IBIA tarafında gerçekleştirilen ve İMEAK DTO tarafından desteklenen ''Jeopolitik Bozulma Üzerine Yeni Bölgesel Dinamikler - Temiz Gemi Geleceğine Geçiş Konferansı'' 22 Haziran 2022 tarihinde, Hotel Raffles İstanbul'da yapıldı.

Sponsorlar arasında Petrol Ofisi, ALKAGESTA, SOCAR'ın da bulunduğu konferansın sunuculuğunu Energy Petrol CEO'su, IBIA Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası Bunker Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu ile IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi  Unni Einemo üstlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, IBIA Yönetim Kurulu Üyeleri, STK Başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı ve SeaNews'ın da medya sponsorları arasında bulunduğu konferansta açılış konuşmalarını Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ile Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey yaptı.

Denizcilik sektöründe büyük fırsatlara sahibiz

Şadan Kaptanoğlu: "Denizcilik sektöründe büyük fırsatlara sahibiz. Geleceğimizi daha iyi yerlere ulaştırmak için hep birlikte çalışmalıyız. Gemiyi tek başına düşünmemeliyiz. Tersane, gemi inşa gibi her alt başlık ayrı ayrı değerlendirilmeli. Ortak paydada buluşmalı ve bu konuda çalışmalar yapmalıyız."

Özer Özbey: "Deniz taşımacılığının önemi dünya genelinde pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. Denizcilik sektörünün gündemi her geçen gün değişiyor. Önemli gündem maddelerinden biri de 2050 yılına kadar karbondan arındırma süreci. Değişen dünya ticaretine uyum sağlayabilmek, emisyon oranlarının düşürülmesi, alternatif enerji kaynaklarına geçilmesi gibi konular çok önemli hale geldi.”

Yeni bölgesel Dinamikler paneli gerçekleştirildi

Son aylardaki jeopolitik olaylar, küresel petrol, nakliye ve bunker pazarlarında büyük bir aksama yarattı. Yeni bölgesel Dinamikler isimli panelde panelde bunların kısa ve uzun vadeli etkileri ve ile özellikle Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz'i nasıl istikrarsızlaştırdığı tartışıldı.

Moderatörlüğünü Mustafa Muhtaroğlu'nun yaptığı panelde Argus Medya Petrol Ürünleri Muhabiri Enes Tunagur Bunker 'Bunker ve Nakliye Piyasaları Güncellemesi' sunumu gerçekleştirdi. Diğer panelistler arasında Maersk Petrol Ticareti Kredi Başkanı Sinan Utlu, BunkerOne / PSTV Enerji Taha Karakan, Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Unerco CFO'su Çağatay Azaklı bulundu.

Cihan Ergenç: ''Rusya-Ukrayna Savaşı belirsizliğini koruyor. Bu konuda en kısa zamanda kesin çözümler üretilmeli. Denizcilik sektörü risk altında. Bu riski göz ardı etmemiz mümkün değil. Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar, Ukrayna Limanları’nda oluşturulması gereken koridor ve savaşın gidişatı belirsizliğini koruyor. İran'a uygulandığı gibi keskin yaptırımlar uygulanmaktan kaçınılıyor. Temennimiz, bugünleri de pandemiyi geride bıraktığımız gibi geride bırakarak; denizcilik sektörümüzü daha ileriye taşıyabilmek."

İkinci Oturum: Temiz Nakliye ve Dekarbonizasyon MARPOL Ek VI ve Yeni Düzenlemeler kapsamında belirlenen Emisyon Kontrol Alanları (ECA)

İkinci Oturumda Temiz Nakliye ve Dekarbonizasyon MARPOL Ek VI ve Yeni Düzenlemeler kapsamında belirlenen Emisyon Kontrol Alanları (ECA) konuşuldu. Panelde, şu anda IMO tarafından değerlendirilmekte olan Akdeniz ECA önerisi ve bunun bölgesel bunker endüstrisi üzerindeki bariz etkisini tartışıldı. Ek olarak, IMO'nun 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik ilerleme ve muhtemel ilave düzenlemeler değerlendirildi.

Moderatörlüğünü IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo'nun yaptığı panelde panlistler arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Daire Başkanı Nazan Özyürek, Türkiye Gemi Mühendisleri Derneği Başkanı Yaşar Canca, Watson Farley ve Williams LLP ortağı Nick Walker, Tüfekçi Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Hakan Tüfekçi yer aldı.

Türk Gemi İnşa Sanayi

İkinci oturumun ardından Türkiye Gemi İnşa Derneği Genel Sekreteri Mehtap Özdemir 'Türk Gemi İnşa Sanayi' sunumunu gerçekleştirdi.

Bunker Fiyatlandırması

Öğle arasıdan sonra Piri Reis Üniversitesi Rektörü, Finans Profesörü Dr. Oral Erdoğan 'Bunker Fiyatlandırması' sunumunu gerçekleştirdi.

Üçüncü Oturumda Alternatif yakıtlar konuşuldu

Alternatif yakıtlar

SOx ve NOx gibi hava kirleticilerinin emisyonlarını azaltma ihtiyacı, sektörü şimdiden daha temiz yanan yakıtlara doğru yönlendiriyorken, ileride karbonsuzlaştırma hareketinin etkisi daha da büyük olacağı öngörülüyor. 3. oturumda gerçkleitirilen panelde şu anda hangi alternatif yakıtların tercih edildiği, LNG'nin ne kadar süre resmin bir parçası olarak kalacağı, ilk büyük sıfır karbonlu kargo gemilerini ne zaman göreceğimiz ve bu gemilerin çoğunluk haline gelmesinin ne kadar zaman alacağı gibi sorulara cevap arandı. Endüstri uzmanları, önümüzdeki yıllarda neler beklememiz gerektiğini, yeni yakıtların motorlarda nasıl çalışacağını ve sıfır karbona geçiş için ne gibi hazırlıkların yapılması gerektiğini anlattı.

ProBunkers CEO'su Alexander Prokopakis'in moderatörlüğünü üstlendiği panelde panelistler arasında Metanol Enstitüsü COO'su Chris Chatterton, Tüpras Strateji ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağatay Ölken, Hidroteknik Denizcilik Tasarım Ltd.  İş Geliştirme Müdürü Prof. Mustafa İnsel, Queensway Navigasyon Kiralama Görevlisi George Cholis yer aldı.

Dördüncü oturumda Karbon Düzenlemesinin Geleceği konuşuldu

Moderatörlüğünü IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo'nun yaptığı panelde Watson Farley & Williams'ta Çevre ve Sürdürülebilirlik alanında Kıdemli Üye olan Valentina Keys, Cockett Grup CEO'su Cem Saral, AlkaGesta Finanstan Sorumlu Başkan Farid Mammadli panelist oalrak katıldı.

Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) tarafından düzenlenen organizasyon Gala Yemeği ile sona erdi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL