İstanbul Deniz Taşımacıları Toplandı

İMEAK Deniz Ticaret Odası 31 Numaralı Liman İçi ve Liman Dışı Hatlı Tarifeli Sefer Yapan Yolcu Gemileri Meslek Komitesi olağan toplantısnı bugün yapıldı.

Dentur Avrasya'ya ait SUEDA isimli yolcu teknesinde yapılan toplantıya İstanbul Valisi Yardımcısı Niyazi Can, İstanbul Defterdarı Yardımcısı Mustafa Özdemir, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zeynel Kontoğlu, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selma Bilici, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, Şehir Hatları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Genç, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Komite Başkanı ve Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül, Mavi Marmara Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sina Şen ve sektör temsilcileri katıldılar.

İstanbul'un deniz yolcu taşımacılığını yapan 31 Nolu Meslek Komitesinin toplantısında oturum başkanlığını İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç yaptı. Komite toplantısının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Liman İçi ve Liman Dışı Hatlı Tarifeli Sefer Yapan Yolcu Gemileri Meslek Komitesi Başkanı Şenol Morgül, sektörün yaşadığı sıkıntıların gündeme getirileceğini belirtti.

Sina Şen; “Fedakârlık isteyen mesleğin sorunlarına özen gösterilmeli”

Mavi Marmara'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sina Şen Uğur Sina Şen sektör hakkında katılımcılara bilgi verdi. Deniz taşımacılığının herkesin yapabileceği bir iş olmadığını söyleyen Sina Şen bilgi birikim ve fedakârlık isteyen bu mesleğin sorunlarının çözümüne özen gösterilmesi gerektiğini, bu mesleği sürdürenlerin yaşadığı sorunlara da çözüm üretilmesinin ilgililerin birinci derecede önceliği olması gerektiğini söyledi. Şen, 103 milyon kişinin denizyolu ile taşındığını, alınan tedbirler ve firmalarının gayreti neticesinde bu taşımacılığın sorunsuz olarak gerçekleştirdiğini belirtti. 

İZDENİZ Genel Müdürü hat ücretlerinden yakındı.

İZDENİZ AŞ. Genel Müdürü Salih Aslan, ödedikleri hat ücreti ve Gemi adamı konusunda yaşadıkları sıkıntıları gündeme getirdi. Aslan, İzmir Körfezi’nde kısa mesafede hizmet veren gemilerde görev yapan kaptan ve baş makinistlere getirilen uzak yol ehliyeti zorunluluğunun kendileri bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi. Hat ücretleri konusunda da yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade eden Salih Aslan, “Her geminin çalıştığı hatta bin TL gibi bir hat ücreti getirildi. Her gemi için bu para ödeniyor. Ayrıca geminiz tali bir limana daha gidecekse 500 TL daha ödeniyor.26 gemimiz var bu 26 bin lira demek. Küçük bir şirket için bu ücretler ciddi yük oluyor. Bizim bakanlıktan istediğimiz Bostanlı-Üçkuyular hattının doğusunda kalan gemilerimizin uzak yol gemi adamı konusundan muaf bırakılmasıdır. Diğer hatlarımız için bunu talep etmiyoruz. Ayrıca hat ücretlerinin de yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Halil Uzel; “ Biz yatırımlarımızı turizme göre yaptık”

Salih Aslan’ın ardından, Boğaziçi Yoltur Kooperatifi Başkanı Halil Uzel söz aldı.Halil Uzel; Boğaziçi Yoltur’a ait gemilerin Haliç içerisinde yolcu taşımacılığı yaptığını, yolcu azlığından dolayı da ağırlıklı olarak turizme yönelik çalıştığını ve gemilerinin turizm belgeli olduğunu belirtti. Uzel, “Şu anki çalışmış olduğumuz ortamda turizm gezi belgesi ile çalışamamaktayız. Yatırımlarımızı turizme yönelik yaptığımız için teknelerimiz daha konforlu, daha güvenli teknelerimiz turizm belgeli. Yolcu taşımacılığı yaptığımız tekneler daha küçük tekneler. Bunun hem halkımıza hem de esnafımıza karşı bir haksızlık olarak görüyoruz. Bu durum aynı zamanda kurumlar arasında çekişmeyi de beraberinde getiriyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı teknelerimizi çevirmekte ve gezi belgesi istemekte, yolcu teknesi ile turizm taşımacılığı yaptığımız için ceza kesmekte. Bizim burada istediğimiz bu soruna bir çözüm bulunmasıdır” ifadelerini kullandı.

Halil Uzel ayrıca  kıyı tesisleri işletme belgesinin 1 yıllık verildiğini bu sürenin hemen dolduğunu, tekrar belge çıkarılmak istendiğinde ise yeni belgeler istendiğini, bu sürenin 5 yıla çıkarılmasını istediklerini belirtti.

Sina Şen:"ÖTV'siz yakıt toplu taşımanın can damarıdır"

Halil Uzel’in ardından söz alan Mavi Marmara Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sina Şen, iki sorunun var olduğunu söyledi. Bunlardan birinin toplu taşıma ikincisinin ise turizm olduğunu söyleyen Şen,İstanbul il sınırları içinde yetkinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu ve turizm taşımacılığı yapan firmalara turizm belgesinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Turizm hizmeti verenlerin belgesinin esnaf odasınca verildiğini anlatan Sina Şen bu belgenin ise Sahil Güvenlik tarafından kabul edilmediğini anlattı.

