Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.5-5 değil 8-10 büyüyerek herkesi şaşırtacağına inanıyor. Altınbaş, 4 milyar dolar cirolu Altınbaş Holding’inse yüzde 40 büyüme planladığını vurguluyor...

ALTINBAŞ Holding’in temelleri 61 yıl önce Gaziantep’teki küçük bir kuyum dükkanında atıldı. Zamanla Altınbaş; kuyum, mücevherat, finans ve akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteren 10 şirketli bir gruba dönüştü. Geçen yıl 4 milyar dolar yapan holdingin şirketlerinde 4 bin kişi çalışıyor

Altınbaş Holding’in kaptan köşkünde İmam Altınbaş oturuyor. 1975 yılında iş hayatına babasının Gaziantep’teki kuyum dükkanında çırak olarak başlayan İmam Altınbaş, holdingi 5 erkek kardeşiyle birlikte yönetiyor.

Altınbaş’ın Ukrayna, Arnavutluk, Romanya ve KKTC’de de önemli yatırımları bulunuyor. Akaryakıtta Alpet, mücevherde Altınbaş markalarıyla bilinen grubun Ukrayna ve KKTC’de Creditwest adıyla bankası bulunuyor.

Aynı zamanda TOBB Kuyumculuk Sektörü Meclis Başkanı olan İmam Altınbaş ile işlerini ve temsil ettiği sektörü konuştuk...

Arnavutluk’ta yatırımları olan bir işadamı olarak bu ülkedeki olaylar nedeniyle tedirginlik yaşıyor musunuz?

Arnavutluk’ta ciddi bir sıkıntı yok. Orada Mısır ve Tunus’taki gibi büyük ayaklanmalar olmaz. Çünkü 30 yıldır iktidarda olan bir yönetim yok. Arnavutluk’ta petrol dağıtım şirketimiz ve akaryakıt istasyonlarımız var. Akaryakıt dağıtımında pazar payımız yüzde 30 civarında. İstasyon sayımız 100 ama bütün merkezlerde varız. Orada hem Alpet hem de Exen markamızla büyüyoruz. Baştan beri iki marka kullanıyoruz. Çünkü ülke küçük ve yan yana iki istasyon olmuyor. Arnavutluk’taki işlerimizi büyütmek istiyoruz.

Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründe geçen yıl kurallar yeniden belirlendi. Bu durumun size katkısı oldu mu?

Bizi olumlu etkiledi. Alpet, çok genç bir şirket. Bu sektörde bazı köşe başlarını tutmuş ve 15-20 yıl bayiyi kendilerine bağlamışlar. Bunları o köşelerden çekip çıkarmak mümkün değildi. Bu düzenlemeyle bizim gibi şirketlerin de büyümesinin önü açıldı.

Bu dönemde yeni bayi transferi yapabildiniz mi?

Yaptık ama sayısını hatırlamıyorum. Sektörün önünün açıldığını söyleyebilirim.

Global kriz öncesinde reklam kampanyalarıyla ilk 5’e girme hedefi açıklamıştınız. Girebildiniz mi


Sanırım yine 7’nci sıradayız. Önümüzde Petrol Ofisi, BP, Shell, Total, Opet ve Lukoil var. Şu bir gerçek ki petrol zor bir sektör. Dünyanın en büyük şirketleri Türkiye’de...

Alpet’i satmayı ya da kendiniz bir zinciri satın almayı düşünüyor musunuz?

Akılcı bir şey olursa neden olmasın.

Ukrayna ve KKTC’de bankanız var. “Keşke Türkiye’de de bir bankamız olsaydı” diyor musunuz?


Artık sektörde taşlar yerine oturdu. Güvenin olmadığı dönemlerde 50-60 milyon dolara banka alanlar 3 milyar dolara sattılar. Bu da o güven sayesinde oldu. Bunları anlatınca bana ‘partici’ gibi bakıyorlar. Partici değilim ama bir şeyler doğru gidiyorsa da söylemek zorundayım. Doğru ve yanlış aynı değerlendiriliyorsa adam neden doğru olmak ve çalışmak zorunda kalsın ki...

Altının bu kadar yükselmesi sanayiciyi nasıl etkiliyor?

Fiyatın yükselmesi bizim işimize gelmiyor. Bu artış tüm dünyada maaş artışlarıyla ölçülemeyecek kadar yüksek. Bu da alımı zorlaştırıyor. Altın normal seyrinde olsa bizim sektör için faydalı olur. Altın böyle çok değerlenince talep mücevhere doğru kaymaya başladı.

Altınbaş’ın mücevherat sektöründeki planlarından bahseder misiniz?

Bu yıl altında olduğu gibi pırlantada da sektör liderliğimizi koruyacağız. Türkiye pırlantalı mücevher pazarı her yıl ortalama yüzde 20 civarında büyüyor. Tüketici tercihlerinin hızla altından pırlantalı mücevhere kaydığını görüyoruz. Halen 115 mağazayla hizmet veriyoruz. Bunların 21’i yurtdışında. Bu yıl yurtiçinde en az 15, yurtdışında da 20 yeni mağaza açacağız. Altınbaş mücevherat grubu olarak 2010 yılını 320 milyon dolarlık ciroyla kapattık.

Son yıllarda cironuzda yüzde 20 civarında artış görüyoruz. Bu neden kaynaklanıyor?


Evet, geçen yıl da ciromuzda yüzde 20 artış oldu ve 4 milyar dolara ulaştık. Sadece Akpet’in Türkiye’deki pazar payı 3.2. Arnavutluk’ta yüzde 30, KKTC’de yüzde 50’ye yakın pazar payımız var. Ciromuza yurtdışındaki operasyonların büyük katkısı var. Bu yıl yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye ekonomisinin de birkaç yıllık sıkıntıdan sonra yüzde 4-5 değil yüzde 8-10 civarında büyüyeceğini düşünüyorum. Bizim gibi dinamik bir ülke yok. Bizim kadar seri yönetilen bir ülke de yok. Bir yerde bir sıkıntı ya da işadamını sıkıntıya sokacak bir şey varsa hemen çözülüyor. Biz eskiden derdimizi anlatacak kimse bulamıyorduk. Sağlıklı değerlendirebilenler, ülkenin ne kadar gelişeceğini görür.

Denizcilik sektöründe de büyüme iştahınız var mı?

Biz denizcilik sektörüne 2003 yılında girdik. Transal Denizcilik ve Galata Denizcilik şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. 8 tankerimizle kimyasal madde ve petrol taşımacılığı yapıyoruz. Taşıma kapasitemiz 100 bin dwt’yi geçti. Türker Tersanesi’nde yapılan 28 bin dwt’lik 9’uncu tankerimizi de yakında denize indireceğiz. Şu an için yeni gemi yaptırma planlarımızı beklemeye aldık ama sektör yeniden yükselişe geçecek. O zaman yatırımlarımıza hız vereceğiz.

Spora 8 milyon liralık destek

İmam Altınbaş, 46 yaşında. İş hayatına 10 yaşında, babası Mehmet Altınbaş’ın Gaziantep’teki kuyumcu dükkanında çıraklık yaparak başladı. İstanbul Sultanahmet’te çalışırken bir yandan da eğitimini sürdüren Altınbaş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu...

Altınbaş ailesi üyeleri, iş hayatının sosyal bölümünde olduğu kadar spor yaşamında da etkin. Hatırlanacağı gibi Altınbaş Holding, amatör kümede mücadele eden Göztepe Spor Kulübü’nü 2007’de TMSF’den almıştı. İmam Altınbaş, Avrupa’da yarı finale kadar yükselen ilk Türk takımı olan Göztepe’yi eski parlak günlerine döndürmek için çalıştıklarını söylüyor. Altınbaş, “Bir aksilik olmazsa Göztepe Spor, Bank Asya Ligi’ne çıkacak” diyor. İmam Altınbaş, spora destek için 8 milyon TL ayırdıklarını da sözlerine ekliyor.

Holding merkezini üniversite yapacak

Koç, Sabancı, Okan, Özyeğin gibi birçok grubun ardından Altınbaş da üniversite kurmaya hazırlanıyor. Aslında Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı, Kemerburgaz Üniversitesi için kuruluş iznini alalı 2 yıl oldu. Araya global kriz girdiği için üniversitesinin kuruluş çalışmaları biraz aksamış.

İmam Altınbaş, artık hazırlıkların tamamlandığını ve Kemerburgaz Üniversitesi’nin Eylül 2011’de eğitime başlayacağını açıklıyor. Altınbaş, “Başlangıçta İkitelli’deki holding binamızı üniversite yapacağız. Kampüsü ise Kemerburgaz’da üniversitemize tahsis edilen 400 dönümlük arazide kuracağız” diyor.

Editör: TE Bilişim