ABD’nin “Nobel Energy” şirketinin, Güney Kıbrıs ile İsral arasındaki 12. parselde, Kıbrıs’ın ihtiyaçlarını 100 yıl karşılayabilecek doğalgaz yatakları tespit ettiği bildirildi. Güney Kıbrıs'ın doğalgaz yataklarından yılda 500 milyon dolar gelir elde edebileceği belirtiliyor.
Rum Yönetimi adına, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz bölgesinde petrol ve doğalgaz yatakları araştırmasını üstlenen Amerikan Nobel Energy şirketinin, bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili raporlarını ilgili kesimlere aktardığı haber verildi.
Rum basını, Cal Dive International şirketine ait Texas Horizon gemisinin, deniz yatağındaki hidrokarbon ürünlerinin çıkarılması için gerekli tribünlerin kurulmasında yardımcı görev üstleneceğini ve söz konusu geminin önceki gün Limasol limanına dimerlediğini bildirdi.
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Doğal Gaz Yatakları –Kıbrıs’ın 12. Parselinde’ Altın Damarı –100 Yıllık Rezerv” başlıkları altında manşetten verdiği haberinde, Güney Kıbrıs adına söz konusu parselde araştırma yapmayı üstlenen Noble Energy şirketinin 1 Temmuz’da, ABD’nin Houston kentinde, yatırımcılar ve uzmanlara son bulgularını tanıttığını yazdı.

Günde 40 milyon metreküp doğalgaz

Gazete, Yunan uzman İlias Konofagos’un gazeteye verdiği bilgilerde, söz konusu parselde 300 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu ve bu parselden günde 40 milyon metreküp doğalgaz çıkarılmasının beklendiğini iddia etti.
Bu verilere göre Güney Kıbrıs’ın bu doğalgazdan yılda yarım milyar dolar gelir elde edebileceğini savunan gazete, doğalgaz kaynaklarının bu veriminin 21-22 yıl sürebileceğinin hesaplandığını kaydetti.
Konofagos, Noble Energy şirketinin üç boyutlu (3D) sismik araştırmalarını tamamlamasının ardından bu sonucu elde ettiğini ve söz konusu parselde doğalgaz varlığının kesin olduğunu, geriye kalan tek şeyin kazıların başlayarak doğalgazın varlığının kanıtlanması olduğunu belirtti.
Gazete haberine, Noble Energy’nin 1 Temmuz’da yaptığı bilgilendirme toplantısında sunduğu harita ve görsel verilerle de destekledi.

Haaretz 23 trilyon metreküp dedi

Bu arada, İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail-Güney Kıbrıs arasında bulunan doğalgaz rezervi şimdiye kadar rapor edilen miktardan %40 daha fazla. 
Habere göre, Haziran ayının başından bu yana bölgede sismik denemeler yürüten Nobel Enerji, 20 ila 23 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğunu açıkladı. 
Haberde, Güney Kıbrıs'ın 100 yıllık doğalgaz rezervini karşılayacağı iddia edilen bölgedeki yataklardan yılda 40 milyon küp doğalgaz çıkarılmasının beklendiği belirtildi. 
Türkiye basınına da yansıyan habere göre Güney Kıbrıs'ın doğalgaz yataklarından yılda yarım milyar dolar gelir elde edebileceği belirtiliyor.

 

Editör: TE Bilişim