Krize demir attılar

Küresel kriz nedeniyle iş bulmakta zorlanan gemiler, Ahırkapı, Tuzla ve Kartal açıklarında günlerce iş bekliyor. İşsizlik nedeniyle yük taşıma ücretleri de yüzde 98 düştü

Dünyayı sarsan küresel ekonomik kriz Türk denizcilik sektörünü de vurdu. Taşıyacak yük bulmakta zorlanan gemiler, Ahırkapı, Tuzla ve Kartal açıklarında demir atıp günlerce iş bekliyor. İşsizlik nedeniyle yük taşıma ücretlerinde yüzde 98’lere varan bir düşüş yaşandı.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Erol Yücel, 2006’da zirve yapan ve 200 bin doları bulan günlük gemi kirasının 3-4 bin dolara kadar düştüğünü söyledi. Denizde demir atıp boş bekleyen 100 bin tonluk bir geminin günlük maliyetinin 7 bin doları bulduğunu belirten Yücel, kriz geçene kadar gemileri bekletecek yer talep ettiklerini belirtti.

Yücel, “Demirli bir gemide, sadece jeneratörler nedeniyle günde 2 ton mazot kullanılıyor. Ayrıca gemi sefere hazır durumda tutulmak zorunda kaldığında, personel giderleriyle rakam daha da yükseliyor” dedi.

Yetkililerin kendilerine yer göstermesini isteyen Yücel, “Gemileri kriz geçene kadar orada bekleteceğiz. En azında yakıt ve personel gideri olmaz. Birkaç bekçiyle bu iş çözülmüş olur. Böylece maliyeti de bir iki bin dolara iner” diye konuştu.

Gemi fiyatları da düşüşte

Yücel, bu konuda özellikle Güney Marmara ve Erdek bölgelerinde uygun yerlerin bulunduğunu anlattı.

Kriz nedeniyle gemi fiyatlarında da büyük düşüşler yaşandı. Yücel “6 ay önce 20 milyon dolara alıcı bulan bir gemiyi bugün 3 milyon dolara almak mümkün. Çünkü iş olmadığından boş duran bir gemi de sahibine sürekli masraf çıkardığından, insanlar gemilerini elden çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.

Gemi siparişlerinde de büyük iptallerin bulunduğunu söyleyen Yücel, krizin ardından bugüne kadar 193 geminin siparişinin iptal edildiğini açıkladı.

8 bin işçi çıkarıldı

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak da, sektörde işlerin bıçak gibi kesildiğini söyledi. Krizden önce siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını anlatan Bayrak, krizin ardından siparişlerin birbiri ardına iptal edildiğini belirtti.

İşlerin kesilmesinden istihdamın da etkilediğini dile getiren Bayrak, “Şu ana kadar yaklaşık 8 bin işçi işten çıkarıldı. Krizin etkileri böyle devam ederse bu sayı daha da artacaktır” dedi.

Türk denizciliğinin tablosu

-  Türkiye’nin 500 milyar dolarlık dünya deniz taşımacılığındaki payı yüzde 1 düzeyinde bulunuyor..

-  Türk sahipli gemilerin toplamı 15 milyon dwt civarında büyüklüğe sahip. Bunun 7.5 milyonu Türk bayraklı, diğerleri yabancı bayraklı.

-  Türk deniz ticaret filosu 2008 yılı ilk yarısına ait rakamlara göre 1631 gemiden oluşuyor.

-  Gemi adamı sayısı 80 bini geçiyor.

-  2007 yılında 195 milyon ton olan Türkiye’nin dış ticaret yüklerinin 36 milyon tonunu Türk gemileri taşıdı. Türk gemilerinin dış ticaretteki payı yüzde 18.

-  Türk gemileri ihracatta yüzde 4, ithalatta ise yüzde 14 taşıma payına sahip.


 

Editör: TE Bilişim