‘Küçük şeyler’le gemilerin performansı yükseltiyorlar

Bu iki denizciyi de sektörde tanımayan yoktur herhalde Uniservice’in ortakları İlker Meşe ve Feramuz Aşkın.

Prof. Dr. Üstün Dökmen yayımlamış olduğu ‘Küçük Şeyler’ adlı kitabında hayatımızda çok dikkat etmediğimiz küçük şeylerin yaşam şeklimiz ve kararlarımızda ne kadar etkili olduklarını göstermeye çalışır. Zaman zaman gemi işletmeleri ve personelinin küçük ve basit olarak gördüğü şeyler seyir güvenliği ve gemi performansını olumsuz etki yapabiliyor. Yılarca başmühendis olarak gemilerde çalışmış iki denizci, çalışırken karşılaştıkları bu tür eksiklikleri gidermek ve gemi personelini bilinçlendirmek için bir şirket kurdular. İki denizci, 20 yıldır da gemilerin performansını yükselten ve şirketlere tasarruf sağlayan ‘küçük şeyleri’ armatörlere anlatarak ve gemi personelini eğiterek hizmet veriyorlar. Türk denizcilik sektöründe tribün bakımı, kimyasal gaz ve kalibrasyon gibi birçok alanda ilk olarak hizmet veren firma olduk“ diyor Uniservice ortaklarından İlker Meşe, iş hayatlarında gemide çalışmış olmanın avantajlarını çok iyi kullandıklarını, gemi işletmeleri ve personelinin beklentilerini çok iyi bildiklerini söylüyor. Dünya genelinde hizmet veren Vecom kimyasal firmasının temsilcisi olduklarını ifade eden Meşe, Bir Türk gemisine dünyanın herhangi bir limanında her türlü hizmeti verebiliyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu hizmetimizin Türk armatörüne büyük bir avantajı var. Hizmeti alıp orada ödeme yapmıyor. Fatura, hizmeti veren acenteden bize geliyor ve biz hesapları kontrol ediyoruz, onayladıktan sonra armatöre gönderiyoruz. Armatör almış olduğu hizmetinin bedelini iki ay sonra ödüyor. Biz Türk gemilerine böyle hizmet verince, aynı hizmeti veren rakip firmalar da bize benzer rekabetçi hizmetler oluşturdu. Bu rekabet, armatörlerin daha ucuza hizmet ve ürün almasını sağlayarak maliyetlerini düşürüyor. Çünkü bu alanda hizmet veren tek Türk firmasıyız.”

Şirket bünyesinde ayrıca gaz tribünlerinin bakım ve onarım hizmetini verdiklerini söyleyen Meşe, “Bünyemizde bulunan iki başmühendisimiz dünyanın her yerindeki gemilere gidip bu hizmeti verebiliyor ve personeline de eğitim veriyor. Yakıt analizi bir diğer faaliyet alanımız. Yakıt testi gemilerin performansını çok etkileyen bir hizmettir. Sadece yakıtlarla ilgili 165 tane bülten yayımlayarak armatörlere sirküle ettik” diye konuşuyor.

En keyifli kısmı eğitim

Geçmişte çalıştıkları bir İngiliz firması aracılığıyla gaz ölçer cihazlarıyla tanıştıklarını söyleyen İlker Meşe, şirket bünyesinde ölçümleme hizmetleri de vermeye başladıklarını belirtti. Kanadalı BW Gaz dedektörlerinin temsilciliğini yaptıklarını ifade eden Meşe, “Bu tür cihazlar gemiler için çok ciddi cihazlardır. Bu cihazların ölçümlemesini yapacak firma aradık ama hepsi merdiven altı hizmet veren firmalardan oluşuyordu. Kendi bünyemizde yatırım yaparak ciddi anlamda bu işi yapalım dedik. Yurtdışından gelen cihazların ölçümlerini yapıp doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. Çok karlı bir iş değil ama cihazların gemilerdeki önem derecelerini bildiğimiz için bu servisi vermekten memnunuz” dedi.

Çok küçük görülen ancak geminin performansını etkileyen bilgileri paylaşmaktan mutlu olduklarını söyleyen Meşe, kurumsallaşmış şirketlerde ciddi eğitim taleplerinin gelmeye başladığını ifade ediyor. İşin en çok sevdiği kısmının eğitim vermek olduğunu dile getiren Meşe, denizcilik şirketlerine vermiş olduğu eğitimlerin dışında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne de haftada bir gün eğitime gidiyor.

Gemi sökümünü sevdi

Denizcilik sektöründe faaliyet gösterip de gemi sahibi olmak istemeyen yoktur. İlker Meşe ve iş ortağı da küçük bir gemi alarak armatörlüğe girmek istemişler ancak ilk aldıkları gemide yaşadıkları şansızlıklar satın alınan geminin kısa sürede geri satılmasına neden oldu. Daha sonra Meşe, Aliağa’da gemi söküm işine girdi. Gemi sökümünün çok önemli bir sanayi olduğunu söyleyen Meşe, “Gemilerden çıkan malzemeleri geriye kazandırmak için bütün parçaları ayırıyoruz. Aliağa gemi söküm tersanelerinde çok ciddi işler yapılıyor. Hurdaya ayrılmış bir gemiyi kazandırabildikleri kadar yine sektöre, ekonomiye kazandırıyorlar. Günlük 70 ton ayda yaklaşık 3 bin ton civarında kesim yapma kapasitemiz var. Gemi sökümünde ciddi iş potansiyeli var. Piyasadan tek cidarlı tankerlerin bu tersanelere gelmeye başlayacağını söyleyebilirim.”

Editör: TE Bilişim