ÖTV’siz yakıt konusuna da değinen Şen, “ÖTV’siz yakıt uygulamasındaki kontrol ve denetleme yetkisi devletimizin kolluk kuvvetlerindedir. Burası zaman zaman Maliye Bakanlığı’mızın istek ve talepleri doğrultusunda kaldırılmak istense de özellikle toplu taşımacılığın can damarıdır. ÖTV’siz yakıt kullanılmadığı müddetçe bu işlerin yapılması mümkün değildir. Kullanılan ÖTV’siz yakıtın büyük çoğunluğu yolcu taşımacılığın, Ro-Ro ve arabalı vapur taşımacılığında kullanılmıştır” dedi.

Oturum başkanı Kaptan Alev Tunç, ÖTV’siz yakıtı doğrudan denizciliğe verilmiş bir destek olarak görmediğini, sektöre çok farklı şekilde geri dönen bir uygulama olarak gördüğünü ifade etti. Marmara denizinde araç taşımacılığı yapan firmaların ÖTV’siz yakıt ile aktif olarak çalışmalarını sürdürebildiğini, aksi halde bu taşımacılığın mümkün olmayacağını söyleyen Alev Tunç, turizm belgeli tekneler ile yolcu taşımacılığı konusunda tarafların bir araya gelip değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Salih Zeki Çakır:"Sektör sorunlarını gündeme getiremiyor"

Oturum başkanı Alev Tunç’un değerlendirmelerinin ardından söz alan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır da meslek guruplarının sorunlarının temeline inildiğinde çok çeşitlilik arz etmesine rağmen genelde üç ana başlıkta toplanabileceğini ve bu şekilde çözüm arayışlarının sürdürülebileceğini söyledi. Çakır bu üç ana gurubu; Çağın gerekliliklerine göre düzenlenmemiş mevzuatlar, mevzuatın uygulanması ile görevli muhatapların ilgisizliği ve bilgisizliği, sektör mensuplarının sorunlarını yeterince gerektiği şekilde gündeme taşıyamamaları ve farkındalık oluşturamamaları olarak sıraladı. 

Süleyman Genç:"En büyük sorun bağlama yeri"

Salih Zeki Çakır’ın ardından konuşan Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç İstanbul’da yaşanan en büyük sorunlardan birinin bağlama yeri olduğuna dikkat çekti. Kıyı tesisleri işletme izni konusunda Şehir Hatları’nın da sıkıntı yaşadığını, 49 iskelesi olan Şehir Hatları’nın kalıcı izinli bir tane yeri olmadığını ifade eden Genç, hat izinlerinin de kendileri için önem arz ettiğini belirtti.

Birleşik hat izinlerinin şirketlere verilmesi gerekliliğine değinen Genç, “Birleşik hat tanımının desteklenmesi gerekiyor. Ulaşımda denizciliğin payının artırılması için bunun desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Esnek bir çalışma yapısı için, ücret tarifesini tek bir tarifeye bağlayarak firmalar gemilerini entegre bir şekilde hizmet verebilmelidir” dedi.

Şenol Morgül:" Hizmet verebiliyorsak sebebi ÖTV'siz yakıt ve ikinci sicildir"

Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç’in konuşmasının ardından söz alan Komite Başkanı ve Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül de sektörün halen hizmet verebiliyor olmasında en önemli etkenin ÖTV’siz yakıt ve ikinci sicil olduğunu söyledi. ÖTV’siz yakıt ve ikinci sicil olmasa gemilerin çalışmasının mümkün olmadığını ifade eden Morgül, “Buna ilave olarak biz toplu taşımada KDV’nin düzenlenmesidir. Ekmekte nasıl KDV yüzde 1 ise, temel gıdada KDV nasıl yüzde 1 ise toplu taşımada da KDV’nin bu şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün daha kaliteli hizmet verebilmesi için ayakta kalması gerekiyor” dedi. Şenol Morgül ayrıca kendilerini tamamlayıcı unsur olarak gördüklerini belirtti buna rağmen haksız rekabet olduğunu belirtti ve Şehir Hatlarını kastederek "siz bize karşı bir sıfır önde devam ediyorsunuz" dedi.İstanbul Boğazı’nda birçok teknenin kayıt dışı olarak hizmet verdiğini ifade eden Morgül, kayıt dışı hizmet veren teknelere yönelik gerekli adımlar atılarak sektörde resmi olarak hizmet veren firmaların mağdur olmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.Gemi inşa  çalışmalarının devam etmesini, gemi adamı yönetmeliği ile ilgili çalışmalarıda yakından takip ettiklerini anlatan Morgül, boğazdaki kayıt dışı çalışmanın haksız rekabet oluşturduğunu, bu oaranın özellikle turizm hizmetinde bulunan teknelerde yoğunlaştığını anlattı ve "Bu işi yapsınlar ama hakkını vererek yapsınlar. Turizm yönetmeliğinde de değişiklik yapılması gerekir. Ayrıca Şehir Hatları iskelellerinin bize düşük bir ücretle kullandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan:"Bağlama- barınma sorunları var"

Toplantıda söz alan İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan liman başkanlığına yönelik taleplerin olduğunu, bağlama, barınma sorunlarından haberdar olduğunu belirtti. Bağlama ve barınma yeri ile ilgili İstanbul Büyükşehir belediyesinde çalışmalar yapıldığını bildiğini anlatan Erdoğan bu çalışmalar devam ediyor dedi.Muhammet Erdoğan ayrıca İş Kur ile protokol geliştirildiğini söyleyerek bu çalışma ile gemi adamları kayıt altına alınacak sizler İş-Kur'dan gerektiğinde istediğiniz vasıfta elemanı kolayca temin edebileceksiniz dedi. 

İstanbul Valisi Yardımcısı Niyazi Can, İstanbul Defterdarı Yardımcısı Mustafa Özdemir, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zeynel Kontoğlu, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selma Bilici konularıyla ilgili sektör temsilcilerinin anlattığı sorunlarla ilgili açıklamada bulunmasının ardından toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilişim