Deniz Otobüslerimin özelleştirilmesinde pürüz aşıldı

YASİN KILIÇ İSTANBUL. - İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (IDO) özelleştirilecek olan dış hatlan ile özelleştirme kapsamı dışında tutulacak şehir içi hatlan, yeni kurulan bir şirketle birbirinden ayrıldı. ÎDO'nun sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehir içi deniz ulaşım hatlanna ait vapurlan ile işletmeciliğinin bağlı olacağı, İstanbul Şehir Hatlan Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ isimli yeni bir şirket kurdu. Bu şirketin kurulmasıyla dünyanın en büyük deniz ulaşımı şirketi ÎDO'nun özelleşmesinin önündeki en büyük engel çözüldü. Zira İDO bünyesinde bulunan şehir hatlannın satılmasına Kabotaj Yasası izin vermiyordu.

Şehir hatlan ve gemilerin yeni şirkete devredilmesiyle birlikte İDO, hızlı feribot, arabalı vapur ve Ro-Ro taşımacılığı yapacak. İDO'yu özelleştirmeye hazırlayan danışmanlık şirketleri çalışmalarını tamamlamak üzere. Konsorsiyumun hazırlayacağı rapor İstanbul Büyükşehir Beledeyi Başkam Kadir Topbaş'a sunulacak. Belediye kaynaklanna göre IDO özelleştirilmesi bu yıl sonunda tamamlanacak.

Şehir hatlarını işletecek İstanbul Şehir Hatlan Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ'yi, İstanbul Belediyesi'ne bağlı 5 şirket kurdu. 5 milyon lira sermaye ile kurulan şirketin ortaklan Kiptaş, İspark, Bel-Bim, İstanbul Ulaşım AŞ ve İston. Şirketin genel müdürlüğüne Şirketin genel müdürlüğüne de 1988 yılında Türkiye Gemi Sanayi Pendik Tersanesi'nde meslek hayatına başlayarak, çeşitli kademelerde yöneticilik yapan, Gemi İnşa ve Makina Mühendisi Süleyman Genç getirildi. Yeni şirket İstanbul Boğazı etrafındaki deniz trafiğini kontrol edecek. IDO ise Yalova, Bursa ve Bandırma'ya yaptığı şehir hatlan dışındaki deniz otobüslerini işletecek. Şirkette çalışanların tamamı İDO personelinden oluşacak. Şehir Hatlan AŞ, İstanbul içi vapur hatlan, Boğaz hatlan, Haliç ve Adalar hatlarında yolcu taşımacılığı yapacak.

İDO filosu Marmara Bölgesi'nde 33 hatta 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 araba vapuru ve 36 şehir hatlan yolcu vapuru ile 82 noktaya ulaşım hizmeti sağlıyordu. ÎDO'nun filosunda yan hizmetlerle birlikte toplam 106 gemi bulunuyor. Yeni kumlan şirketle şehir hatlarındaki 34 vapur ve çalıştıkları hatlar İDO'dan aynlacak.

Süleyman Genç Kimdir?

1979 yılında Pertevniyal Lisesi’nden, 1985 yılında da İTÜ’den “Gemi İnşa ve Makine Mühendisi” olarak mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamladı.1993 yılında Birleşmiş Milletler bursu UNIDO projesi kapsamında Belçika’da “Gemi Bakım Onarım Diploma Programı”nı bitirdi.

1988’de Türkiye Gemi Sanayi Pendik Tersanesi’nde meslek hayatına başlayarak, çeşitli kademelerde mühendis ve yöneticilik yaptı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Tersane Müdürlüğü görevini 2005 yılından itibaren İDO’da sürdürmeye başladı.

Pek çok ulusal ve uluslararası projede görev aldı. Türkiye’de denizcilik sektörünün  know-how oluşturmasında bir ilk adım olarak kabul gören, ilk deniz otobüsü yapımı proje ekibinde yer aldı.
İngilizce bilen Süleyman GENÇ, evli ve üç çocuk babasıdır.

 

Editör: TE Bilişim