgili hani konu intikal etse her bir üyemizin, denizcilik sektörümüzün her bir paydaşımızın birikimini ve vizyonunu yakından hissediyoruz. Deniz Ticaret Odamızın her bir üyesiyle yakın çalışma içindeyiz. Zira denizcilerimiz dünyanın 4 bir yanında bayrağımızı dalgalandırıyorlar. O yüzden biz de bayrağımızın dalgalandığı her bir noktada ülkemizin haklarını savunmak adına bir mücadele içerisindeyiz. Diğer yandan zor günler geçiriyoruz. Yüreğimiz yangın yeri. Bir an evvel inşallah devletimizin kudreti ve milletimizin dayanışmasıyla her musibette olduğu gibi bu sınamayı da kısa sürede geride bırakabileceğimizi ümit ediyoruz. Keza deniz ticaret odamız gibi pek çok sivil toplum kuruluşumuz ve duyarlı vatandaşımız bu yangınların söndürülmesi için tarihin her döneminde olduğu gibi bugün bir kez daha kenetlendi. Devletimizin de bütün imkanları adeta seferber edildi ve özellikle yurtdışından gelen destekler ve dayanışma mesajları bizlere güç verdi. Bu vesileyle bu mücadeleye destek veren tüm ülkelere de şükranlarımızı sunuyoruz. Tüm destek veren vatandaşımıza ve milletimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Son 20 yıldır denizcilik sektöründe son derece önemli atılımlar yapılmakta!

Denizcilik sektörü sizlerin de sahada tecrübe ettiği üzere son derece kapsamlı ve çetrefilli boyutları olan bir alan. Biz bakanlık olarak elbette siyasi ölçekte denizcilik sektöründeki kabiliyetlerimizin, yeteneklerimizin ve tecrübemizin hakkıyla müdafaa edilmesi ve siyasi kazanımlara dönüşmesi adına bir mücadele içerisindeyiz. Ama bu mücadelenin de birtakım bileşenleri var. Bu her şeyden önce ecdadımızın bıraktığı mirastır. Bugün Piri Reis’ten Çaka Bey’den, Barbaros’tan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün denizcilik vizyonundan bahsederken onların bize verdiği mesaj ile denizcilik sektöründe Türkiye’nin sahip olduğu imkân ve kabiliyetlerin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için atılması gereken adımlar var. Türkiye sayın Cumhurbaşkanı liderliğinde gerçekten son 20 yılda denizcilik sektöründe de son derece önemli atılımlar yapılmaktadır ve bu atılımlar da son derece kapsamlı ve geniş boyutta ele alınması gereken denizcilik meselesinde Türkiye’nin elini siyasi anlamda da güçlendiren bir noktaya ulaştırmıştır. Bunu geçtiğimiz günlerde düzenlenen denizcilik zirvesinde de 3 gün boyunca sektörün bütün paydaşları ele aldı. Bizler de orada siyasi boyutta karşılaştığımız sınamaları ve bu sınamalar karşısında bizi sektörün ne kadar güçlendirdiğini paylamış olduk.'' ifadelerini kullandı.

Bakan yardımcısının konuşmasından sonra ODA üyeleri ile bakan yardımcısı arasında soru cevap yapıldı.

Ardından yangın afetinden etkilenen şubelerdeki şube yönetim kurulu başkanlarına, fiilen tecrübe ettikleri konuları meclise paylaşmaları üzere söz verildi. Şube başkanlarının paylaşımlarının ardından söz alan üyelere yorum ve değerlendirmelerini bildirmek üzere söz verildi.

Editör: TE Bilişim